Όπως φαίνεται δεν έχουν τέλος οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) σχεδιάζει νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 (αυτά που έχουν τις σοβαρότερες αυθαιρεσίες π.χ. δεν έχουν οικοδομική άδεια) καθώς έπειτα το νόμο ν.4759/2020 δεν είναι εφικτό, μετά την 30η/9/2020 και εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, να τακτοποιηθούν μέσω του συστήματος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ «η τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5 είναι ένα θέμα που μάς απασχολεί, γιατί π.χ. δεν είναι δυνατόν ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν και μπήκαν σε ρύθμιση στον ν.4014/11 – ο οποίος κρίθηκε στη συνέχεια αντισυνταγματικός – να μην μπορούν να ενταχθούν για παράδειγμα στον ν.4495/17».

Γεγονός είναι ότι το ΥΠΕΝ είναι αποδέκτης «παραπόνων» από όσους έχουν μείνει εκτός των ρυθμίσεων του ν.4759/2020. Με τον προαναφερόμενο νόμο επιτρέπεται η τακτοποίηση για ακίνητα που αποκτώνται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού, και κατόπιν κληρονομικής διαδοχής, που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing και επανέρχονται στη χρήση του κυρίου ή επικαρπωτή τους μετά τη λύση ή λήξη της σύμβασης, που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) ή που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός έτους από την απόκτησή τους (κατακυρωτική, αποδοχή κληρονομίας κλπ) και το αργότερο μέχρι τις 31.12.2025.

Παρεμβάσεις σχεδιάζονται από το ΥΠΕΝ και για την εκτός σχεδίου δόμηση: «Θα οριστούν τα όρια των οικισμών για να γνωρίζει κανείς που είναι η περιουσία του.  Θα εισάγουμε διατάξεις για να ορίσουμε την έννοια του κοινόχρηστου  χώρου. Σε κάθε περίπτωση θα μπει τάξη όταν ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) για να μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον» αναφέρουν αρμόδια στελέχη και προσθέτουν: «Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τα ΤΠΣ γρήγορα. Κάθε προκήρυξη θα περιλαμβάνει περίπου 150 με 200 δημοτικές ενότητες» ενώ όσον αφορά τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, «συντομότατα θα προχωρήσει η διαδικασία και για Σαντορίνη, Μύκονο, και Ελαφόνησο».

Η χρηματοδότηση των ΤΠΣ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης ως εκ τούτου το ΥΠΕΝ θα πρέπει να «τρέξει» τις διαδικασίες με πρωτόγνωρο ρυθμό αφού το περιθώριο για την ολοκλήρωσή τους θα είναι το 2024.

Πλήθος από ανοιχτά ζητήματα (επί δεκαετίες) υπάρχουν και για τους δασικούς χάρτες. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει δημιουργηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλες τις δυνατές λύσεις. To ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες που αφορούν το 100% της χώρας συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν οικιστικές πυκνώσεις (και αναρτώνται για δεύτερη φορά.