Με ονόματα που πρωταγωνίστησαν στο επιχειρείν συνδέονται οι πλειστηριασμοί που διενεργούνται τις επόμενες ημέρες.

Μέσω εκούσιου πλειστηριασμού βγαίνει στις 25 Μαΐου προς πώληση το «παλάτι» του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Κηφισιά, μια απόφαση που έλαβαν οι κληρονόμοι του αποθανόντα επιχειρηματία, η σύζυγός του Αρετή Σουβατζόγλου και τα δύο παιδιά του, Μελίνα και Φίλιππος. Ο δικηγόρος της οικογένειας αιτήθηκε να του χορηγηθεί η άδεια να εκποιήσει με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού εκούσιου πλειστηριασμού και επικουρικά, με ελεύθερη εκποίηση το ακίνητο που ανήκει στο ενεργητικό της υπό εκκαθάριση κληρονομιάς του Ανδρέα Βγενόπουλου, ενώ, κατά πληροφορίες, το δρόμο της πώλησης θα ακολουθήσουν κι άλλα περιουσιακά στοιχεία του ιδρυτή της MIG. Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1.604,72 τ.μ. με πισίνα 102,80 τ.μ. επί οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων, βρίσκεται επί της οδού Πάρνηθος στην Εκάλη.

1

Πλεονέκτημα είναι η τοποθεσία της, καθώς βρίσκεται 300 μέτρα βορειοδυτικά από τη Λεωφόρο Θησέως και την πλατεία Βασιλέως Παύλου, 1.000 μέτρα νοτιοανατολικά από τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Λαμίας, 600 μέτρα βορειοδυτικά από τις εγκαταστάσεις του EKALI CLUB και 5.500 μέτρα βορειοανατολικά από το κέντρο της Κηφισιάς, ενώ δεν έχει κατοικηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στο οικόπεδο υπάρχει στεγασμένος χώρος BBQ με ξύλινη πέργκολα και με πέτρινες επενδύσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα και μικρό γήπεδο μπάσκετ στο ανατολικό τμήμα, αλλά τις εντυπώσεις κλέβει ο πύργος 16 μέτρων. Το τίμημα για το νέο ιδιοκτήτη είναι τα 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο πλειοδότης που επιθυμεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό πρέπει να καταθέσει το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς.

Το Palmie Bistro

Όταν ο Γιώργος Κουτρολιάς εγκαινίαζε τα εστιατόρια που δειπνούσε όλη η κοσμική Αθήνα, δεν είχε φανταστεί ότι η ύφεση θα είχε ως αποτέλεσμα να βγουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταία εταιρείας που ίδρυσε. Μετά από σχεδόν 60 χρόνια στον κλάδο της εστίασης, η οικογένεια Κουτρουλιά βλέπει να βγαίνει στο σφυρί η παραγωγική μονάδα της Palmie Bistro αλλά και το κατάστημα της Κηφισιάς.

Με επισπεύδουσα τη DoValue και με διαφορά δύο ημερών εκπλειστηριάζεται το Palmie Bistro στο Κεφαλάρι (στις 26 Απριλίου) και η μονάδα παραγωγής γευμάτων της Palmie Catering στον Ωρωπό (στις 28 Απριλίου) με τιμές εκκίνησης τα 975.000 ευρώ και τα 4,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Η μονάδα κατασκευάστηκε σε οικόπεδο έκτασης 8 στρεμμάτων, που εντός του έχουν ανεγερθεί κτίρια 2.450 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα διώροφο κτίριο γραφείων, του οποίου η χρήση έχει αλλάξει σε κέντρο διανομής και μονάδα έτοιμου φαγητού και δύο ισόγεια κτίρια αποθήκευσης και διανομής, τα οποία επίσης λειτουργούν ως εργοστάσιο παραγωγής γευμάτων. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007, με δυνατότητα παρασκευής 30.000 μερίδων ημερησίως, με στόχο να καλύψει κάθε ανάγκη των μονάδων εστίασης, είτε πρόκειται για αλυσίδες εστιατορίων και ξενοδοχείων, είτε για επιχειρήσεις τροφοδοσίας.

Δύο ημέρες νωρίτερα θα βγει στο σφυρί κατάστημα του ισογείου ορόφου, με επιφάνεια 351,50 τ.μ. στην κεντρική πλατεία του Κεφαλαρίου, στο οποίο ανήκει η αποκλειστική χρήση της εμπορικής εκμετάλλευσης έμπροσθεν χώρου, 407,40 τ.μ.. Το Palmie Bistro βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από το Δημαρχείο της Κηφισιάς, 180 μέτρων από τη Χαριλάου Τρικούπη και περίπου 800 μέτρων από το Άλσος της Κηφισιάς.

Το σήμα των Palmie Bistro είναι η τελευταία μεγάλη επένδυση των Κουτρουλιά, αφού συστήθηκαν στην ελληνική αγορά το 1996 μέσω της πλατείας Κάραβελ. Μέχρι το 2009 η αλυσίδα – που σήμερα διευθύνουν οι Αλεξία και Χρήστος Κουτρουλιάς – διέθετε 20 εστιατόρια εκ των οποίων τα μισά λειτουργούσαν μέσω franchise. Μέχρι τότε τα σχέδια ήταν φιλόδοξα και περιελάμβαναν επέκταση στα Βαλκάνια, ωστόσο σήμερα λειτουργούν 12 εστιατόρια, τα οποία, πάντως, δεν εντάσσονται στον ίδιο ΑΦΜ.

Πριν το «πολυτελές» fast food, πάντως, ο Γιώργος Κουτρουλιάς είχε κάνει την πρώτη επιχειρηματική προσπάθεια το 1966. Έβαλε το όνομά του στις 9 Μούσες, ένα από τα πρώτα bar – restaurant της πρωτεύουσας, στ γαλλικό εστιατόριο Le Foyer και στο ρωσικό Balalaika, στα οποία σύχναζαν ο Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, ο Μποδοσάκης, ο Κάρολος Φιξ και ο Ζάχος Χατζηφωτίου. Από τις σημαντικότερες επενδυτικές κινήσεις του επιχειρηματία ήταν η αξιοποίηση της έκτασης του Ειρηνικού στην παραλία της Βούλας (που κέρδισε το 1979 σε διαγωνισμό του ΕΟΤ), όπου λειτούργησαν για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες χρόνια επιχειρήσεις, όπως τα San Lorenzo, Prison, Bora – Bora, Mercedes, Empire, Must, Βαρελάδικο, Prime, Envy, Destijl, Bocca, Guzel, Room και Dekko.

Το «ατύχημα» του Γιάννη Ακκά

Την ίδια μέρα, στις 26 Απριλίου, βγαίνει στο σφυρί το δημιούργημα του Γιάννη Ακκά, που δεν κατάφερε να βγει αλώβητο από την κρίση της κλωστοϋφαντουργίας. Ο λόγος για τα Κλωστήρια Θράκης, το εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, που εκπλειστηριάζεται αντί 4,37 εκατομμυρίων ευρώ, με επισπεύδουσα την Alpha Bank. Παρά τις προσπάθειες του επιχειρηματία, το εργοστάσιο φέρεται ότι θα καταλήξει σε νέο επενδυτή – εφόσον δεν αποβεί άγονος ο πλειστηριασμός –, μαζί με τις κινητές αξίες του εργοστασίου, τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή, που στεγάζονται σε οικόπεδο 44,8 στρεμμάτων.

Η προσπάθεια διάσωσης της κλωστοϋφαντουργίας έπεσε στο κενό, αφού το Πρωτοδικείο είχε μεν εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης, ωστόσο αυτή έχει καταγγελθεί από μία από τις τράπεζες και από το δημόσιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η αδυναμία πλήρους παραγωγικότητας και λειτουργίας του εργοστασίου σε καθημερινή βάση για όλο το 24ωρο οδήγησε σε περαιτέρω ζημίες και σε σημαντικά κόστη υποαπασχόλησης λόγω παύσης της παραγωγικής δραστηριότητας για αρκετό διάστημα» εν μέσω πανδημίας, αλλά και πρωτύτερα. Η συμφωνία εξυγίανσης, που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο 2018 και διέγραφε υποχρεώσεις 4,5 εκατομμυρίων, καίτοι το business plan δεν υλοποιήθηκε από το 2019 κι έπειτα, ενώ μία από τις συμβαλλόμενες τράπεζες αλλά και το δημόσιο την κατήγγειλαν, όπως και ανεξόφλητα δάνεια 27 εκατομμυρίων.

Η καταστροφική πορεία της Μουζενίδης

Σχεδόν δύο χρόνια μετά από ένα από τα ηχηροτέρα κανόνια του τουρισμού, τα assets του ομίλου Μουζενίδη παραμένουν στα αζήτητα, παρόλο που βγαίνουν στο σφυρί. Η επόμενη προσπάθεια για ένα από τα ακίνητα της Mouzenidis Travel στη Χαλκιδική βγαίνει στο σφυρί στις 28 Απριλίου, αντί 560.000 ευρώ, με επισπεύδουσα την Ολύμπιον Α.Ε., τουριστική εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του Αντώνη Δούδου, βορειοελλαδίτη επιχειρηματία και επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Το 40% του ακινήτου, το οποίο ήταν στην κυριότητα της επιχείρησης του ομογενή Μπόρις Μουζενίδη, αφορά σε ακίνητο 8 στρεμμάτων, στην περιοχή Πόρτες του Αγίου Μάμα, βορειοανατολικά της Νέας Εθνικής Οδού Μουδανιών – Κασσάνδρας. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, είναι γενικά επίπεδο, περιφραγμένο και στο μέσο του περίπου έχει ανεγερθεί δυόροφο κτίριο στεγαζόμενο με κεραμοσκεπή, που στέγαζε λειτουργίες της επιχείρησης.

Το 2021 ο όμιλος κατέθεσε την αίτηση εξυγίανσης, ενώ ήδη από το 2018 τα ίδια κεφάλαια είχαν καταστεί αρνητικά κατά 39 εκατ. ευρώ. Τότε η Mouzenidis Travel είχε κύκλο εργασιών 277 εκατομμυρίων, οι σωρευμένες ζημιές είχαν φτάσει τα 30,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ξεπερνούσε τα 86 εκατομμύρια. Τον Φεβρουάριο του 2022 η Mouzenidis Travel LLC και η Mouzenidis Travel-SPb LLC υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης στο ρωσικό Διαιτητικό Δικαστήριο με το ποσό των απαιτήσεων να φτάνει τα 11 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις προς την αγορά ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε πως διοκτησίας Μουζενίδη ήταν η πτωχευμένη σήμερα Ellinair, η αεροπορική, που παρά το λουκέτο, ενισχύθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν με 6,8 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για τις συνέπειες της πανδημίας. Ο ομογενής Μπόρις Μουζενίδης πέθανε από κορονοϊό λίγο πριν το «κανόνι» της ταξιδιωτικής εταιρείας.