ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σε μια δύσκολη περίοδο για το retail, λόγω των τεράστιων επιπτώσεων που έχει υποστεί από την πανδημία, η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να πουλήσει το εμπορικό κέντρο, Athens Heart.
Με σύμβουλο την Deloitte, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποστείλει σε πιθανούς επενδυτές (Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, επενδυτικά κεφάλαια κ.α.) πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Το Athens Heart, στην οδό Πειραιώς 180, ένα μεσαίο (ή κατά άλλους μικρό) για τα δεδομένα της χώρας μας εμπορικό κέντρο, με χώρους προς μίσθωση 20.000 τ.μ. και υπόγειο χώρο στάθμευσης 30.000 τ.μ. με 750 θέσεις, εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2008. Επρόκειτο για συνολική επένδυση ύψους 65 εκατ. ευρώ (αγορά γης και κατασκευή) της Pasal Development (σήμερα Premia με διαφορετικούς μετόχους).
Λίγες μόνον ημέρες νωρίτερα, στις 27 Νοεμβρίου του 2008, είχε εγκαινιαστεί το Golden Hall της Lamda Development στην λεωφόρο Κηφισίας. Η πορεία των δύο αυτών εμπορικών κέντρων – που βεβαίως διαφέρουν σημαντικά και πρώτα από όλα στο μέγεθος το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο – δεν ήταν η ίδια. Το Golden Hall, αν και όχι αμέσως, βρήκε το κοινό του και πλέον θεωρείται ένα πετυχημένο εμπορικό κέντρο.
Δεν συνέβη το ίδιο με το Athens Heart. Δεν κατάφερε ποτέ να εκπληρώσει την προσδοκία του τότε διευθύνοντος συμβούλου και βασικού μετόχου της Pasal, Σωτήρη Θεοδωρίδη, «να γίνει το εμπορικό κέντρο της καρδιάς μας». Η επισκεψιμότητα δεν έφθασε ποτέ στο επιθυμητό επίπεδο, ενώ η οικονομική κρίση που ακολούθησε, σε συνδυασμό με τις αστοχίες, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έγιναν στη διαχείρισή του, δεν βοήθησε τις επιδόσεις του.
Η Pasal προσπάθησε εξαρχής να βρει επενδυτή για το 50% του Athens Heart με την αρωγή εταιρείας συμβούλων ακινήτων χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια αντιμετώπισε η ίδια σοβαρά προβλήματα ρευστότητας κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης και αναγκάστηκε να υποβάλει στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα για συμφωνία εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 106β.
Για το Athens Heart η Pasal είχε συνάψει δάνειο με την Εθνική Τράπεζα ύψους 55 εκατ. ευρώ και αυτός είναι ο λόγος που το εμπορικό κέντρο σήμερα ανήκει ουσιαστικά στην Τράπεζα (χωρίς να έχει περάσει τυπικά στην κυριότητά της).
To 2019 φάνηκε πως ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο για το εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς, όταν τον Αύγουστο η αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία real estate, Hines (η οποία έχει εξαγοράσει μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο Athens Ledra) ανακοίνωσε πως σε κοινοπραξία με την Εθνική Τράπεζα θα μετατρέψει το Athens Heart σε premium εκπτωτικό εμπορικό κέντρο υπό την ονομασία «Gazi Outlets».
Το σχέδιο αυτό ναυάγησε ως εκ τούτου το εν λόγω εμπορικό κέντρο αναζητεί το νέο ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα με πληροφορίες διερευνήθηκε η δυνατότητα αλλαγής χρήσης και μετατροπής του σε χώρο υγείας ή εκπαίδευσης χωρίς αποτέλεσμα.
Όπως εκτιμάται από στελέχη της κτηματαγοράς η προσπάθεια για την πώληση του Athens Heart δεν θα είναι εύκολη, λόγω των δύσκολων συνθηκών γενικά για το retail, εκτός αν η Εθνική περιορίσει σημαντικά την οικονομική της απαίτηση, ώστε το εμπορικό κέντρο να καταστεί ευκαιρία για τον ενδιαφερόμενο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Luigi Mangione: Δήλωσε αθώος για την δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Alpha Bank: Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί ψηφιακό βοηθό με Generative AI
- Στουρνάρας: Αρνητικός για τη θέση του ΠτΔ – «Εγώ «ζευγάς» έμαθα, αυτό κάνω»
- Χαλκιδική: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητικές εκδηλώσεις