Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Πολυτελείς κατοικίες σε τιμές… Μυκόνου στην Αθήνα

Αθήνα

Αθήνα

Στην αύξηση της ζήτησης για πολυτελείς κατοικίες, κυρίως παραθεριστικές, από Έλληνες αγοραστές οδηγεί η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και οι εξελίξεις στα μεγάλα έργα ανάπλασης, όπως είναι αυτό του Ελληνικού.

Όπως μαρτυρούν στοιχεία της Greece Sotheby’s International, οι Έλληνες αγοραστές έχουν έρθει στη δεύτερη θέση της λίστας των ενδιαφερόμενων επενδυτών, αφήνοντας στην τρίτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δε ποσοστό αύξησης του ενδιαφέροντος από Ελλάδα σημείωσε άνοδο που άγγιξε το 67%, ενώ το αντίστοιχο για τη Μεγάλη Βρετανία κυμάνθηκε στο 24%.

Σε αριθμούς, η συνολική ζήτηση μεταφράζεται σε σχεδόν διπλάσιες πωλήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 90% το πρώτο εξάμηνο, όταν η ζήτηση ενισχύθηκε κατά 11% περίπου, ενώ ο αριθμός των υποδείξεων παρέμεινε στα επίπεδα της ίδιας περιόδου στο 2023.

Την πρώτη θέση στη ζήτηση κατέλαβε φέτος η αγορά των ΗΠΑ, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε η γαλλική αγορά παραμένοντας στα ίδια επίπεδα ζήτησης με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στο ραντάρ των επενδυτών έχει μπει η Αθήνα, με τις τιμές στο παραλιακό μέτωπο να συναγωνίζονται αυτές των Κυκλάδων, αν και οι ακριβότερες πολυτελείς κατοικίες πωλούνται στο κέντρο της Αθήνας και όχι στα νότια προάστια. Την υψηλότερη μέση τιμή καταγράφουν οι συναλλαγές στο Χίλτον, που μετατρέπεται σε προορισμό πόλης για το διεθνές κοινό.

Τα διαμερίσματα Waldorf Astoria (επωνυμία της Hilton) στο ξενοδοχείο πωλήθηκαν προς περίπου 24.000 το τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ένας αγοραστής διέθεσε κατά μέσο όρο 3,36 εκατομμύρια.

Στην αγορά έπεσαν 37 κατοικίες διαφόρων μεγεθών, με μέση επιφάνεια περίπου 140 τ.μ. στον 14ο και 15ο όροφο του πρώην ξενοδοχείου Χίλτον, που θα λειτουργήσουν ως branded residences.

Εξίσου υψηλές ήταν οι τιμές για τα Conrad Residences, τις 18 κατοικίες διαφόρων μεγεθών, με μέση επιφάνεια περίπου 290 τμ, στον 12ο και 13ο όροφο του πρώην ξενοδοχείου Χίλτον που πωλήθηκαν προς περίπου 21.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, με την τιμή πώλησης ανά κατοικία να διαμορφώνεται σε 6,09 εκατ. ευρώ.

Σε case study μετατρέπει την Πατησίων το έργο της ανάπλασης του Μινιόν, όπου η πώληση πολυτελών διαμερισμάτων θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας την προηγούμενη δεκαετία. Σε τιμές που θα ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό φαίνεται ότι θα διατεθούν προς πώληση τα διαμερίσματα που αναπτύσσει η Dimand στο πρώην πολυκατάστημα.

Το οικιστικό τμήμα του Μινιόν θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2025, καθώς η Dimand επιδιώκει να παραδώσει σε λειτουργία το 75% του ακινήτου, ώστε να αναδειχθεί και να φωτιστεί η διασταύρωση των Σατωβριάνδου και Δώρου, για να προσελκύσει τους κατοίκους. Για τα 36 – 37 διαμερίσματα που θα δημιουργηθούν υπάρχει ήδη λίστα 120 ενδιαφερομένων.

Στο κτίριο θα κατασκευαστούν κατοικίες επιφάνειας περίπου 60 έως 125 τ.μ., σε συνολικά 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Δεδομένου ότι στόχος της Dimand είναι οι αποδόσεις των επενδύσεών της να ξεπερνούν το 20%, γίνεται σαφές ότι τα διαμερίσματα θα πέσουν στην αγορά με τιμές που θα ξεκινούν από τα 7.200 – 7.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στα 3 εκατομμύρια η μέση τιμή πώλησης μίας κατοικίας στις αναπτύξεις των νοτίων προαστίων

Η αρχή διάθεσης πολυτελών κατοικιών έγινε από το Ελληνικό, όπου οι πολυτελείς οικιστικές μονάδες στο παραλιακό μέτωπο είναι sold out, με τη Lamda να αυξάνει το προς ανάπτυξη προϊόν χάρη στη ζήτηση.

Στον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη διαμερισμάτων της χώρας, τον Riviera Tower, οι 170 οικιστικές μονάδες, στον πύργο – κι ενώ δεν είναι branded – από τον 1ο έως τον 40ο όροφο, με μέση επιφάνεια 262 τετραγωνικών μέτρων, πωλήθηκαν προς 625 εκατομμύρια ευρώ.

Η μέση τιμή έφτασε τα 14.015 ευρώ ανά τ.μ. ή τα 3,67 εκατ. ευρώ για ένα διαμέρισμα, εξαιρουμένων βέβαια των ρετιρέ, όπου η τιμή εκτοξεύτηκε στα 32.000 ευρώ το τετραγωνικό. Αντίστοιχα, τα Cove Residences, οι 115 διώροφες και τριώροφες μονοκατοικίες με μέση επιφάνεια περίπου 220 τ.μ., πωλήθηκαν προς 279 εκατομμύρια. Η μέση τιμή τους έφτασε τα 11.030 ανά τ.μ. ή τα 2,43 εκατομμύρια ανά οικιστική μονάδα.

Ακόμα μία ανάπτυξη που τοποθετεί την Αθήνα στον διεθνή χάρτη για τους αγοραστές υψηλού εισοδήματος είναι το Apollo Hills των Hines – Henderson Park στη Βούλα.

Οι τιμές των οικιστικών μονάδων ξεκινούν από 2,8 εκατ. και φτάνουν τα 2,99 εκατομμύρια για τις βίλες, από 1,95 έως 3,5 εκατομμύρια πωλείται μία μονοκατοικία (town house), από 1,25 εκατ. έως 1,78 εκατ. ένα διαμέρισμα και τέλος, οι τιμές των ρετιρέ κυμαίνονται μεταξύ 2,55 και 2,62 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα, έχει αυξηθεί η ζήτηση για κατοικίες στα νότια προάστια, όπου το real estate έχει αγγίξει τιμές ρεκόρ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δανός & Συνεργάτες, μέλος της BNB Paribas Real Estate, διαμερίσματα μέσης επιφάνειας 230 τ.μ., σε νεόδμητη πολυκατοικία άριστης ποιότητας κατασκευής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής στο Γκολφ της Γλυφάδας, πωλήθηκαν σε μέση τιμή 10.500 ανά τ.μ.(από 8.000/τ.μ.

Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. ανάλογα με τον όροφο και τις παροχές), άρα αντί 2,4 εκατομμυρίων κατά μέσο όρο. Κοντά στην παραλία της Βούλας, διαμέρισμα 3ου ορόφου, 280 τ.μ., σε νεόδμητο κτίριο κατοικιών πωλήθηκε προς 3 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης:

Το «μονοπώλιο» της Booking και οι μάχες με τους ξενοδόχους στην Ελλάδα

Κλείνει η συναλλαγή για το Skyline – Αλλάζουν χέρια ακίνητα 400 εκατ. ευρώ

Μόνο για jet-setters τα εξοχικά στις Κυκλάδες: Έως 38.000 ευρώ το τετραγωνικό στη Μύκονο