Αλλάζει χέρια το θρυλικό κτίριο του Μινιόν που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Ομονοίας και δέσποζε τη δεκαετία του ’70 στην εμπορική αγορά της Αθήνας. Το 10όροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ βγήκε χθες στο σφυρί και σύμφωνα με πληροφορίες πέντε μνηστήρες είναι εκείνοι που υπέβαλλαν δεσμευτικές προσφορές.

Ανάμεσα στους διεκδικητές βρίσκεται σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η εταιρία Dimand  του Δημήτρη Ανδριόπουλου με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην αξιοποίηση του real estate.

Για τους άλλους τέσσερεις διεκδικητές δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Ανάμεσά τους πάντως δε θα είναι η Prodea Investments, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Δυνητικό ενδιαφέρον φαίνεται να έχει υπάρξει και από πλευράς των ισραηλινών της Brown Hotels, χωρίς ωστόσο   να έχει προκύψει κάτι το βέβαιο.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα θα ξεκαθαρίσει πιθανότατα αύριο Παρασκευή, όποτε και αναμένεται να ανοίξουν και να αξιολογηθούν οι φάκελοι των προσφορών.

Το Μινιόν είναι περιουσιακό στοιχείο της Folli Follie, η οποία και το βγάζει στο σφυρί, ενώ η Deloitte το έχει αποτιμήσει στα 25 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή του ακινήτου πραγματοποιήθηκε από τη μεσιτική εταιρία ΔΑΝΟΣ, η οποία αποτελεί μέλος του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS REAL ESTATE, και δραστηριοποιείται εκτός από τη χώρα μας στην Κύπρο και τη Σερβία.

Ποιοι και γιατί «βλέπουν» ξενοδοχείο

Η προσπάθεια να ανακτήσει ξανά την εμπορική της αίγλη η γύρω περιοχή της Ομόνοιας ξανά καθώς επίσης και η ανοδική τάση των επενδύσεων σε ξενοδοχεία από σημαντικούς Έλληνες και διεθνείς παίκτες του real estate συνηγορούν στην ανάπτυξη μίας νέας ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση του Μινιόν.

Μένει, βεβαίως, να αποτυπωθεί και στην πράξη το επιχειρηματικό project, που έχει κατά νου του να υλοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης που θα προκύψει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Dimand, όσο και η Brown Hotels   έχουν αναπτύξει πολύπλευρο ενδιαφέρον στον ξενοδοχειακό τομέα της περιοχής.

Ήδη η Dimand δρομολογεί μία σημαντική ξενοδοχειακή επένδυση στην Πλατεία Ομονοίας σε συνεργασία με την Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).  Πρόκειται για το πρώτο «πράσινο πιστοποιημένο» ξενοδοχείο που θα κατασκευαστεί στη χώρα μας υπό το brand Moxy του Ομίλου της Marriot, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του εντός του 2022.

H ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotel έχει προχωρήσει σε ένα ντεμαράζ επενδύσεων για ξενοδοχεία στην Ομόνοια, καθώς στην περιοχή λειτουργούν ήδη τα Brown Acropol και Dave Red Athens, ενώ πρόσφατα εγκαινίασε το Lighthouse Athens. Η Brown Hotels συνεργάζεται με τον Όμιλο WH Europe και διαθέτει ένα πλήθος ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ δεν κρύβει το γεγονός ότι βλέπει σημαντικές business στην περιοχή της Ομόνοιας, η οποία, όπως έχει αναφερθεί από επιτελείς της εταιρίας «αποτελεί  μια ελκυστική πρόταση φιλοξενίας και διασκέδασης».

Η ιστορία του Μινιόν

Το Μινιόν συγκαταλέγεται στα ιστορικότερα ακίνητα στην Αθήνα, το οποίο αποτελεί πηγή νοσταλγικών αναμνήσεων, καθώς υπήρξε ένα ξεχωριστός εμπορικός προορισμός.

Ενσαρκώνει το success story του Γιάννη Γεωργακά το οποίο ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1930 ως περίπτερο για να αναδειχθεί κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970  σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, το οποίο διέθετε περισσότερα από 120.000 εμπορικά είδη και απασχολούσε 1.000 άτομα. Ενδεικτικό της επιτυχίας του Μινιόν ήταν πως είχε χαρακτηριστεί ως «το Harrod’s της Ελλάδας».

Ωστόσο, η παρακμή ήρθε τη δεκαετία του 1980, όταν το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά έγινε μία απόπειρα επιστροφής στις παλιές του δόξες μέσω δανεισμού, αλλά το 1983 κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει σωτηρία και οδηγήθηκε στη χρεοκοπία. Το ακίνητο κρατικοποιήθηκε και το 1998 εξαγοράστηκε από την οικογένεια Φάις, που είχε υπό την ιδιοκτησία της την Elmec Sports, η οποία και εξαγοράστηκε από τη Folli Follie.

Στη συνέχεια η Folli Follie  επιχείρησε να αξιοποιήσει σε δύο περιπτώσεις το ιστορικό ακίνητο. Η πρώτη ήταν η συμφωνία-ναυάγιο με το ελληνικό Δημόσιο για τη μετεγκατάσταση των διευθύνσεων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας.

Το δεύτερο σχέδιο αφορούσε τη χρήση του 10όροφου κτιρίου ως εμπορικό κέντρο, αλλά το σκάνδαλο της Folli Follie που ξέσπασε το 2018 είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό κέντρο να παραμείνει αναξιοποίητο.

Διαβάστε επίσης

Dimand-Prodea: Στη γραμμή εκκίνησης τα πεντάστερα ξενοδοχεία στα Χανιά – Οι βλέψεις για το οικιστικό project

Mια φορά κι έναν καιρό ήταν το Μινιόν…

Folli Follie: Οριστικά στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου – MononewsTV