Ονόματα γνωστών επιχειρηματιών φιγουράρουν στη λίστα των οφειλετών των επερχόμενων πλειστηριασμών του Σεπτεμβρίου, που ακολουθεί το προσωρινό πάγωμα του Αυγούστου.

Μία ιστορία για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι και από τον ξένο τύπο κατέληξε σε ηλεκτρονικό σφυρί, που θα «χτυπήσει» τον Σεπτέμβριο. Ο γόνος της οικογένειας Δαυίδ επίκειται να χάσει το αρχοντικό στις Σπέτσες – αν δεν ανατραπούν τα δεδομένα έως τις 27 Σεπτεμβρίου –, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης με την Αμερικανίδα performer, Lauren Reeves η οποία τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση. Το 2019 το Ανώτερο Δικαστήριο της Κομητείας του Λος Άντζελες δικαίωσε το θύμα, το οποίο εργαζόταν για λογαριασμό του Άλκη Δαυίδ και επιδίκασε 80 εκατ. δολάρια για σεξουαλική επίθεση. Η άρνησή του να πληρώσει την αποζημίωση που κλήθηκε να καταβάλει από τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης έφερε τον πλειστηριασμό του ακινήτου στην Αρμάτα, για οφειλή 5 εκατομμυρίων δολαρίων κι έχει τιμή εκκίνησης 7,44 εκατ. ευρώ.

1

Βρίσκεται κοντά στην Παναγιά Αρμάτα και ο πλειστηριασμός αφορά δύο οικόπεδα κι ένα γήπεδο επί των οποίων έχει ανεγερθεί το σπίτι. Συγκεκριμένα, το σφυρί χτυπάει για οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, με επιφάνεια 1847,64 τ.μ., ακόμη ένα οικόπεδο 1412,90 τετραγωνικών μέτρων και ένα γήπεδο 1.183,51 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δεν είναι άρτιο, ούτε οικοδομήσιμο, ενώ η απόσταση του από τη θάλασσα είναι μικρότερη των 100 μέτρων. Επί των οικοπέδων έχουν ανεγερθεί τέσσερα αυτοτελή και ανεξάρτητα διώροφα με υπόγεια κτίρια, συνολικού εμβαδού 862,86 τετραγωνικών μέτρων και μία πισίνα επιφάνειας 98 τετραγωνικών μέτρων.

Η κατοικία του Άλκη Δαυίδ στις Σπέτσες

Ένα ακόμη «παράδοξο» είναι ο πλειστηριασμός ακινήτου της οικογένειας Δοντά, η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα της οποίας έχει μπει, κατά τα λοιπά, σε τροχιά ανάπτυξης. Το εργοστάσιο της Κλωστήρια – Πλεκτήρια Αθηνών βγαίνει στο σφυρί στις 22 Σεπτεμβρίου από τη Cepal, έναντι τιμής εκκίνησης ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η οικογένεια Δοντά, επικεφαλής της Επίλεκτος, έχει καταφέρει να διατηρηθεί ζωντανή σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τον κλάδο. Εισηγμένη από το 1991 στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τρία σύγχρονα εκκοκκιστήρια βάμβακος, δύο στα Φάρσαλα, ένα στη Λαμία και τέσσερα κλωστήρια, ενώ το 2021 – 2022 πέτυχε έσοδα 30,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το εργοστάσιο της Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει.

Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται ισόγειοι αποθηκευτικοί χώροι επιφάνειας 1.120 τ.μ. και 600 τ.μ.. Σημειωτέον ότι εξαντληθεί η επιτρεπόμενη κάλυψη του οικοπέδου ενώ υπάρχει υπόλοιπο δόμησης το οποίο υπομειώνεται κατά την επιφάνεια των αυθαίρετων κατασκευών. Το 2004, έγιναν εργασίες επισκευής κι ενίσχυσης του κτίσματος, λόγω του σεισμού του 1999 με επίκεντρο την Πάρνηθα. Σημειώνεται τέλος, ότι η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί σε 3,5 εκατομμύρια.

Χωρίς ενδιαφερόμενο βγαίνει για πολλοστή φορά σε πλειστηριασμό το κατάστημα της Προμότ Λαϊνόπουλος στη Γλυφάδα, στις 6 Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά με επισπεύδουσα τη Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,25 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον εκθεσιακό χώρο και το συνεργείο του πρώην διανομέα και επισκευαστή της Mercedes-Benz στη Γλυφάδα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 107, με συνολική επιφάνεια 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Το ακίνητο, στο οποίο η Προμότ Λαϊνόπουλος είχε επενδύσει το 2005 περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στα νότια προάστια, συνοδεύεται από προσημειώσεις συνολικού ύψους σχεδόν 8 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε απαιτήσεις της Alpha Bank, και τα υπόλοιπα σε απαιτήσεις του δήμου Κηφισιάς.

H οικογένεια Λαϊνοπούλου μεσουράνησε έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ ήταν πιο κερδοφόρα εμπορική επιχείρηση στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η Προμότ Λαϊνόπουλος εξακολουθούσε μέχρι και το 2008 να καταγράφει κερδοφορία, υπό την ηγεσία των παιδιών του Ιωάννη Λαϊνόπουλου, Μανώλη και Όλγας, και κυρίως χάρη στις πωλήσεις αυτοκινήτων Smart, η Mercedes-Benz διέκοψε το 2012 τη συνεργασία της με την Προμότ Λαϊνόπουλος στον τομέα των πωλήσεων, με την αντιπροσωπεία να μετρά αντίστροφα.

Στο σφυρί το κτήριο της Προμότ Ε.Ι. Λαϊνόπουλος στη Γλυφάδα

Την ίδια περίοδο «έφυγε» από το χάρτη της εγχώριας βιομηχανίας και η Αβέξ, η εταιρεία ξυλείας της Πάτρας, τα «ιμάτια» της οποίας μοιράστηκαν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η Αβέξ ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Δόντη και ξεκίνησε ως βιοτεχνία το 1922 . Ήκμασε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 και επεκτάθηκε στη βιομηχανική περιοχή, αποτελώντας κεφάλαιο για την εγχώρια παραγωγή ξυλείας, ενώ η κρίση ξεκίνησε το 2000, λίγο πριν αναλάβει η επόμενη γενιά της οικογένειας Δοντή. Τον Οκτώβριο του 2012, δηλαδή 90 χρόνια από την ίδρυσή της, δημοσιεύθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών, που έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης την οποία είχαν υποβάλει οι εργαζόμενοι της Αβέξ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Οι προσπάθειες να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο από τους ίδιους τους εργαζόμενους το 2016 έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα το ακίνητο της εταιρείας να αγοραστεί από τις Trade Estates και Ten Brinke που το μεταμορφώνουν σε εμπορικό κέντρο στην Ακτή Δυμαίων. Το δεύτερο ακίνητο της βιομηχανίας βγαίνει στο σφυρί στις 22 Σεπτεμβρίου, έναντι 3,26 εκατομμυρίων. Διαθέτει εμβαδόν ίσο με 100.960 τ.μ.. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, κατασκευάστηκε το 1985 και τα υπόστεγα είναι κατασκευασμένα με σκελετό ξυλείας, η επικάλυψη στέγης είναι από λαμαρίνα ενώ διαθέτουν βιομηχανικά δάπεδα. Υπάρχουν κάποιες πρόχειρες κατασκευές σχετικά ευτελούς αξίας, οι οποίες δύναται να απομακρυνθούν με αμελητέο κόστος συγκριτικά με την αξία του ακινήτου.