Με την πρώτη ένσταση που θα μετατραπεί σε άσκηση ένδικων μέσων έρχεται αντιμέτωπος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για πάρκο υπουργείων στην Πυρκάλ, έργο που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το νήμα των δικαστικών προσφυγών κόβει ο δήμος Βύρωνα, αφού πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προσβάλει νομικά τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μεταφορά εννέα υπουργείων στο ακίνητο του πρώην εργοστασίου. Όπως είπε μιλώντας στο mononews ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, ο δήμος συζητά με το νομικό τμήμα τη δικαστική προσφυγή, ενώ στις προθέσεις είναι και η συνεργασία με άλλους δήμους, που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό.
«Η μετακίνηση εννέα υπουργείων και τριών αρχών με 14.000 υπαλλήλους, σημαίνει πρώτα από όλα για την περιοχή μας αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση. Ο Υμηττός είναι μια ήδη επιβαρυμένη κυκλοφοριακά περιοχή. Το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη επικινδυνότητα και εκτός των άλλων, θα αυξήσει δραματικά τις τιμές των ενοικίων στην περιοχή». Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να ζητήσει αντισταθμιστικά ο δήμος, ο κ. Κατωπόδης τόνισε ότι αυτό «θα ισοδυναμούσε με την εκπόνηση έργων για την κυκλοφοριακή συμφόρηση, που είναι δύσκολο. Εξάλλου, η νέα γραμμή μετρό που λέγεται ότι θα εξυπηρετήσει τη λειτουργία του έργου θα γίνει πραγματικότητα σε 10 χρόνια».
Στα επόμενα βήματα του δήμου είναι επίσης να ζητήσει τη ματαίωση-απόσυρση του κυβερνητικού σχεδιασμού και τη διάθεση του χώρου της Πυρκάλ αποκλειστικά για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, ενώ για αυτό το σκοπό προχωρά σε παραστάσεις προς τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, για τις οποίες συγκροτείται διαπαραταξιακή επιτροπή.
Οι αντιδράσεις και τα αντισταθμιστικά
Του δήμου Βύρωνα είχε προηγηθεί ψήφισμα του δήμου Ηλιούπολης, καθώς και η αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Δάφνης – Υμηττού, με κύριο αίτημα να μην προστεθεί «ούτε ένα νέο τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου στην Πυρκάλ». Από την πλευρά του, ο συγκεκριμένος δήμος ζητά να περιοριστούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες μόνο στα διατηρητέα κτίρια και στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η διοίκηση της Πυρκάλ και τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρια να περιέλθουν ιδιοκτησιακά στο δήμο. Μεταξύ άλλων, αιτείται αντισταθμιστικά όπως τον διπλασιασμό των θέσεων στάθμευση από αυτές που ορίζει ο νέος οικοδομικός κανονισμός, την αναθεώρηση του τμήματος της Λεωφόρου Ηλιουπόλεως που προτείνεται για αναστροφή πορείας, με υπογειοποίηση και την κατασκευή πεζογέφυρας που θα συνδέει το κυβερνητικό πάρκο με το πάρκο Άρη Αλεξάνδρου.
Σημειωτέον ότι από την απομάκρυνση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που φιλοξενούνται προσώρας στο βιομηχανικό ακίνητο του Υμηττού, ο δήμος θα απωλέσει ποσό 410 χιλιάδων ετησίως, δεδομένου κι ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη. Το ποσό αυτό ζητά ο δήμος να επιμεριστεί στα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Τις ενστάσεις του στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ανάπλαση της Πυρκάλ και η μετακόμιση των κυβερνητικών φορέων από το κέντρο της Αθήνας εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, διευκρινίζοντας πως «ελήφθη μια απόφαση για την Αθήνα χωρίς την Αθήνα και τώρα τρέχουμε, κατόπιν εορτής, σε συνεργασία με τους αρμοδίους, να δώσουμε λύσεις».
Την αντίθεσή τους είχαν επίσης εκφράσει μέσω ψηφισμάτων επιστημονικοί φορείς, όπως ο ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών), ο ΣΕΜΠΧΠΑ (Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης) και η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) και ο ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών –Τμήμα Αττικής).
ΣΔΙΤ 250 εκατομμυρίων
Το σχέδιο για τις εγκαταστάσεις της Πυρκάλ που μετρούν 147 χρόνια ιστορίας – από το 1874 – ανακοινώθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από τον πρωθυπουργού, ενώ αυτού υπεραμύνεται και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αφού στο τραπέζι έχει πέσει η μετατροπή των ακινήτων που θα μείνουν κενά σε κτίρια κοινωνικής κατοικίας. Η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών – μεταξύ των οποίων του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΑΑΔΕ – προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026, ενώ το έργο για την κατασκευή βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων θα δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων. Οι υπηρεσίες που θα μετακομίσουν καταλαμβάνουν σήμερα 127 κτίρια 353 χιλιάδων τ.μ. και βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το δημόσιο, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί