ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως έτοιμη από καιρό, περιγράφει την κίνηση της Dimand να εισαχθεί στην κύρια Αγορά του ΧΑΑ η Μαρία Ιωαννίδου, CFO της εταιρείας που έκανε γνωστό στην Ελλάδα τον όρο του real estate development.
Μιλώντας στο mononews, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ιστορία της Dimand είναι ικανή να πείσει όλο το φάσμα των επενδυτών.
«Στις 7 Απριλίου, υποβάλαμε, όπως έχει γίνει γνωστό, τον φάκελό μας για εισαγωγή στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου και είμαστε εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια εγγραφή».
Αυτό είναι το πλάνο της Dimand, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι αγορές και οι διεθνείς εξελίξεις, καθώς, όπως παραδέχεται η κα Ιωαννίδου, είναι οι εξωγενείς παράγοντες εκείνοι που θα επηρέαζαν μια δημόσια πρόταση.
«Για την εταιρεία είμαστε πολύ σίγουροι. Σε αυτή τη φάση αναπτύσσουμε 15 διαφορετικά projects και υπάρχει σημαντικό pipeline έργων. Είμαστε, λοιπόν, σίγουροι ότι το δικό μας story και οι προοπτικές είναι σταθερές. Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται εύκολα, αλλά παρακολουθούμε στενά τις αγορές ώστε να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Μείωση του κόστους κεφαλαίου φέρνει το ταμπλό
Στην ερώτηση γιατί μία εταιρεία όπως η Dimand, με συνεργασίες με διεθνείς φορείς να θέλγεται από το ταμπλό, η ίδια απαντά πως «η εταιρεία αναπτύσσεται γρήγορα. Το 2019 είχε ήδη ξεκινήσει η μετάβαση από ένα μικρότερο αριθμό έργων σε ένα μεγαλύτερο. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ανάγκες σε κεφάλαια. Είχε ήδη δημιουργηθεί το equity joint venture με την EBRD, και στην συνέχεια ήρθε η συνεργασία με την HIG Capital, συνεργασίες οι οποίες μας έδωσαν ισχυρή ώθηση, και μας βοήθησαν να αναπτύξουμε περισσότερα projects συγχρόνως».
«Με αυτές τις συνεργασίες μας μπορέσαμε να αποκτήσουμε ένα pipeline το οποίο δίνει μια προοπτική για σταθερή εισροή κεφαλαίων στην εταιρεία. Για να το εξηγήσω, όταν κάθε χρόνο αναλαμβάνουμε έναν αριθμό νέων έργων, τα οποία έχουν χρόνο ωρίμανσης έως τέσσερα χρόνια, με τον τρόπο αυτό αντικαθιστούμε αυτά που ωριμάζουν και φεύγουν από τα χέρια της εταιρείας.
»Έτσι, δημιουργήσαμε ουσιαστικά μία ομαλότητα στις χρηματοροές και μία σταθερότητα στα μελλοντικά έσοδα, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για developers. Εκείνη τη χρονική στιγμή προτάθηκε από τους συμβούλους μας η λύση του Χρηματιστηρίου, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μία κίνηση που μπορεί να βοηθήσει στην επόμενη μέρα.»
Πώς, επομένως μπορεί η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο να «αντικαταστήσει» αυτές τις συνέργειες; «Για εμάς ήταν μία συμφέρουσα πρόταση, διότι θεωρούμε ότι για την επόμενη μέρα της εταιρίας μας είναι πρωταρχικής σημασίας η μείωση του κόστους κεφαλαίου και η βελτίωση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης τα οποία επιτυγχάνονται και τα δύο μέσω της πρόσβασης στην ελεύθερη αγορά. Επιπλέον το χρηματιστήριο δίνει πρόσβαση σε άλλα εργαλεία, όπως είναι τα εταιρικά ομόλογα και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου».
Να σημειώσουμε ότι η Dimand λειτουργούσε ήδη στις βάσεις ενός ρυθμισμένου περιβάλλοντος, λόγω και της συνεργασίας με την EBRD. «Αυτό σηματοδότησε και η έλευσή μου στην εταιρεία, η οποία αντιλήφθηκε νωρίς την ανάγκη να στηθεί όλο το οικονομικό της κομμάτι με την οπτική μίας πολυεθνικής, οργανωμένης εταιρείας, ώστε να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη.
»Ήμαστε πολύ δομημένοι, πειθαρχημένοι και “μυημένοι” σε θέματα συνεργασίας με θεσμικούς, αφού έχουμε συμπράξει με τις Prodea Investments, Grivalia και Premia Properties. Θεωρούμε ότι αυτή η επόμενη μέρα θα ανοίξει στην εταιρεία έναν ελπιδοφόρο ορίζοντα με πολλές προοπτικές».
Αναπλάσεις σε «δύσκολες περιοχές»
Στόχος της Dimand είναι να πιστέψουν σε αυτή και οι μικροεπενδυτές, «καθώς η δύναμη μίας εταιρείας είναι το ευρύ επενδυτικό κοινό. Ως εταιρεία έχουμε κάνει έργα που έχουν γίνει γνωστά στον κάθε άνθρωπο. Αν είναι φίλαθλος της ΑΕΚ ξέρει σίγουρα το γήπεδο της ΑΕΚ OPAP Arena, αν είναι Πειραιώτης τον Πύργο του Πειραιά, αν είναι πάνω από 40 ετών το Μινιόν και άλλα. Επειδή, φυσικά, τα μεγάλα ποσά έρχονται από τους θεσμικούς επενδυτές, θα κάνουμε τα απαραίτητα roadshows για να προσελκύσουμε τα κεφάλαια που χρειάζονται για να έχει μία πιο θεσμική βάση η εταιρεία, που είναι απαραίτητη και για την ανάπτυξή της στο μέλλον».
Στο pipeline της Dimand ανήκει, μεταξύ άλλων, το πρώτο office park της Θεσσαλονίκης, 20.000 τ.μ., οι μισοί χώροι του οποίου είναι ήδη προμισθωμένοι. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση στη συμπρωτεύουσα και μικρή προσφορά ποιοτικών χώρων γραφείων. Επειδή πολλές εταιρείες με έδρα την Αθήνα, δημιουργούν παραρτήματα στην πόλη, υπάρχει ζήτηση από πελάτες για τους οποίους δημιουργήσαμε ήδη γραφεία στην Αθήνα ή και νέους», εξηγεί η κα Ιωαννίδου.
Η αναγέννηση ολόκληρων περιοχών εντάσσεται στα σχέδια κάθε ανάπτυξης της Dimand. «Όπως στην περίπτωση του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, όπου αγοράσαμε και αναπτύξαμε ακίνητα στα παλιά εργοστάσια της Παπαστράτος, έτσι και στην Ομόνοια, μέσω του Moxy Athens City και του Μινιόν, βοηθάμε στην ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής και στην περαιτέρω ανάπτυξή της.
»Το ίδιο θα κάνουμε και στην Ιερά οδό στο Βοτανικό με το ακίνητο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας – γνωστό και ως Softex στο ευρύ κοινό – , όπου σχεδιάζουμε μία μεγάλη αστική ανάπλαση με κτίρια γραφείων αλλά και στη δυτική Θεσσαλονίκη μέσω της ανάπτυξης που ανέφερα παραπάνω. Αναπτύσσοντας κτίρια σε “δύσκολες περιοχές”, δίνουμε μεγαλύτερη αξία στο ακίνητο και τον μισθωτή του.»
Σύμφωνα με τη κα Ιωαννίδου, διαφαίνεται ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανάγκες μετεγκατάστασης τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. «Πιστοποιημένα πράσινα κτίρια – όσο αυξάνονται και τα λειτουργικά κόστη εξαιτίας της ενέργειας – δεν υπάρχουν. Ακόμα η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.»
Η ώρα των logistics
Η Dimand έχει ήδη πάρει τη στροφή προς τα logistics. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε μεγάλη δραστηριότητα, αν και η εταιρεία είχε αναπτύξει για λογαριασμό της Aldi 72.000 τ.μ.. αποθήκες στη βόρεια Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο κοιτάμε και αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να επενδύσουμε σε εκτάσεις σε Αττική και βόρεια Ελλάδα, γιατί υπάρχει ζήτηση».
Σε εξέλιξη είναι οι συμφωνίες για τη μίσθωση των χώρων του Μινιόν, με την κα Ιωαννίδου να τονίζει πως «από τη μέρα 0 μας πλησίασαν μισθωτές για το εμπορικό τμήμα του Μινιόν και όχι μόνο». Και στον Πύργο του Πειραιά όλοι οι εμπορικοί χώροι (καταλαμβάνουν περίπου 7.000 τ.μ.) και μεγάλο τμήμα των γραφείων έχουν προσυμφωνηθεί.
Επιπλέον, στο δεύτερο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού έχουν συμφωνηθεί οι 6 από τους 7 ορόφους, εκ των οποίων οι 5 σε έναν χρήστη. Θυμίζουμε πως το ένα από τα δύο κτίρια θα πωληθεί εντός του 2022 στην Generali, η οποία θα στεγάσει εκεί τη νέα της έδρα.
Η Μαρία Ιωαννίδου συμμετέχει στην ομάδα της Dimand από το 2019. Προηγουμένως είχε θητεύσει στην Alpha Bank επί 16 έτη και στην Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (θυγατρική της Ελβετικής Dufry) ως CFO από το 2013.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Έσοδα 6,42 εκατ. δολαρίων από ναύλωση πλοίου
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο πέρασε το βράδυ του, μετά την επίθεση από συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
- Volkswagen: Πλησιάζει σε συμφωνία με τα συνδικάτα – Στόχος να μην κλείσουν τα εργοστάσια στη Γερμανία
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές κοντέινερ των ΗΠΑ από τις ασιατικές χώρες