Έτος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας ήταν το 2023, αφού δύο από τα σημαντικότερα assets προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και η αξιοποίησή τους αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα.

Η μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη συμφωνία της Εκκλησίας για την αξιοποίηση των «ιερών» ακινήτων της αφορούσε στη μακροχρόνια μίσθωση του εκκλησιαστικού ακινήτου στο Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης. Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν το ακίνητο να περνά στην ιδιοκτησία Ισραηλινών επενδυτών, ωστόσο, αργότερα έγινε σαφές ότι ο προτιμητέος επενδυτής είναι εταιρεία συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη. Παρά το μελάνι που χύθηκε για την πορεία της συνεργασίας της Εκκλησίας με τον επιχειρηματία και την καθυστέρηση καταβολής 8,7 εκατομμυρίων ευρώ, οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν την πλευρά Ρέστη να έχει καταβάλει ήδη εξαψήφιο ποσό ώστε οι οριστικές υπογραφές να πέσουν και να προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένων χρήσεων κοινωνικής πρόνοιας.

Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης εκμισθώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή για 99 χρόνια. Πρόκειται για έκταση 97 στρεμμάτων, επί της Απόλλωνος 28 στον Λαιμό. Το ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα ορίστηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ, που ξεπεράστηκε κατά πολύ, και βάσει της προκήρυξης από το 2024 θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο βάσει πληθωρισμού. Η συμφωνία της Εκκλησίας με τον επενδυτή προκάλεσε, πάντως, τις αντιδράσεις των δημοτικών αρχών, που έχουν διαμηνύσει ότι θα προσφύγουν σε ένδικα μέσα στην περίπτωση που επιχειρηθεί να αρθούν πολεοδομικοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα και βάσει των οποίων οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη έκταση επιτρέπουν τη λειτουργία δομών πρόνοιας.

Η δεύτερη συμφωνία με την Electra Hotels

Στην αξιοποίηση του ακινήτου που έχει μισθώσει επίσης μέσω μακροχρόνιας σύμβασης προχωρά η Electra Hotels. Το οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη – όμορο της ΧΑΝΘ – μισθώνει για 49 συν 49 χρόνια η ξενοδοχειακή εταιρεία, με την υποχρέωση να ανεγείρει με δικές του δαπάνες τουριστική μονάδα. Στο ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή, Εθνικής Αμύνης και Δαγκλή θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο πέντε αστέρων συνολικού εμβαδού 6.360 τ.μ. με 150 δωμάτια και σουίτες, spa, μπαρ και εστιατόριο.

Ένα από τα πιο προβεβλημένα σχέδια που προωθούσαν κυβέρνηση και εκκλησία αφορούσε στην αξιοποίηση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό, αλλά ναυάγησε. Παρόλο που το έργο είχε ανατεθεί στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχει συστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, γνωστή ως PPF, το project ματαιώθηκε. Το σχέδιο περιελάμβανε την κατασκευή γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, κέντρου logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ιατρικού κέντρου, εμπορικού κέντρου και σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, χώρους για τοποθέτηση και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το «Green Σχιστό», όπως ονομάστηκε και είχε παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, ματαιώθηκε κυρίως εξαιτίας διαφωνιών με το ΤΑΙΠΕΔ, σχετικών με τη μελέτη ωρίμανσης και το κόστος αυτής.

Η αξιοποίηση του real estate της Εκκλησίας έχει ανατεθεί σε «τεχνοκράτες» με επικεφαλής τον π. Νικόδημο Φαρμάκη, γενικό διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών. Μερικά από τα πιο προβεβλημένα ακίνητα της Εκκλησίας είναι το Electra Metropolis επί της οδού Μητροπόλεως που παλαιότερα στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, το παραλιακό κέντρο Island στη Βάρκιζα και η λίμνη Βουλιαγμένης, που έχει μισθωθεί σε εταιρεία συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση.