ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρώτη από μία σειρά κοινών επενδύσεων ξεκινούν η Hellenic Properties του Ερρίκου Αρώνες με τη Sirec Energy.
Οι δύο εταιρείες προχωρούν σε επένδυση για την ανάπτυξη πράσινου κτιρίου γραφείων στον Ταύρο, ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της κτήσης και της ανακατασκευής του ακινήτου.
Πρόκειται για πρώην βιομηχανικό κτίριο τεσσάρων επιπέδων συνολικής επιφάνειας 5.200 τ.μ. πολύ κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ.
Η επιφάνεια κάθε ορόφου του κτιρίου φτάνει τα 1.400 τ.μ. και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από μία επιχείρηση είτε να αξιοποιηθεί από πολλαπλές μισθώσεις.
«Είναι στρατηγική μας τοποθέτηση να φέρουμε στην αγορά ένα πιο προσιτό προϊόν στη μέση ελληνική επιχείρηση, με μίσθωμα 25% χαμηλότερο από το ύψος των διαθέσιμων πράσινων γραφείων στην Αθήνα», είπε στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης ο ιδρυτής και επικεφαλής της Hellenic Properties, Ερρίκος Αρώνες, εξηγώντας πως το κτίσμα δε χρειάζεται στατικές ενισχύσεις, ενώ χρησιμοποιώντας το υπάρχον κέλυφος είναι πιο ανταγωνιστικό το κόστος επανακατασκευής, για αυτό και δύναται το μίσθωμα να είναι χαμηλότερο.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον κ. Αρώνες, τα μισθώματα για τα πράσινα κτίρια κυμαίνεται από 23 έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ «υψηλότερα μισθώματα ζητούνται αλλά συνήθως δεν επιτυγχάνονται».
Το ακίνητο αποκτήθηκε μέσω ελεύθερης αγοράς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι δύο χρόνια και στόχος είναι να πιστοποιηθεί κατά LEED.
Η συνεργασία με τη Sirec Energy
Πρόκειται για την πρώτη κοινή επένδυση της εταιρείας ακινήτων με Sirec Energy, fund που εστιάζει σε ESG επενδύσεις.
Θυμίζουμε πως πρόκειται για τον αποκλειστικό διαχειριστή του European Sustainable Investments Fund (EuSIF), που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2021, έχει ενεργητικό 70 εκατομμυρίων και επενδύει αποκλειστικά σε έργα περιβαλλοντικής αειφορίας στην Ελλάδα, που συνεργάζεται και με τη Blend Development του Πάρη Καλλιτσάντση.
«Έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε τουλάχιστον τρεις επενδύσεις με το fund εντός των επόμενων 18 μηνών. Η μελλοντική χρήση των ακινήτων είναι ανοιχτή και η συνεργασία εστιάζει στην επανατοποθέτηση υφιστάμενων κτιρίων ως πράσινα», είπε ο κ. Αρώνες.
Το παραπάνω έργο αποτελεί μέρος του συνόλου γραφειακων αναπτύξεων 35.000 τ.μ. που αναπτύσσει εντός του 2024 η Hellenic Properties.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της είναι το οικιστικό project στο Στροφύλι Κηφισιάς, στη θέση της θερινής βασιλικής κατοικίας της Ασπασίας Μάνου, γόνου αριστοκρατών, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου, δευτερότοκου γιου του Κωνσταντίνου Α’.
Πρόκειται για μία επένδυση 11 εκατομμυρίων που περιλαμβάνει επτά σουίτες διαμερισμάτων και αρχοντικών σε σχέδια του Δημήτρη Αγιοστρατίτη και την 14Architects.
Τον Μάιο βγαίνουν στην αγορά μέσω διεθνούς μεσιτικού γραφείου οι κατοικίες, με τη ζητούμενη τιμή πώλησης να ξεκινά από 8.500 – 9.000 ανά τ.μ. ή 2 εκατ. ανά κατοικία.
Ως γραφειακό ακίνητο θα αξιοποιηθεί κτίριο 10.000 τ.μ. στη λεωφόρο Συγγρού, γειτονικού των γραφείων της Generali και του Grand Hyatt, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ.
«Η αγορά συνεχίζει να είναι λειτουργική σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά στα γραφεία, τα ξενοδοχεία και τις κατοικίες βλέπουμε σταθερά καλή ζήτηση και καλή απορρόφηση του παραγόμενου προϊόντος, αλλά η ψαλίδα μεγαλώνει ανάμεσα στα παλαιά και νέα κτίρια. Βασικό πρόβλημα είναι το κατασκευαστικό κόστος και η διαθεσιμότητα δυναμικού, κι αυτή είναι η μεγαλύτερή μας αγωνία», λέει ο κ Αρώνες και προσθέτει πως «αυτό το πρόβλημα θα εντείνεται όσο προχωρά το Ελληνικό και μεγάλα έργα υποδομών. Βλέπουμε όμως κινήσεις από την κυβέρνηση και τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους για την κάλυψη των θέσεων εργασίας».
Διαβάστε επίσης:
Ξενοδοχεία: Επενδυτικό hotspot ο Πειραιάς
Μίλτος Καμπουρίδης: Πρώτη δικαστική νίκη στη διαμάχη με τους Βρετανούς της DCI
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση