Προς νέο ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας βαδίζει φέτος ο Αστέρας Βουλιαγμένης, που, πέραν των άλλων κινήσεών του, προχώρησε σε νέο ομολογιακό δάνειο 362 εκατομμυρίων με την Alpha Bank, προκειμένου να χρηματοδοτήσει και την ανάπλαση της μαρίνας Βουλιαγμένης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα κέρδη που εξασφάλισε πέρσι η εταιρεία που ελέγχεται από τους Άραβες της AGC, αφού με την πώληση μίας μόνο βίλας και χάρη στις επιδόσεις των εστιατορίων και του συγκροτήματος έβαλε στο ταμείο καθαρά κέρδη 20,2 εκατομμυρίων.

1

Στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου η εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση μίας από τις 13 αρχικά κάθετες ιδιοκτησίες και προχώρησε σε προσύμφωνα για την πώληση ακόμη 5. Είχε προηγηθεί η πώληση τριών οικοπέδων το 2020 και ενός το 2021. Όπως, άλλωστε, έχει γίνει γνωστό, 11 από τα 13 οικόπεδα έχουν περάσει στην κατοχή του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και δύο σε πρόσωπα συνδεόμενα με τη Μαριάννα Λάτση, με το συνολικό ύψος των deals να υπολογίζεται σε μισό δισεκατομμύριο.

Στην top list των Four Seasons ο Αστέρας

Η εταιρεία ποντάρει και στο ανακαινισμένο δια χειρός Άκτωρα ξενοδοχείο του συγκροτήματος. Μετά το ρεκόρ πωλήσεων του τέταρτου τριμήνου του 2020, το ξενοδοχείο συνέχισε την κερδοφόρα πορεία του το 2021 και υπό τη διαχείριση της Four Seasons κατάφερε να πετύχει νέο ρεκόρ πωλήσεων, διεκδικώντας τη θέση ενός από τα ξενοδοχεία με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως εντός του χαρτοφυλακίου της Four Seasons. Σύμφωνα με τη διοίκηση, κρίνοντας από τις κρατήσεις μέχρι τέλη Μαΐου και σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, οι προοπτικές του ξενοδοχείου για το 2022 προμηνύονται πολύ ενθαρρυντικές.

«Πόντο» περιμένει ο Αστέρας Βουλιαγμένης και από τα Ποσειδώνια και ό,τι συνεπάγεται για την τουριστική αγορά η επιστροφή των εφοπλιστών στη Μέκκα της ναυτιλίας. Το 2021 η εταιρεία επένδυσε στην ανακαίνιση των χώρων της παραλίας, έτσι φέτος αναμένει υψηλές κρατήσεις και συνεχή ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παραλία θα αυξήσει σημαντικά τη δημοτικότητά της, μετά και από την πτώση των κρουσμάτων πανδημίας.

Δάνεια 323 εκατομμυρίων λόγω αναχρηματοδότησης

Πέρσι, τα μεγέθη της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ήταν συρρικνωμένα σε σύγκριση με το 2020. Ειδικότερα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 27% στα 106,2 εκατομμύρια, τα κέρδη προ φόρων στα 25,6 εκατ. (από 71,4 εκατομμύρια το 2020) και τα καθαρά κέρδη στα 20,2 εκατ. ευρώ από 59,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της υπό ανάπτυξη μαρίνας Βουλιαγμένης (Πηγή: Aeter Architects)

Το σύνολο των δανείων του Αστέρα Βουλιαγμένης ξεπέρασε τα 323 εκατομμύρια (έναντι 175 εκατ. το 2020), κυρίως λόγω της απόφασης της διοίκησης να αναχρηματοδοτήσει το παλιό ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκότερους όρους (μεγαλύτερη διάρκεια και μειωμένο περιθώριο) και να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για το έργο ανάπλασης της μαρίνας.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία εξόφλησε δάνεια της Εθνικής και παράλληλα, σύναψε νέα ομολογιακή σύμβαση δανείου με την Alpha Bank ύψους 362 εκατομμυρίων. Κατάφερε, επίσης, να πετύχει περίοδο χάριτος για τις δόσεις κεφαλαίου νέου ομολογιακού δανείου έως τα μέσα του 2023, διασφαλίζοντας τις λειτουργικές ταμειακές ροές της για την ασταθή περίοδο.

Αντίστροφη μέτρηση για τη μαρίνα Βουλιαγμένης

Στο δεύτερο μισό του 2022 ο Αστέρας Βουλιαγμένης δύναται να αρχίσει να μετρά έσοδα και από τη μαρίνα Βουλιαγμένης, καθώς τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί. Η επένδυση θα φτάσει τα 53 εκατομμύρια, παρόλο που ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 34 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία επιφυλάσσεται για «τυχόν επαναξιόλογηση» του κατασκευαστικού κόστους. Θυμίζουμε ότι το έργο κατασκευάζει η Τεκάλ του Παναγιώτη Ψαλτάκου σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Aeter.

Σε 52 στρέμματα χερσαίας ζώνης θα προστεθούν 4.800 τ.μ. νέων χρήσεων, μεταξύ των οποίων εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια. Περισσότερα από 15 καταστήματα θα κατασκευαστούν σε έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών. Ταυτόχρονα προβλέπεται και η κατασκευή περίπου 300 υπογείων θέσεων στάθμευσης, συνολικής επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ. αλλά και η δημιουργία ειδικού χώρου για την εξυπηρέτηση αλιευτικών

Πάντως η μαρίνα πέρασε από 40 κύματα. Για τη συγκεκριμένα θυγατρική του Αστέρα υπήρξαν αρκετές εξελίξεις σχετικά με διεκδικήσεις κατά του Προεδρικού Διατάγματος, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και των οικοδομικών αδειών σχετικά με την ανάπλαση, που αφορούσαν σε περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή της Μαρίνας, για την οποία εκκρεμούσε η δίκη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε υπογράφηκαν οι οικονομικές καταστάσεις.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της υπό ανάπτυξη μαρίνας Βουλιαγμένης (Πηγή: Aeter Architects)

Οι διοικούντες τον Αστέρα παραδέχονται πως οι δυσμενείς καιρικές και εδαφικές συνθήκες, η επίδραση των χερσαίων ζωνών στις εργασίες και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική νομοθεσία και στους εγχώριους κανονισμούς καθυστέρησαν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών στην μαρίνα. Για παράδειγμα, τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην πλαγιά του λόφου μετέβαλαν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των χερσαίων έργων για 5 μήνες, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση που υπογράφουν ο Walid Abu Suud, διευθύνων σύμβουλος της AGC Equity Partners και η CEO της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, Πέννυ Ζαγλαρίδου

Εκτός από τον δανεισμό, η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,8 εκατομμύρια της θυγατρικής που ελέγχει τη μαρίνα, προκειμένου να καλύψει τυχόν έλλειμμα σε μετρητά που μπορεί να προκύψει κατά την περίοδο ανακατασκευής. Να σημειωθεί ότι κατά του Αστέρα Βουλιαγμένης έχουν υποβληθεί αγωγές συνολικού ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ για διαφορές με προμηθευτές και άλλες υποθέσεις. Κάτι που δε φέρεται να ανησυχεί τους Άραβες, καθώς σχεδόν το ήμισυ του ποσού αφορά μεν διαφορά με προμηθευτή, αλλά δεν θα στοιχίσει περισσότερο από 200 χιλ. ευρώ, υποχρέωση ήδη αναγνωρισμένη από τον Αστέρα.