ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που πρόλαβε να υπογράψει ο Αντώνης Μπέζας, ο κύκλος εργασιών της ΕΤΑΔ το 2020 ανήλθε σε 36,9 εκατομμύρια έναντι 50,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, δηλαδή μειώθηκε κατά 27,6%. Σημειωτέον ότι τα έσοδα από μισθώματα, που αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της εταιρείας (ήτοι το 68,4% του τζίρου) παρουσίασαν την ίδια χρονιά πτώση 27,8% σε σχέση με το 2019. Το EBITDA επιδεινώθηκε κατά 96,5 εκατ., φτάνοντας σε ζημιές 26,12 εκατομμυρίων έναντι κερδών 70,4 εκατ. το 2019. Η μεταβολή αυτή προήλθε κυρίως από τη μείωση αποτελεσμάτων αναπροσαρμογής επενδύσεων σε ακίνητα από 72,7 εκατ. σε (26,1 εκατ.) το 2020, σύμφωνα με την ΕΤΑΔ.
Τέλος, στις κάτω γραμμές του ισολογισμού, η εταιρεία που έχει αναλάβει να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του δημοσίου έγραψε ζημιές 23,44 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι κερδών 71,16 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αρνητική μεταβολή 94,6 εκατομμυρίων. Τα ίδια κεφάλαια έφτασαν τα 1,06 δισ., κυρίως χάρη στην αναγνώριση 103 επενδυτικών ακινήτων.
Μάλιστα, το σημαντικότερο έσοδο της εταιρείας προέρχεται από τα τουριστικά ακίνητα, ενώ το ποσοστό των εσόδων της εταιρείας από μισθώσεις προέρχεται σχεδόν κατά 82% από εταιρείες οι δραστηριότητες των οποίων επλήγησαν από την πανδημία.
Η «απογοήτευση» των Θεσμών
Η στροφή σε ζημιές ήταν το πρώτο χτύπημα για την ΕΤΑΔ, πριν οι θεσμοί κουνήσουν το δάχτυλο στην εταιρεία μέσω της 11ης και της 13ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας που έχει δημοσιεύσει η Κομισιόν. Στην τελευταία έκθεση αναφέρεται ότι “δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στη βελτίωση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων”, καθώς “η ολιστική στρατηγική της ΕΤΑΔ παραμένει σε εκκρεμότητα. Η ΕΤΑΔ συνέχισε τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της απόδοσης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και έχει σημειώσει κάποια επιτυχία σε αυτά τα έργα. Ωστόσο, δεν είναι εμφανείς συστημικές βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο”. Χαρακτηριστική είναι η “σύγκριση” με τον ιδιωτικό τομέα, με την Κομισιόν να προσθέτει πως “η ανατροπή αυτής της κατάστασης και η παροχή αξίας από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αποτελεί κρίσιμη ευθύνη της ΕΤΑΔ και κλειδί για την επιτυχία της. Για να επιτευχθεί αυτή η ανάκαμψη, είναι θεμελιώδες για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου να θεωρείται και να λειτουργεί ως διαχειριστής ακινήτων του ιδιωτικού τομέα”.
Τα καταπατημένα ακίνητα & ο αστερίσκος του ορκωτού για την υπόθεση Μαντωνανάκη
Σημαντικό είναι πως σχεδόν το 1/3 των ακινήτων του συνολικού χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ αποτελούν καταπατημένες ιδιοκτησίες, όπως είχε παραδεχτεί στο συνέδριο της Prodexpo της Αθήνας, ο CEO, Στέφανος Βλαστός. Στόχος, πάντως, της ΕΤΑΔ είναι να προβεί σε ενέργειες clusters και κατάθεση πρότασης για την επίλυσή τους, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα επείγον λόγω των προσδοκώμενων εσόδων.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 ο ορκωτός λογιστής σχετικά με την υπόθεση Μαντωνανάκη και την εκμετάλλευση του Grand Resort στο Λαγονήσι, σημειώνοντας πως “δεν έχει αποκτήσει εύλογη διασφάλιση σχετικά με την εκτίμηση του ύψους της επιπλέον πρόβλεψης που ενδεχομένων απαιτείται”. Θυμίζουμε ότι κατά της ΕΤΑΔ έχουν ασκηθεί προσφυγές που την υποχρεώνουν να καταβάλει στην εταιρεία το ποσό των 568 εκατομμυρίων, πλέον των τόκων για την επίδοση των αγωγών. Κατά της ΕΤΑΔ εκδόθηκαν 8 διαιτητικές αποφάσεις, με την εταιρεία του δημοσίου να έχει ήδη ασκήσει αντίστοιχες αγωγές ακύρωσης, ενώ εν γένει η ΕΤΑΔ εμπλεκόταν τουλάχιστον μέχρι το περσινό καλοκαίρι σε δικαστικές υποθέσεις για τις οποίες έχει σχηματιστεί πρόβλεψη 44 εκατομμυρίων.
Οι διακανονισμοί
Η ΕΤΑΔ έχει, πάντως, κάνει προσπάθεια για συμφωνία διακανονισμών οφειλών, την εξυγίανση υφιστάμενων συμβάσεων αλλά και ενεργειών ανάκτησης ακινήτων μετά από καταγγελία συμβάσεων και αποβολές μισθωτών (όπως στις περιπτώσεις των Ergon, Sportswear και Ακτή Βάρκιζας), τα οποία έχουν ή πρόκειται να επανατοποθετηθούν στην αγορά. Το 2020 εισέπραξε ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού 3 εκατομμυρίων, προχώρησε στον διακανονισμό ληξιπρόθεσμων 10 εκατομμυρίων και σε βεβαιώσεις οφειλών κατά της ΚΕΔΕ ποσού 6,2 εκατομμυρίων. Την ίδια χρονιά κατάφερε να λήξει μία “προβληματική σχέση δεκαετίας” αναφορικά με το πάρκινγκ Θεσσαλονίκης, το οποίο επαναλειτούργησε μετά από ζημιά 10,7 εκατομμυρίων, έχοντας ήδη βεβαιωθεί από την εφορία επιπλέον ποσό 6,1 εκατομμυρίων.