ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συμφωνίες με τον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας ετοιμάζεται να κλείσει η κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea για τον Πύργο του Πειραιά, με το μεγαλύτερο μέρος των γραφειακών χώρων να έχει συμφωνηθεί ότι θα μισθωθεί στην ελληνική start up τεχνολογίας, Dialectica.
Παρά τις αρχικές επιδιώξεις να μετατραπεί ο Πύργος σε ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά – όπως άλλωστε είχε σχεδιαστεί τη δεκαετία του 1970, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του –, ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της χώρας θα φιλοξενήσει την εταιρεία τεχνολογίας σε έκταση τουλάχιστον 6.300 τετραγωνικών μέτρων. Η συμφωνία της Dimand με τη Dialectica αφορά, συγκεκριμένα, στη μίσθωση έξι ορόφων με option για τη μίσθωση επιπλέον τριών, επιφάνειας 3.100 τ.μ.. «Συζητούσαμε με τη Dialectica αυτή τη συμφωνία για πάνω από ενάμιση χρόνο, ήταν πριν τον πόλεμο, πριν την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, πέρασε από διάφορα κύματα και φάσεις, έχει γίνει το “stress test” της συμφωνίας», σχολίασε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Σημειωτέον ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το option, η Dialectica θα μισθώνει περισσότερο από το ήμισυ των ορόφων γραφείων του Πύργου.
Σε ό,τι αφορά τη Dialectica, δραστηριοποιείται στην αγοράς παροχής πρωτογενούς έρευνας (knowledge brokering), της οποίας η παγκόσμια αξία έφτασε το 2021 τα 2 δισ. δολάρια. Με πελατολόγιο θεσμικούς επενδυτές, όπως private equity funds, τρέχει με κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2021) και ανάπτυξη της τάξης του 40% τη φετινή χρήση. Διαθέτει γραφεία σε πέντε πόλεις – σε Αθήνα, Λονδίνο, Βανκούβερ, Μόντρεαλ και Νέα Υόρκη – ενώ στην Ελλάδα στελεχώνεται από 530 εργαζόμενους (εκ των 800 και πλέον που απαρτίζουν το δυναμικό της), οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στον Πύργο Πειραιά.
Ναυτιλιακές και λιανέμποροι υπογράφουν τις επόμενες συμβάσεις
«Στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε και συμφωνίες με εταιρείες της ναυτιλίας ή γύρω από τη ναυτιλία, τους επόμενους μήνες, καθώς και τους λιανεμπορικούς χώρους του ισογείου», είπε ο κ. Ανδριόπουλος, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για τρεις συμβάσεις, βάσει των οποίων κάθε εταιρεία θα μισθώσει τουλάχιστον έναν όροφο του Πύργου. Θυμίζουμε ότι περίπου 29.000 τ.μ. είναι η επιφάνεια ανωδομής του Πύργου των 22 ορόφων ή 88 μέτρων, με 4.800 τ.μ. να αφορούν στους υπόγειους χώρους και 7.500 τ.μ. στους χώρους που θα φιλοξενήσουν τα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους εστίασης και το γυμναστήριο, δηλαδή στο ισόγειο, τον πρώτο και το δεύτερο όροφο.
Ο Πύργος Πειραιά θα παραδοθεί στους χρήστες το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2023, δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα και σχεδόν τριάμιση χρόνια από τη στιγμή που το ανάδοχο σχήμα (στο οποίο Dimand και EBRD συμμετέχουν με 70% και η Prodea με 30%) υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης. «Αυτός ο σκελετός υπήρχε εκεί 50 χρόνια, είμαστε αυτοί που πήραν το ρίσκο, μάθαμε το ιστορικό του και του ξαναδίνουμε ζωή. Είναι ένα ορόσημο αρκετά σύντομο, σε σχέση με τη φύση και τη δυσκολία που είχε το κτίριο. Αυτό το project το αποφασίσαμε σε ανύποπτο χρόνο, μαζί με την Prodea και την EBRD και νομίζω ότι το ρίσκο που πήραμε θα βγουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Επένδυση 77 εκατ. για το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας
Όπως έχει αποκαλύψει ήδη η διοίκηση της Dimand, η λειτουργία του ακινήτου θα είναι συνδεδεμένη με αυτή του λιμανιού, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει τη σύνδεση του Πύργου με τον ΟΛΠ μέσω πεζογέφυρας. Την κατασκευή του έργου – που αποτελεί επένδυση περί των 77 εκατομμυρίων – έχει αναλάβει η Τέρνα, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανήκει στο αθηναϊκό Pila Studio.
Σημειώνεται πως ο Πύργος του Πειραιά πρόκειται να είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα θα φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου. «Εδώ και μια βδομάδα, η μπλε γραμμή του μετρό βγαίνει σε απόσταση 250 μέτρων από τον Πύργο. Ο Πύργος του Πειραιά, παρότι βρίσκεται στο λιμάνι, είναι μία κεντροβαρική τοποθεσία στο λεκανοπέδιο, χάρη στα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Ανδριόπουλος.
Ο κοιμώμενος γίγαντας του Πειραιά θα αποκτήσει ζωή σχεδόν μισό αιώνα μετά τη δημιουργία του. Η κατασκευή του αποφασίστηκε όταν ανεγέρθηκε στην Αθήνα ο Πύργος των Αθηνών, ύψους 103 μέτρων. Το 1972 ο Πύργος Πειραιά κατασκευάστηκε με σκοπό να αποτελέσει το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, αλλά μία δεκαετία μετά εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε κενός για 40 χρόνια. Ο δήμος Πειραιά διενέργησε διαγωνισμό για την εκμετάλλευσή του το 2020, με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί στο σχήμα των Dimand – EBRD – Prodea για 99 χρόνια, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά, ύψους 1,01 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- Υπουργικό Συμβούλίο: Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα της Δευτέρας
- Ζελένσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου