ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοιχτός στην εξαγορά του 50%, ακόμα και στην πώληση του ποσοστού που ήδη κατέχει στο ιστορικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη είναι ο όμιλος Φάις, δεδομένου ότι πριν από λίγο άλλαξε χέρια το 50% του βιομηχανικού ακινήτου.
Η αγορά – με τον επενδυτή να παραμένει ακόμα άγνωστος – έγινε μέσω πλειστηριασμού και αφορά στο ποσοστό που κατείχε στο συγκρότημα η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ή Nutriart, όπως είναι γνωστή η πτωχευμένη αρτοβιομηχανία της οικογένειας Κατσέλη. Το 50% του περιουσιακού στοιχείου που κατασχέθηκε από τη Eurobank έχει τιμή εκκίνησης 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, ακριβώς στο ήμισυ ολόκληρης της αξίας του άλλοτε βιομηχανικού στολιδιού της συμπρωτεύουσας.
Το ακίνητο προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς κατακυρώθηκε έναντι 800.000 ευρώ παραπάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς, αλλά δεν περιήλθε στην κατοχή του Σάμι Φάις, κάτι που ήταν στα επικρατόντα σενάρια. Ο Σάμι Φάις, κάτοχος ήδη του 25% του ακινήτου, απέκτησε πριν από περίπου δύο μήνες επιπλέον 25%, που ανήκει στη Θεμελιοδομή κι εκποιήθηκε έναντι 1,5 εκατομμυρίων επίσης από τη DoValue.
Πηγές προσκείμενες στον επιχειρηματία με τον οποίο επικοινωνήσαμε, εκτιμούν ότι ο νέος ιδιοκτήτης του μισού ακινήτου θα επιχειρήσει είτε να εξαγοράσει και το ποσοστό της All Investments Akiniton, είτε να πουλήσει στην εταιρεία συμφερόντων του Φάις το ποσοστό που διακρατά από σήμερα. Και τα δύο ενδεχόμενα εξετάζονται από τον όμιλο Φάις, ο οποίος είτε θα προχωρήσει μόνος στην αξιοποίηση του βιομηχανικού συγκροτήματος, αφού γίνει πράξη η ανάπλαση, είτε θα ρευστοποιήσει το ποσοστό του.
Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση του ακινήτου δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι ο χώρος παραμένει πολεοδομικά αρρύθμιστος, ενώ και οι προσπάθειες προσθήκης νέων κτιρίων κατά το παρελθόν δεν τελεσφόρησαν. Σύμφωνα με τους εκτιμητές της Cerved, για οποιαδήποτε αξιοποίησή του απαιτείται έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και καθορισμός συντελεστή δόμησης, που θα δοθεί με Προεδρικό Διάταγμα, με βάση την κείμενη νομοθεσία ως προς τη μορφή αποκατάστασης και το σκοπό της χρήσης. Σημειωτέον ότι ο συντελεστής δόμησης 4,2 που είχε καθοριστεί παλαιότερα ακυρώθηκε με απόφαση του ΣτΕ.
Tο σχέδιο 40 εκατ. ευρώ της «Πολιτεία Αλλατίνη» είχε εκπονηθεί από την ένωση των Θεμελιοδομή & Nutriart, το σχεδιασμό του οποίου υπέγραφαν τα γραφεία Τομπάζη και Μακρίδη. Μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, έπεσε στο τραπέζι η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, η οποία δεν προχώρησε, επίσης ελέω απόφασης του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη τη χωροθέτηση οικοδομικών μονάδων στο περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος.
Ήταν η απομείωση της αξίας του συγκεκριμένου ακινήτου που συνέβαλε στα μέσα της δεκαετίας του 2010 στην πτώχευση της Κατσέλης, ιδιοκτήτριας του υπό εκποίησης ποσοστού. Ωστόσο, η Cerved έχει ήδη εκπονήσει ένα ενδεικτικό σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου στο Ντεπώ, βάσει του οποίου θα ανακατασκευαστούν όλα τα κτίρια, διατηρητέα και μη. Βάσει του κατασκευαστικού κόστους, που υπολογίστηκε σε 450 ευρώ/τ.μ., η επένδυση μπορεί να φτάσει έως και 16,63 εκατομμύρια ευρώ με μόχλευση 50% και έσοδα σχεδόν 38 εκατομμυρίων από τις πωλήσεις των ακινήτων, εφόσον ολοκληρωθεί η ανάπλαση. Πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2013 προκάλεσε μερικές ζημιές στο ακίνητο.
Η συνολική επιφάνεια των υφιστάμενων κτιρίων είναι 14.543 τ.μ., από τα οποία τα 12.425 τ.μ. (4.212 τ.μ. ισόγεια και 8.213 τ.μ. όροφοι) έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.
Διαβάστε επίσης:
Πλειστηριασμοί: Πώς το δημόσιο βρέθηκε σε ρόλο οφειλέτη
Μύκονος: Ο Νικόλας Τρεππίδης βγάζει προς πώληση την πολυτελή έπαυλη του έναντι 23 εκατ. ευρώ