• Real Estate

    Πώς ο Βασίλης Φουρλής σχεδιάζει να ανεβάσει τη μετοχή της Trade Estates

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος – Δημήτρης Παπούλης, CEO, Trade Estates


    Στην επικοινωνία του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης με υποψήφιους μετόχους ποντάρει η διοίκηση της Trade Estates υπό το Βασίλη Φουρλή και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Παπούλη, προκειμένου να αυξήσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής της ΑΕΕΑΠ, που διαπραγματεύεται με discount 15% σε σύγκριση με την τιμή εισαγωγής.

    Στην τοποθέτησή του ενώπιον των χρηματιστηριακών αναλυτών που παρακολούθησαν τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο Βασίλης Φουρλής επισήμανε πως οι περισσότερες εταιρείες ακινήτων εντός κι εκτός Ελλάδας διαπραγματεύονται με discount 35% σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV). «Αυτό που θα κάνουμε από την πλευρά μας είναι να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας αποτελέσματα, παραμένοντας επικεντρωμένοι στο στρατηγικό μας πλάνο», είπε, προσθέτοντας ότι θα φροντίσει να «συσφίξει» τις σχέσεις με τους μετόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Trade Estates θα συμμετάσχει σε roadshows όπως αυτό της Morgan Stanley στο Λονδίνο και σε αυτό της Wood τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Ο συνδυασμός αυτών των κινήσεων αναμένεται να βοηθήσει να αναδειχθεί η πραγματική αξία της ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, ο οποίος, πάντως, τόνισε πως τα μακροοικονομικά δεδομένα, όπως η μείωση των επιτοκίων, παίζουν πρωταρχικό ρόλο. «Αυτή η στρατηγική θα φέρει την κεφαλαιοποίηση όλο και πιο κοντά στην καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας», πρόσθεσε. Διευκρίνισε επίσης πως έως ότου ολοκληρωθεί η αύξηση του ποσοστού ελεύθερης διασποράς των μετοχών, η εταιρεία δε θα προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών.

    Να σημειωθεί εδώ πως η κεφαλαιοποίηση της Trade Estates διαμορφώνεται σε 197 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση, η εμπορευσιμότητα της μετοχής το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 32,46%, αφού ο δείκτης εμπορευσιμότητας της μετοχής φτάνει στο 6,04% έναντι 4,56% στο πεντάμηνο. Η μετοχή χθες έκλεισε στα 1,63, με οριακή πτώση 0,37%.

    Ο πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ επανέλαβε την πρόθεση της Fourlis να αποενοποιήσει την Trade Estates, μέσω της διάθεσης ποσοστού 13% – 14% με private placement έως το τέλος του 2024. Να σημειωθεί εδώ πως η Trade Estates έχει «απογαλακτιστεί» από τον όμιλο και ως προς την προέλευση των εσόδων της. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 το 49% των εσόδων της εταιρείας προερχόταν από τα καταστήματα της ΙΚΕΑ και το 37% από τρίτα μέρη, το φετινό αντίστοιχο διάστημα, από την ΙΚΕΑ προήλθε το 33% των εσόδων από μισθώματα και το 57% από τρίτους μισθωτές.

    Πώς θα επεκταθεί στα Βαλκάνια η Trade Estates

    Ο CEO της εταιρείας, Δημήτρης Παπούλης, επανέλαβε το στρατηγικό πλάνο και το guidance για το 2024 – 2028. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική της Trade Estates για την επέκταση στα Βαλκάνια προβλέπει εστίαση στη Βουλγαρία, μία αγορά «που ξέρουμε καλά και όπου η ανάπτυξη εμπορικών πάρκων παρουσιάζει ευκαιρίες την επόμενη τριετία. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη αγορά των Βαλκανίων, η μοναδική που θα μας ενδιέφερε θα ήταν η Ρουμανία, αλλά μόνο για εξαγορές εξειδικευμένων assets από το 2027 κι έπειτα».

    Ερωτηθείς για την επέκταση σε τουριστικά ακίνητα, ο ίδιος απάντησε πως στο κάδρο θα έμπαιναν μόνο μεικτά εμπορικά projects. «Αν αποφασίζαμε να επεκταθούμε σε τρίτο τομέα θα διαλέγαμε έναν κλάδο στον οποίο έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πιστεύουμε ότι η αγορά είναι πολύ μικρή για να αποτελέσουμε έναν από τους πολλούς παίκτες. Στους κλάδους των logistics και των retail parks μπορούμε να παίξουμε κυρίαρχο ρόλο», υπερθεμάτισε ο κ. Φουρλής.

    Η Trade Estates είχε ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 71σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 14,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 62,6% και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 56,8% στα 6,9 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τις επενδύσεις της, ολοκληρώνεται η πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότησης του νέου logistics center που έχει μισθωθεί στην Κωτσόβολος, στην Ελευσίνα, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για το διεθνές logistics center της InterIKEA και των εμπορικών πάρκων σε Ηράκλειο και Πάτρα (το δεύτερο ανοίγει τις πόρτες του το Νοέμβριο), ενώ ολοκληρώνεται η υπογραφή του προσυμφώνου αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών από τη Lamda για το εμπορικό πάρκο του Ελληνικού.

    Διαβάστε επίσης

    Trade Estates: Αύξηση 71% των εσόδων στο εξάμηνο

    Μετά το Πλαίσιο, η Κωτσόβολος: Το νέο deal της Trade Estates

    Βασίλης Φουρλής: Πιο κοντά στο τζίρο των 750 εκατομμυρίων ο όμιλος Φουρλή



    ΣΧΟΛΙΑ