ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την τρίτη προσπάθεια να ανατρέψει τα σχέδια των Αράβων της AGC Equity Partners – γνωστοί από την επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης – επιχειρεί ο δήμος Μυκόνου, προσφεύγοντας για ακόμα μία φορά στο ΣτΕ.
Ο δήμος κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης, αυτή τη φορά κατά της ενημέρωσης οικοδομικής άδειας του έργου και κατά του ελληνικού δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Είχαν προηγηθεί δύο επιπλέον προσφυγές ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, η πρώτη κατά του Προεδρικού Διατάγματος που ενέκρινε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και η δεύτερη κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έδινε το πράσινο φως για τη δημιουργία μαρίνας στο τουριστικό project των Αράβων επενδυτών. Η δεύτερη και η τρίτη αίτηση ακύρωσης ορίστηκε να δικαστούν αμφότερες τον Φεβρουάριο του 2023.
Όπως η αναφέρει η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ κι έχει στη διάθεσή του το mononews, «το κράτος λοιπόν έρχεται να αναστείλει τις οικοδομικές άδειες για να προστατέψει την φέρουσα ικανότητα της νήσου, σταματώντας τις μικρές τουριστικές μονάδες και επιτρέποντας σε επιλεγμένα να χωροθετούνται και υλοποιούνται τουριστικές επενδύσεις του όγκου και μεγέθους του επίδικου ΕΣΧΑΣΕ στην θέση Καραπέτη, όταν το ίδιο το κράτος δεν έχει εκπονήσει ακόμη ένα οργανωμένο και εμπεριστατωμένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό μετά την δικαστική ακύρωση του προηγούμενου από το ΣτΕ».
«Φωτογραφική εξαίρεση»
Δεδομένου ότι τα ΕΣΧΑΣΕ (που αφορούν στην αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων) εξαιρούνται από το μέτρο της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών που έχει επιβληθεί για την εκτός σχεδίου περιοχή της Μυκόνου, έως ότου εγκριθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο δήμος κάνει λόγο για εξαίρεση «φωτογραφική και άνιση», που «ταυτόχρονα θα πλήξει οικονομικά με καταστροφικό τρόπο τους επενδυτές των μικρομεσαίων τουριστικών μονάδων, των οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων και των μεμονωμένων επενδυτών-φυσικών προσώπων που ήδη έχουν πληγεί σε υπερθετικό βαθμό από την πανδημία που έπληξε την χώρα μας».
Στον ίδιο τόνο, η απόφαση αναφέρει πως «η ανάπτυξη του νησιού έχει ΣΑΦΩΣ ανάγκη ΚΑΙ την λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρηματικών μονάδων και τουριστικών δομών που ταιριάζουν με την φυσιογνωμία του νησιού, δεν επιβαρύνουν την φέρουσα ικανότητα του τόπου και για τις οποίες δεν θα υπάρχει ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και περιβαλλοντικά χώρος εάν το νησί κορεστεί από τις ογκώδεις τουριστικές επενδύσεις».
Λόγος, επίσης, γίνεται και για τον ρόλο του δήμου, καθώς δεν έχει «ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΟ εμπλοκή στην αδειοδοτική διαδικασία» και επιπλέον δε μπορεί να παράσχει συνδρομή στη διαχείριση στερεών αποβλήτων της επένδυσης «διότι αντιμετωπίζει δραματικό πρόβλημα στο ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν».
Επένδυση 60 εκατομμυρίων
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν πτοούν την AGC, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ούτε ασφαλιστικά μέτρα που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την έκδοση αδειών. Ήδη έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται χωματουργικές – προπαρασκευαστικές εργασίες στο ακίνητο από τη Blue Iris, όπως λέγεται η εν Ελλάδι εταιρεία που έχουν συστήσει οι Άραβες για το έργο προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων στην Άνω Μερά.
Το Mykonos Project της επενδυτικής εταιρείας αναφέρεται κυρίως σε ένα «μυκονιάτικο χωριό», με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων και η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα καταλύματα θα περιλαμβάνουν, εκτός από το ξενοδοχείο, κατοικίες ενός ή δύο ορόφων, εστιατόριο, spa, χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, εκκλησία και πισίνες.
Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, που έγινε μήλο της έριδος ανάμεσα σε επενδυτές και Μυκονιάτες – με το δήμο να χαρακτηρίζει τη χωροθέτησή του αντισυνταγματική –, θα διαθέτει συνολικά 32 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μεγαλύτερου των 24 μέτρων, δηλαδή super yachts. Σε ζώνη έκτασης 7.509 τ.μ. στην οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση οποιασδήποτε χρήσης και η δόμηση και επιτρέπεται μόνο η αναγκαία διαμόρφωση για την πρόσβαση στην παραλία.
Η επένδυση του αραβικού fund είχε πάρει το πρώτο πράσινο φως από τον Μάιο του 2020 κι έκτοτε ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Χαλέντ Τζουφαλί έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, κάνοντας γνωστό ότι εξετάζει μελλοντικές επενδύσεις σε ακίνητα, υποδομές και δίκτυα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις
- Τουρκία: Εγκρίθηκε η αναθεωρημένη «Κόκκινη Βίβλος Εθνικής Ασφάλειας»