Ακόμη ένας διεθνής «χρηματοδότης» της Blueground – του ελληνικού «εν αναμονή» μονόκερου – έχει γίνει το wealth fund του Άμπου Ντάμπι, το οποίο ανακοίνωσε χθες την πρώτη επένδυση από τη συμφωνία των 4 δισ. με την Ελλάδα. 

Η επένδυση στη Blueground, τη start up που ίδρυσε πριν από εννέα χρόνια ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, διαβλέποντας τις προοπτικές της αγοράς των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων επιπλωμένων διαμερισμάτων, έσπασε το ρόδι της συμφωνίας του Άμπου Ντάμπι με την Ελλάδα, που προβλέπει επενδύσεις 4 δισ. ευρώ. Το ύψος της επένδυσης στη start up να μένει επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο, είναι γεγονός ότι η ADQ έχει «χτίσει» ταμείο 200 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας. Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το wealth fund έχει επενδύσει σε ενέργεια, τρόφιμα, γεωργία, υγειονομική περίθαλψη, βιοεπιστήμες, κινητικότητα και logistics, ενώ τώρα φέρεται να ξεκινά να «σκανάρει» τους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων και της τεχνολογίας.

1

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, τα assets του τρίτου μεγαλύτερου κρατικού fund του εμιράτου έχουν φτάσει σε αξία τα 108 δισ. δολάρια. Όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος fund, Amer Al Ameri, η επένδυση στη Blueground θα επιτρέψει στο fund να «ξεκλειδώσει ευκαιρίες ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στρατηγική για την παροχή ισχυρών και βιώσιμων οικονομικών αποδόσεων», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως «η επιτυχία των πλατφορμών όπως αυτή που ανέπτυξε η Blueground, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκε η είσοδος της Blueground στην αγορά του Μεξικού, μέσω της βραζιλιάνικης Tabas, deal που θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τρίμηνο του 2023. Η ελληνική start up, που εκμισθώνει διαμερίσματα με ελάχιστο όριο διαμονής τις 30 μέρες, αναμένεται να εξαγοράσει την εταιρεία, ενισχύοντας την παρουσία της στη Λατινική Αμερική, ενώ είχε προηγηθεί η συμμετοχή της σε επενδυτικό γύρο 14 εκατομμυρίων. Με όχημα την Tabas, η Blueground θα βάλει στο χαρτοφυλάκιό της επιπλωμένα διαμερίσματα στην Πόλη του Μεξικού, από τις αρχές του χρόνου, ενώ χάρη σε αυτή τη συνέργεια ο ελληνικός soonicorn (όπως λέγονται οι start ups με αποτίμηση που πλησιάζει, αλλά δεν έχει φτάσει το 1 δισ.) θα έχει τζίρο 650 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Αποτίμηση 750 εκατομμυρίων δολαρίων – Στο δρόμο προς το listing

Οδεύοντας προς την αποτίμηση του 1 δισ. (σήμερα ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια), η Blueground έχει βάλει πλώρη για το listing. Στόχος της διοίκησης είναι η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ στο κάδρο είναι η διπλή εισαγωγή σε Wall Street και Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ορίζοντα δύο χρόνων. Ο CEO της start up είχε χαρακτηρίσει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ως μία εξέλιξη που θα ωριμάσει την εταιρεία, καθώς θα αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Μέχρι σήμερα η start up έχει συγκεντρώσει πάνω από 258 εκατ. δολάρια από την ίδρυσή της, ποσό που τη βάζει στο «πάνθεον» των ελληνικών νεοφυών εταιρειών. Τον ίδιο μήνα σήκωσε κεφάλαια 180 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 140 εκατ. από τις WestCap, Geolo Capital, Prime Ventures και VentureFriends – στο οποίο συμμετείχε και η ADQ, ενώ εξασφάλισε και δανειακή χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. δολαρίων από τη Silicon Valley Bank. Είχε προηγηθεί η χρηματοδότηση από τον angel investor, Απόστολο Αποστολάκη, το 2015, ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης με 1,3 εκατ. από τη Venture Friends, η εξασφάλιση 6,2 εκατ. από γύρο χρηματοδότησης και πριν από τη χρηματοδότηση – μαμούθ του 2021, είχε εξασφαλίσει 50 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική WestCap και την ολλανδική Prime Ventures.

Με αυτά τα εφόδια έκανε το πρώτο της βήμα στην Ασία, ανοίγοντας την αγορά του Χονγκ Κονγκ. Σημειωτέον ότι σχεδόν τα 3/4 των εσόδων της Blueground προέρχονται από το εξωτερικό, με τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου να έχει ήδη στοχεύσει σε ακίνητα σε Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Σιγκαπούρη. Φέτος, η Blueground οδηγείται σε υψηλό ιστορικό εσόδων, τα οποία θα είναι τουλάχιστον διπλάσια του 2021, όταν ο τζίρος είχε φτάσει τα 150 εκατομμύρια. Στο χαρτοφυλάκιό της έχει περισσότερα από 9.500 διαμερίσματα σε 26 πόλεις, με το στόχο για το 2025 να έχει τεθεί στα 40.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Blueground: Το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι ADQ επενδύει στην ελληνική startup