Η κτηματομεσιτική αγορά φαίνεται πως πήρε «τα πάνω» της, αφού, όπως αποκαλύπτει η πανελλαδική έρευνα ενοικιάσεων που πραγματοποίησε η RE/MAX Ελλάδας, οι τιμές των ενοικίων κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο εμφανίζουν αύξηση 8,4% σε ολόκληρη την επικράτεια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στην εξωπραγματική αυτή άνοδο των ενοικίων – ιδιαίτερα στην Αττική – σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η μείωση των διαθέσιμων κατοικιών λόγω της αυξημένης ζήτησης όσο και η αύξηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων (τύπου Airbnb).

Πώς αυξήθηκαν οι τιμές των ενοικίων

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από την έρευνα της RE/MAX, στην Αττική, πτώση παρατηρήθηκε μόνο στις περιοχές της Νέας Ερυθραίας (-9%) και στην Εκάλη (-8,5%). Στα βόρεια προάστια, όμως, η συνολική εικόνα ήταν θετική με την αύξηση να αγγίζει το  6,7% και σε περιοχές όπως είναι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη να είναι άνω του 14%.

Στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές σε αρκετές περιπτώσεις σημείωσαν ανοδική πορεία, όπως στα Εξάρχεια και το Κουκάκι όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση 34% και 35% αντίστοιχα καθώς και στο Κολωνάκι 23%, στον Νέο Κόσμο 19% και στην Νεάπολη 20%. Συνολικά, η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ενοίκια του κέντρου της Αθήνας ήταν 20% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολούθως, ανοδικά κινήθηκαν και τα νότια προάστια κατά 4,7%, με την μεγαλύτερη αύξηση 11,9% να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας, ακολουθούμενη από την Καλλιθέα με 9,1%.

Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4% – 5,5%.

Στα δυτικά προάστια, οι τιμές ήταν αμετάβλητες στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας όπου το πρόσημο ήταν θετικό της τάξεως του 29%.

Στην περιοχή του Πειραιά και τις λοιπές όμορες περιοχές, οι τιμές κατά μέσο όρο ήταν αμετάβλητες, με θετική εξαίρεση την Καστέλα όπου καταγράφηκε αύξηση 14,8%, την Φρεαττύδα 10% και την Πειραϊκή 8,3%.

Ανάλογη ήταν η αύξηση και στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 14,4% κατά μέσο όρο, με μεγάλες διακυμάνσεις όμως από περιοχή σε περιοχή. Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10%, με εξαίρεση όμως τις περιοχές της Τούμπας, της Χαριλάου και της Άνω Πόλης όπου καταγράφηκαν αυξήσεις 13% ως 21%. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη οι τιμές ανέβηκαν 20% κατά μέσο όρο και πάλι όμως με έντονες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Χαρακτηριστικά στην περιοχή της Κηφισιάς καταγράφηκε αύξηση 20%, στο Πανόραμα 13% ενώ στο Καραμπουρνάκι 3%.

Τέλος, στην Δυτική Θεσσαλονίκη η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 8% κατά μέσο όρο για το σύνολο της περιοχής, με εξαίρεση την περιοχή του Ωραιοκάστρου όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά -3% και της Πολίχνης όπου παρέμειναν αμετάβλητα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις περιοχές του Εύοσμου, του Κορδελιού, της Ηλιούπολης και των Αμπελοκήπων με ποσοστά άνω του 11%, ενώ στις περιοχές της Νεάπολης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας το ποσοστό κυμάνθηκε στο 8-9%.

Τα χαρακτηριστικά που επικρατούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών

Τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρησή του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναλυτικότερα, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:

• Η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο)
• Η καλή κατάσταση του ακινήτου και, αν είναι παλιό, αν έχει ανακαινισθεί και πόσο πρόσφατα
• Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης

Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία, το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι:

• Η κατάσταση των κουφωμάτων
• Η ύπαρξη ασανσέρ
• Και το επίπεδο του ορόφου που σχετίζεται με την ασφάλεια και την ύπαρξη θέας

Αναλυτικά οι πίνακες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Παίρνει μπροστά» η αγορά ακινήτων – Παλιές κατοικίες η συντριπτική πλειονότητα των πωλήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα ελληνικά ξενοδοχεία στρέφουν την προσοχή τους οι ξένοι επενδυτές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατασκευαστικός «πυρετός»: Real estate και τουρισμός αλλάζουν το κέντρο της Αθήνας