Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Πώς Brook Lane και Redex μεταμορφώνουν το εμπορικό του Μπάμπη Βωβού στο Φαληρικό Δέλτα

Aziz Francis, CEO της Brook Lane Capital

Aziz Francis, CEO της Brook Lane Capital

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής του Southpolis στο Φαληρικό Δέλτα, με σκοπό να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024.

Τις κύριες κατασκευαστικές εργασίες μετατροπής του ακινήτου σε πράσινα γραφεία έχει αναλάβει η Redex, τεχνική εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου που δραστηριοποιείται κυρίως στα ιδιωτικά έργα.

Πρόκειται για ένα κτίριο που άλλαξε χέρια τον Ιανουάριο του 2020, όταν πέρασε στην κατοχή της Brook Lane.

Η αμερικανική επενδυτική ήταν η επικρατέστερη διαγωνισμού που είχε τρέξει η Alpha Bank, στον οποίο είχαν εμφανιστεί αρχικά πέντε διεκδικητές, μεταξύ των οποίων η Trastor, η Orilina Properties και η Dromeus Capital.

Σημειωτέον ότι στο τιμόνι της Brook Lane έχει τοποθετηθεί ο Aziz Francis, διαχειριστής κεφαλαίων που έχει θητεύσει στη Morgan Stanley.

Το ακίνητο των 18,6 στρεμμάτων ανήκε στο χαρτοφυλάκιο ΑΕΠ Αττικής ΙΙ της τράπεζας, το οποίο αποτελούσε αντικείμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης από την Alpha Leasing μέχρι το 2017, όταν η τελευταία εξαγόρασε τα ακίνητα προ του συμβατικού χρόνου λήξης της χρηματοδοτικής μίσθωσης και απέκτησε την κυριότητα τους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανείου προς την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική.

Το πακέτο των ακινήτων, στα οποία συμπεριλήφθηκε και το εμπορικό κέντρο του Παλαιού Φαλήρου, αγοράστηκε από τη Brook Lane έναντι περίπου 30 εκατομμυρίων.

Η αλλαγή χρήσης του ακινήτου στο Φαληρικό Δέλτα είχε αποφασιστεί ήδη από την εξαγορά του, καθώς η Jumbo παραμένει μεν μισθώτρια ενός τμήματος, αλλά το τετραώροφο κτίριο θα μετατραπεί σε γραφειακούς χώρους.

Μέχρι το 2021 μισθώτρια ήταν και η Demco του Δημήτρη Κοντομηνά, η οποία λειτουργούσε στο ακίνητο πολυκινηματογράφο Village. Η σύμβαση ενοικίασης του χώρου έληξε και δεν ανανεώθηκε, αφού η κίνηση στον κινηματογράφο ήταν μειωμένη.

Πριν περιέλθει στην κατοχή της Alpha Bank, το ακίνητο συνολικής επιφάνειας ανωδομής 14.573 τ.μ. ήταν ένα από τα πετράδια του στέμματος του χαρτοφυλακίου Βωβού, που ολοκλήρωσε την κατασκευή του – μία επένδυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ – το 2006.

Οι επενδύσεις της Brook Lane στην Ελλάδα

Η παρουσία της Brook Lane στο παραλιακό μέτωπο είναι βέβαια διπλή, καθώς συνεπενδύει με τη Lamda Development για την ανάπτυξη ενός ουρανοξύστη 150 μέτρων στο βόρειο τμήμα του Ελληνικού, κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Ο πύργος σχεδιάστηκε εξαρχής να αποτελέσει ένα από τα αρχιτεκτονικά τοπόσημα στο πλαίσιο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

Ανήκει στο σύμπλεγμα του Commercial Hub και αποτελεί επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις.

Στον ουρανοξύστη φαίνεται ότι θα αναπτυχθούν κατοικίες και πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείου και βάσει χρονοδιαγράμματος θα παραδοθεί το 2026.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει κάνει η Brook Lane στην Ελλάδα αφορούν στην αγορά ακινήτων στα βόρεια προάστια.

Συμμετέχει κατά 50%, μαζί με τη Noval Property, στην ανάπτυξη γραφειακού συγκροτήματος 50.000 τ.μ. στο Μαρούσι, στη θέση του παλιού εργοστασίου της Kodak, ενώ από το 2019 «χτυπά» χαρτοφυλάκια που βγήκαν προς πώλησης από τις τράπεζες.

Το πρώτο μεγάλο deal της στην Ελλάδα ήταν η εξαγορά χαρτοφυλακίου της Alpha Bank (που προήλθε επίσης από την Μπάμπης Βωβός), με τίμημα άνω των 95 εκατομμυρίων.

Σε αυτό περιλαμβανόταν το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της Vodafone στο Χαλάνδρι και η έκθεση αυτοκινήτων της Porsche στη Μεταμόρφωση.

Επίσης είχε αγοράσει το κτίριο της Microsoft στη λεωφόρο Κηφισίας και δύο πακέτα συνολικά 370 ακινήτων αξίας 84 εκατ. ευρώ από τη Eurobank.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Deal με την HIG Capital για το «ξενοδοχείο της χούντας»

Ελληνικό: H Lamda Development ρίχνει στην αγορά «λαϊκές» κατοικίες – Πόσο θα κοστίζουν

Veronica Squinzi (CEO Mapei): Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Ελλάδα