ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μινιόν, που επιχειρεί να κάνει ξανά την Ομόνοια «γειτονιά», ένα στοίχημα που έχει βάλει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand. Εκτός από το Μινιόν και το Moxy, η εισηγμένη προχώρησε στην αγορά ακόμη δύο κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή.
«Θελήσαμε να ενταχθούμε στην προσπάθεια αστικής ανάπλασης που συζητείται και ξεκινά από την αναβάθμιση της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου, περιλαμβάνει το Πολυτεχνείο, την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, την πλατεία Κοτζιά και τη συνένωση με την Αιόλου και την πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Δεν κοιτούσαμε μόνο το Μινιόν, κοιτούσαμε συν τω χρόνω όλη αυτήν την πορεία», είχε δηλώσει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν οι εργασίες ανακατασκευής του ιστορικού πολυκαταστήματος ήταν ακόμη στην αρχή.
Εκεί, ένας έως δύο μεγάλοι λιανέμποροι (η JD Sports και η Inditex) θα δημιουργήσουν καταστήματα σε επιφάνεια έως 5.000 τ.μ., ενώ περίπου 1.000 τετραγωνικά θα διατεθούν σε μικρότερα καταστήματα «γειτονιάς». Σκοπός αυτών είναι να εξυπηρετούν τους ενοίκους των 45 διαμερισμάτων που θα επιλέξουν την Ομόνοια ως μόνιμη κατοικία, γυρνώντας την περιοχή δεκαετίες πίσω. Σε κάθε περίπτωση, ζωή θα δώσουν στο ακίνητο οι χρήστες των γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.000 τ.μ. που θα ενοικιάσουν εταιρείες.
Τα ξενοδοχεία Ελλήνων και Ισραηλινών
Θυμίζουμε πως πριν το Μινιόν, η Dimand είχε αφιχθεί στην Ομόνοια μέσω του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, γνωστό ως Σαρόγλειο Μέγαρο, το οποίο μεταμόρφωσε σε τετράστερο ξενοδοχείο. Το Moxy, ιδιοκτησίας της Prodea, το διαχειρίζεται η Swot Hospitality, κι εκτός από το ένατο ξενοδοχείο της Marriott International στην Αθήνα, αποτέλεσε και το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο της πόλης.
Η ισραηλινών συμφερόντων Brown ανήκει στους επενδυτές που θέλουν να κάνουν την Ομόνοια, Soho, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ξενοδοχειακής, Leon Avigad. Τα σημαντικότερα εγχειρήματά της στην περιοχή είναι το Brown Acropol, ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Εμμανουήλ Βουρέκα, το Lighthouse Athens που στέγαζε το παλιό Le Mirage και το θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη και το Sans Rival ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας. Ιδιαίτερης αισθητικής ξενοδοχείο, το Dave Red πήρε τη θέση των παλιών γραφείων του ΚΚΕ στη Βερανζέρου. Το ξενοδοχείο 87 δωματίων έχει ακόμη πολλά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της ιστορίας του κτιρίου, όπως τα γκράφιτι του Λένιν και του Μαρξ.
Η Zeus International του Χάρη Σιγανού δραστηριοποιείται χρόνια στη «δύσκολη περιοχή» μεταξύ Ομόνοιας και Μεταξουργείου, αφού στην πλατεία Καραϊσκάκη λειτουργεί το Wyndham Grand Athens, ιδιοκτησίας της Noval Property, αλλά και το Wyndham Athens Residence. Πέρσι άνοιξε το Athens Key Hotel στην οδό Χαλκοκονδύλη, εκεί όπου έως το 2010 λειτουργούσε το «Κάνιγγος 21».
Την κατασκευή ενός ακόμη τουριστικού καταλύματος προωθεί ο ΕΦΚΑ, στα Χαυτεία. Το τριώροφο ακίνητο στη συμβολή των Σταδίου 58 και Αιόλου 103, το οποίο σχεδίασε ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου, λειτούργησε ως ξενοδοχείο με το όνομα «Μεγάλη Μασσαλία» από το 1901, αργότερα πήρε το τελικό όνομα «Ο Απόλλων» και τώρα αναζητά την τρίτη του ευκαιρία μέσω νέου μισθωτή με τον οποίο θα συμφωνήσει ο ασφαλιστικός φορέας.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η αξιοποίηση των Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος. Σήμερα, το μοναδικό τμήμα του Μπάγκειον που έχει πάρει νέα μορφή είναι το ισόγειο, όπου άνοιξε Veneti Great. Το κατάστημα εγκαινιάστηκε μεν τον Ιούλιο του 2020, αλλά ανέστειλε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, καθώς κρίθηκε ασύμφορη λόγω πανδημίας, ενώ η Βενέτης είχε μισθώσει το ακίνητο από το 2006.