Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Πλειστηριασμοί: Ποια ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί σε όλη τη χώρα

Ξενοδοχεία - Πλειστηριασμοί

Νέος ιδιοκτήτης αναζητείται για ξενοδοχεία μέσης κατηγορίας που βγαίνουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα, με τις τιμές εκκίνησης να κυμαίνονται από 1 έως και άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά το γεγονός πως ο τζίρος του κλάδου έσπασε πέρσι το φράγμα των 10 δισεκατομμυρίων –διαμορφώθηκε συγκεκριμένα σε 10,5 δισ. ευρώ, δεκάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ακόμα σε δημοφιλείς περιοχές της χώρας, εκπλειστηριάζονται. Ο μεγάλος χαμένος είναι οι μονάδες 1 έως 3 αστέρων, η πληρότητα των οποίων παραμένει χαμηλή εκτός σεζόν, με αποτέλεσμα να πλήττεται η βιωσιμότητά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Hotel Roy στα Κάτω Πατήσια, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 4 Οκτωβρίου, με επισπεύδουσα τη doValue και τιμή εκκίνησης τα 1,36 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης του ακινήτου, το ξενοδοχείο είναι οκταώροφο, συνολικής επιφανείας 865 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 33 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 147 τ.μ., πρώτο όροφο επιφάνειας 147 τ.μ., δεύτερο όροφο επιφάνειας 147 τ.μ., τρίτο όροφο επιφάνειας 120 τ.μ., τέταρτο όροφο επιφάνειας 96 τ.μ., πέμπτο όροφο επιφάνειας 93 τ.μ. και έκτο όροφο επιφάνειας 82 τ.μ..

Το έτος κατασκευής υπολογίζεται περί το 1985-1990 βάσει την εξωτερικής εικόνας του ακινήτου. Λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και η μέση τιμή ανά δωμάτιο το 2023 ανέρχεται σε 37 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η μέση ετήσια πληρότητα αρχικά ανέρχεται σε 65%.

Από το Ρέθυμνο στη Φλώρινα

Αντί 1,6 εκατ. ευρώ βγαίνει στο σφυρί τριάστερη μονάδα στον Πλακιά Ρεθύμνου, στις 25 Σεπτεμβρίου. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Cepal Hellas.

Το ξενοδοχείο έχει συνολική δυναμικότητα 37 δωμάτια (72 κλίνες). Η ξενοδοχειακή μονάδα «Porto Plakias» βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Μυστρά, Ιεροσολύμων και 1821 και αποτελείται από τέσσερα κτίρια ενωμένα μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους εκτιμητές, το μέσο ποσό πώλησης κλίνης την περίοδο αιχμής είναι 90 ευρώ τη βραδιά, τα έξοδα ανακαίνισης υπολογίζονται σε 5.000 κατ’ έτος και 50.000 ευρώ το 6o έτος και υπολογίζεται ετήσια αύξηση 1% στην τιμή πώλησης δωματίων.

Όσον αφορά στον Πλακιά, πρόκειται για παραθαλάσσιο οικισμό, με διάσπαρτα ξενοδοχεία, κτίρια ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και μονοκατοικίες, όπου πληρούνται όλες οι βασικές υποδομές, η οποία αναπτύχθηκε τις δεκαετίες 1970 και 1980.

Από τα assets που βγαίνουν στο σφυρί ξεχωρίζει η τριάστερη μονάδα Φαίδων Palace στη Φλώρινα, που εκπλειστηριάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα τη Cepal Hellas. Η τιμή εκκίνησης είναι 2 εκατ. ευρώ, ενώ το ξενοδοχείο έχει πολύ καλή κατασκευή, ποιότητα και πρόσβαση.

Η μονάδα αποτελείται από υπόγειο, ενιαίο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων εμβαδού 610,93 τ.μ. υπόγειο με τέσσερις αποθήκες, λεβητοστάσιο, χώρο δεξαμενής καυσίμου, αποδυτήρια, WC πελατών και κλιμακοστάσιο, ισόγειο με πέντε δωμάτια δύο κλινών με WC, γραφείο, αίθουσα υποδοχής, σαλόνι, αίθουσα με SPA με εσωτερική πισίνα, σάουνα χαμάμ, μία σουίτα, δώδεκα δωμάτια δύο κλινών με WC, διάδρομος και κλιμακοστάσιο, μία σουίτα, δεκαοχτώ δωμάτια δύο κλινών με WC, διάδρομος και κλιμακοστάσιο.

Το εν λόγω ξενοδοχείο προέκυψε από τη συνένωση δύο ανεξάρτητων υπό ίδρυση ξενοδοχείων Β’ τάξης σε όμορα οικόπεδα. Οι υπαίθριοι χώροι εμβαδού 200 τ.μ. είναι φυτεμένοι με γρασίδι, λουλούδια και κυπαρίσσια και ο περιβάλλον χώρος είναι φωτισμένος. Στο ισόγειο ο χώρος εστίασης χρησιμοποιείται και για εξωτερικούς πελάτες του ξενοδοχείου. Ως εύλογη μέση ημερήσια τιμή δωματίου θεωρήθηκε εκείνη των 58,6 ευρώ και 40% η μέση πληρότητα στην 12μηνη περίοδο λειτουργίας.

Στις 2 Οκτωβρίου βγαίνει στο σφυρί ημιτελές ξενοδοχείο της Νηρεύς στη Μπόχαλη της Ζακύνθου. Τον πλειστηριασμό επισπεύδει η Intrum αντί 1,27 εκατ. ευρώ. Κατά την εξωτερική αυτοψία των εκτιμητών διαπιστώθηκε πως πρόκειται για μια συνεχόμενη παραθαλάσσια έκταση συνολικής επιφάνειας 31,3 στρεμμάτων. Τα ημιεελή κτίρια είναι μεγάλης ηλικίας, περίπου 50 ετών, βρίσκονται στο στάδιο του φέροντος σκελετού, ενώ σε ένα τμήμα έχουν ολοκληρωθεί και τοιχοποιίες. Το ακίνητο αποτελείται από ένα πενταόροφο κι ένα εξαώροφο κτίριο, ημιτελή, χωρίς σοβά, με εσωτερικά διαχωρίσματα.

Η 18η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως ημέρα πλειστηριασμού του ξενοδοχείο Σάρισα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Η επισπεύδουσα Cepal Hellas βγάζει στο σφυρί το ακίνητο αντί 1,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για διώροφο ξενοδοχείο Γ’ τάξης με επιπλέον υπόγειο χώρο, ενώ στην ανατολική πλευρά υπάρχει κλειστή ισόγεια αίθουσα δεξιώσεων με διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο στον οποίο περιλαμβάνονται πισίνα, μία αίθουσα με συρόμενη ανοιγόμενη οροφή και ένας ισόγειος οικίσκος. Είναι κλασσικού τύπου ξενοδοχείο δύο αστέρων και έχει δυναμικότητα 18 δωμάτια – 37 κλίνες.

Τέλος, στα 6,3 εκατ. ευρώ ο πήχυς για το πρώην ξενοδοχείο Ήλιος στο κέντρο των Σπετσών, που βγαίνει στο σφυρί στις 9 Οκτωβρίου. Το ακίνητο φέρεται ότι ανήκει στην Ευαγγελία Κεχαγιαδάκη και στον Αντώνιο Μπαρδάκο με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου 40% και 60% αντίστοιχα, ενώ η πρώτη είναι η επισπεύδουσα και ο δεύτερος ο οφειλών. Το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε η μονάδα είναι σχεδόν επίπεδο και προσφέρει απεριόριστη θέα στη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Το ξενοδοχείο αποτελείται από ισόγειο και τέσσερις ορόφους, έχει συνολικό εμβαδόν 1.010 τ.μ., ενώ οι όροφοι περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις χωρητικότητας 54 κλινών.

Ειδικότερα, το ισόγειο αποτελείται από 2 εισόδους, χώρο υποδοχής (reception), χώρο αναμονής, αίθουσα πρωινών, γραφείο Διευθυντή, δωμάτιο Διευθυντή, αποθήκη, 2 WC, φρεάτιο ανελκυστήρα και χώρο κλιμακοστασίου.

Ο καθένας από τους 1ο, 2ο και 3ο ορόφους αποτελείται από 9 δωμάτια, 9 WC, διάδρομο, αποθήκη, φρεάτιο ανελκυστήρα, χώρο κλιμακοστασίου και εξώστες. Ο 4ος όροφος αποτελείται από αίθουσα, μπαρ-κυλικείο, 2 WC, διάδρομο, φρεάτιο ανελκυστήρα, απόληξη κλιμακοστασίου και ακάλυπτο χώρο-βεράντα.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό: Επιπλέον 450 κατοικίες στη γειτονιά Little Athens ρίχνει στην αγορά η Lamda Development

Λιανεμπόριο: Οι πολυτελείς αλυσίδες που ψηφίζουν Ελλάδα

Ζημιές δηλώνουν 6 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων – Κάτω από 1.000 ευρώ το εισόδημα για οδοντίατρους, ταξιτζήδες, υδραυλικούς και εστιάτορες