Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Πλειστηριασμοί: Τα βαριά σφυριά του Σεπτεμβρίου για Δούρο, Λαϊνοπούλου, Κοντομηνά

Όλγα Λαϊνοπούλου, Δημήτρης Κοντομηνάς, Θεόδωρος Δούρος

Με τον πλειστηριασμό ακινήτων άλλοτε μεγάλων ονομάτων του επιχειρείν κάνουν πρεμιέρα τα ηλεκτρονικά σφυριά του Σεπτεμβρίου, έπειτα από την… αναστολή λόγω θέρους.

Στις 25 του μήνα βγαίνει στο σφυρί η μονάδα της αχαϊκής βιομηχανίας που φιλοδοξούσε να γίνει η ελληνική Lacoste, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα δεν επέστρεψαν την ανάκαμψή της. Το εργοστάσιο της Δούρος στην Πάτρα εκπλειστηριάζεται αντί 1,66 εκατομμυρίων ευρώ, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Μαραγκοπούλου στη συνοικία Ανατολικών Στρατώνων και απέχει 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας. Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 1.765 τ.μ. και το κτήριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο. Η συνολική δόμηση (πλην των υπόγειων τμημάτων) βάσει του διαγράμματος κάλυψης της τελευταίας οικοδομικής άδειας είναι 4.928,28 τ.μ..

Αν χαθεί από το χαρτοφυλάκιο της Dur, πιθανόν να ξεκινήσει να γράφεται η τελευταία σελίδα για το εγχείρημα που οραματίστηκε κι έκανε πράξη ο Νίκος Δούρος στην Κοντοβάζαινα της Γορτυνίας, τη δεκαετία του 1980. Δημιούργησε ένα από τα πλέον διάσημα ελληνικά brands στην ανδρική μόδα, που πήρε την κατιούσα ήδη από την προηγούμενη δεκαετία. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία πνέει τα λοίσθια, αφού τον Δεκέμβριο του 2022 η PQH προχώρησε σε έκδοση διαταγής πληρωμής κατά της Dur αξιώνοντας την πληρωμή ως επί το πλείστον μη οφειλομένων μισθωμάτων, λόγω παραγραφής. Η εταιρεία πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης της διαταγής πληρωμής της εν λόγω εκκαθαρίστριας, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της ανακοπής.

Το 2023 προχώρησαν σε έκδοση διαταγής πληρωμής και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και η Intrum, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακολούθησε με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρίας τόσο η ΑΑΔΕ όσο και ο ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Dur, αντιμετώπισε προσωρινά το πρόβλημα πραγματοποιώντας τις πληρωμές της μέσω εταιρικών πελατών της. Εξασφάλισε, μάλιστα, χρηματοδότηση από στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και εξόφληση των υποχρεώσεών της σε τράπεζες, τραπεζικούς εκκαθαριστές και διαχειριστές τραπεζικών δανείων, γεγονός που θα της επιτρέψει να ρυθμίσει και εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ώστε να επιστρέψει στο άμεσο μέλλον σε τροχιά κανονικής λειτουργίας, κερδοφορίας και ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αναφερθεί πως η εταιρεία δεν ονομάζει τον επενδυτή, ούτε αποκαλύπτει το ποσό της χρηματοδότησης.

Μεταξύ άλλων, η Dur βρίσκεται αντιμέτωπη με υπόθεση υπεξαίρεσης. Το Δεκέμβριο του έτους 2022 η εταιρεία προέβη σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας του ταμία και μέλους του διοικητικού συμβουλίου, καθώς διαπίστωσε πως πραγματοποιούσε τραπεζικές μεταφορές από τους λογαριασμούς της εταιρείας σε προσωπικούς του λογαριασμούς, γεγονός για το οποίο η εταιρεία υπέβαλε έγκληση εναντίον του. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο σφυρί τα ακίνητα Λαϊνόπουλου & Κοντομηνά

Την ίδια ημέρα βγαίνει ξανά σε πλειστηριασμό το μεγάλο ακίνητο της Λαϊνόπουλος στη Νέα Κηφισιά, που αποτελούσε την έδρα της εταιρείας την εποχή της ακμής της. Επισπεύδουσα της διαδικασίας είναι η Cepal και το κτίριο βγαίνει στο σφυρί έναντι 3,92 εκατομμυρίων ευρώ. Το κτίριο έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 6.192 βάσει θεωρημένου τοπογραφικού διαγράμματος από την Πολεοδομία, στο 16ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και εντός του Βιομηχανικού Πάρκου του Δήμου Κηφισιάς. Αποτελείται από υπόγειο επιφανείας 1.373 τ.µ., επέκταση υπογείου επιφανείας 955 τ.µ., ισόγειο (έκθεση) επιφανείας 1.373 τ.µ., επέκταση ισογείου 710 τ.µ., πατάρι 278 τ.µ. και πρώτο όροφο επιφανείας 747 τ.µ..

Η κρίση είχε χτυπήσει την οικογένεια Λαϊνοπούλου τη δεκαετία του 2010. Πέραν της κρίσης στο χώρο του αυτοκινήτου, η Mercedes Benz έδωσε το τελευταίο χτύπημα στην ελληνική αντιπροσωπεία, ανακοινώνοντας ότι διακόπτει τη συνεργασία της με την οικογένεια Λαϊνόπουλου και στην τεχνική εξυπηρέτηση.

Τέλος, στο σφυρί οδηγούνται τα εναπομείναντα ακίνητα της ΔΕΜΚΟ του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά. Για τις 25 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί συνολικά τρεις πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσα την Intrum και συνολική τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα αφορούν ένα γεωτεμάχιο 20.232 τ.μ. με κτιριακό συγκρότημα συνολικής επιφανείας 4.110 τ.μ., ένα αγροτικό ακίνητο 3.021 τ.μ. και ένα επιφάνειας 1.431 τ.μ. στην Παλλήνη. Σημειωτέον ότι η σημερινή μισθώτρια του συγκροτήματος, Green Pixel Productions, το συμβόλαιο της οποίας λήγει στις 30.06.2055, με εξώδικό της προς την Intrum, δηλώσει την πρόθεσή της να αποσύρει από τα ακίνητα κινητές κατασκευές ιδιοκτησίας της, σε περίπτωση εκπλειστηρίασης.