ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την ταράτσα του Coco-mat Athens BC, η θέα της Ακρόπολης κόβει την ανάσα, ειδικά στο φως της ημέρας. Υπό αυτό το φως, υποστηρίζει η εταιρεία ότι πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του ξενοδοχείου της, ενός κτιρίου που έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο για το ύψος του.
«Από το Φεβρουάριο του 2019, που παρουσιάστηκαν τα πρώτα δημοσιεύματα για το Coco-mat Athens BC έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία έχουν διατυπωθεί ανηλεή σχόλια περί ‘αρχιτεκτονικού εκτρώματος’ και δήθεν πολεοδομικών παραβάσεων.
Απορώ, γιατί δεν έχει κινητοποιηθεί ο εισαγγελέας; Όλα αυτά, τα περί δόλου, διαπλεκόμενης πολεοδομίας, διαπλεκόμενου υπουργείου Πολιτισμού, δεν θα έπρεπε να έχουν ήδη διερευνηθεί και είτε να έχουν αποδοθεί ευθύνες;
Στον επιχειρηματία, στις υπηρεσίες του δήμου και της πολεοδομίας, στους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, στους δικαστές;
Είτε να σταματήσουν οι εκ του ασφαλούς λασπολογίες;» σχολιάζει με νόημα ο πρόεδρος της εταιρείας, Μιχάλης Ευμορφίδης, πριν αρχίσει να ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης, η αρχή του οποίου βρίσκεται πίσω στο 2016.
«Το μόνο προκλητικά δυσθεώρητο ύψος είναι το ύψος της υποκρισίας»
Τον Μάικ Ευμορφίδη τον συναντήσαμε λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε.
«Η υπόθεση έχει ως εξής: Εμείς, η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, αγοράσαμε ένα οικόπεδο και κάναμε αυτό που θα έκαναν και τα 10 εκατομμύρια Έλληνες εάν ήταν στη θέση μας: απευθυνθήκαμε στην πολεοδομία για να εκδώσουμε οικοδομική άδεια. Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, o NOK του 2012, προέβλεπε ότι επιτρέπεται να χτίσουμε έως 33 μέτρα ύψος.
Γνωρίζετε εσείς κανέναν επιχειρηματία ή ιδιώτη που θα έχτιζε λιγότερα από τα νομίμως επιτρεπόμενα τετραγωνικά ή με χαμηλότερο ύψος;», διερωτάται, υποστηρίζοντας πως «το μόνο προκλητικά δυσθεώρητο ύψος σε αυτή την υπόθεση είναι το ύψος της υποκρισίας».
Το κτίριο έλαβε έγκριση και άδεια δόμησης το 2016, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων.
«Πριν από 7 χρόνια», όπως τονίζει ο κ. Ευμορφίδης. To 1917, η άδειά του προσβλήθηκε με αίτηση θεραπείας ενώπιον της Πολεοδομίας, από ιδιοκτήτη γειτονικού ακινήτου, η οποία και απορρίφθηκε.
Στη συνέχεια, ο ίδιος ιδιοκτήτης προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) ισχυριζόμενος ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου έπρεπε να φτάνει τα 21 μέτρα, αλλά και αυτή η προσφυγή του, απορρίφθηκε το 2017.
Κατά της απορριπτικής αυτής απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ και κατά των παραπάνω αδειών της Πολεοδομίας, ασκήθηκε και αίτηση ακύρωσης από τον ίδιο ιδιοκτήτη, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το 2017, το οποίο με την απόφαση 2551/2018 επίσης την απέρριψε, κρίνοντας ότι οι άδειες εκδόθηκαν νομίμως από την Πολεοδομία, ότι ο εφαρμοστέος οικοδομικός κανονισμός ήταν ο ΝΟΚ του 2012 και όχι το βασιλικό διάταγμα του 1955.
Ο αιτών άσκησε στη συνέχεια έφεση κατά της απόφασης ενώπιον του ΣτΕ, από την οποία παραιτήθηκε τον Μάιο του 2019, με αποτέλεσμα η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να καταστεί τελεσίδικη.
Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου & του ΣτΕ
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν η υπόθεση έφτασε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το 2017, το κτίριο βρισκόταν ακόμα στον τρίτο όροφο. Οι εργασίες σταμάτησαν με προσωρινή διαταγή του Εφετείου.
«Η άδεια δόμησης λοιπόν εκδόθηκε το 2016, ελέγχθηκε και εγκρίθηκε τελεσιδίκως το 2017 και ερχόμαστε στον Νοέμβριο του κι έξι χρόνια μετά, όπου βγάζει πόρισμα, όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά μία Επιτροπή Συμμόρφωσης, η οποία δεν εξέδωσε δικαστική απόφαση, αλλά ένα πρακτικό», λέει ο επικεφαλής της Μπλε Κέδρος, η οποία από πέρσι είναι εισηγμένη στο Χ.Α.
«Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε με την 2102/2019 απόφασή της ότι η άδεια δεν ακυρώνεται, και ένα τριμελές συμβούλιο συμμόρφωσης – στο οποίο δεν κληθήκαμε καν, συνεδρίασε χωρίς την παράσταση διαδίκων – την ακυρώνει, χωρίς να κατονομάζει αυτόν που έσφαλε ή παρανόμησε.
Δηλαδή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφασίζει ότι η άδεια δεν ακυρώνεται, αλλά η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης λέει: κατεδαφίστε το».
Θέσαμε το ερώτημα πώς εξασφαλίστηκε η άδεια. «Πρόκειται για μια άδεια χωρίς το παραμικρό λάθος. Για μια άδεια που δεν ανακαλείται νομίμως. Που συνοδεύεται από αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου ως προς τη νομιμότητά της. Ποιος είναι υπεράνω όλων αυτών;
Γιατί κανείς δεν ασχολείται με την καταστρατήγηση της αμετάκλητης απόφασης του Εφετείου που στην ουσία έκρινε τη νομιμότητα της άδειάς μας;».
Μιλάει, μάλιστα, για κιτρινισμό που αποκρύπτει όλα τα στοιχεία και δεν στρέφεται και κατά των οργάνων που αδειοδότησαν το κτίριο. «Κατανοώ πλήρως ότι στην αρένα του κιτρινισμού βασιλεύουν τα σκάνδαλα, οι συνωμοσίες και η ανθρωποφαγία γενικότερα, αλλά μια στοιχειώδης αμεροληψία θα έπρεπε να επιβάλλει.
Γιατί κανένας δεν την αναφέρει και κανένας δεν την κρίνει; Η λασπολογία και οι αιχμές περί διαφθοράς της Πολεοδομίας και του υπουργείου Πολιτισμού θα φτάσουν μέχρι και εναντίον δικαστών και μάλιστα εφετών; Επωνύμως άραγε;»
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου, την οποία έχει στη διάθεσή του το mononews, επικαλείται το άρθρο 15 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, όπου προβλέπεται ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου ορίζεται σε συνάρτηση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής και ειδικότερα για συντελεστή δόμησης 2,6 και άνω ορίζεται στο δεκαπλάσιο του επιτρεπόμενου συντελεστή με μέγιστο ύψος 32 μ..
Μία από τις σημαντικές πτυχές της υπόθεσης κατά τον κ. Ευμορφίδη, έχει να κάνει και με την ισονομία, με την οποία απαιτεί να αντιμετωπιστεί. «Δεν νοείται δημοκρατικό κράτος που να προβαίνει σε κατάφωρες αυθαιρεσίες.
Οι αποφάσεις του πρέπει να διέπονται από την αρχή της ισονομίας και να εφαρμόζονται σύμφωνα με αυτήν. Στην οδό Τσάμη Καρατάσου, 100 μέτρα από το ξενοδοχείο της εταιρείας, υπάρχει ένα κτίριο παρόμοιου ύψους, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στο κέντρο του Κουκακίου.
Με δεδομένο λοιπόν ότι το πρακτικό συμμόρφωσης του ΣτΕ αναφέρει ότι ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει μεσολαβήσει από την ανέγερση ενός ακινήτου, το κράτος έχει υποχρέωση να ανακαλέσει την άδειά του και να το κατεδαφίσει, εάν βλάπτει το μνημείο της Ακροπόλεως, γεννάται το ερώτημα πότε θα ανακληθεί από την Πολεοδομία η άδεια αυτού του κτιρίου, πότε θα κατεδαφιστεί και τί ύψους πρόστιμο θα του επιβληθεί.
Τί λέει για αυτό το κτίριο η κ. Μενδώνη και το ΚΑΣ;
Κρύβει λιγότερο ή περισσότερο τη θέα της Ακρόπολης από τους κατοίκους του Κουκακίου;» διερωτάται, αναφέροντας ότι υπάρχουν περισσότερα από 20 κτίρια στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης που είναι ψηλότερα από αυτό που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα του Μαρτίου 2022 (ΦΕΚ 111Δ/22).
«Θα πρέπει να γίνει το ίδιο για όλα τα κτίρια της περιοχής, φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για όλους τους πολίτες. Ας γίνει η αρχή από το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στη λεωφόρο Συγγρού, που είναι ψηλότερο από αυτό που ορίζει το από Μαρτίου 2022 Προεδρικό Διάταγμα.
Θα κατεδαφιστεί και πότε; Θα του επιβληθεί πρόστιμο και τί ύψους;»
Μιλά για «ιδεοληψία» και κάνει σαφές ότι θα φτάσει έως τα ευρωπαϊκά δικαστήρια «για να μη νικηθεί η λογική. Εμείς κάναμε πάντα αυτό που προέβλεπε ο νόμος κι έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Εμείς αμυνόμεθα, το αυθαίρετο κράτος, με τις υπηρεσίες του, επιτίθεται.
Το οπλοστάσιο των ένδικων μέσων είναι μεγάλο τόσο στο επίπεδο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και θα το χρησιμοποιήσουμε από το Α μέχρι το Ω. Η λύση της υπόθεσής μας πρέπει να αναζητηθεί, να μελετηθεί και να ρυθμιστεί από την πολιτεία.
Εμείς ούτε νομοθετούμε, ούτε δικάζουμε. Εμείς υπερασπιζόμαστε την περιουσία, την υπόληψη και τα πολιτικά μας δικαιώματα, που προσβάλλονται κατάφωρα και βάναυσα με διαδικασίες πινγκ-πονγκ».
O κ. Ευμορφίδης παρομοιάζει την περίπτωση με την υπόθεση Grand Resort Lagonissi, όπου έχουν επιδικαστεί εις βάρος της ΕΤΑΔ αποζημιώσεις 620 εκατομμυρίων ευρώ.
«Αν η πολεοδομία ή το υπουργείο Πολιτισμού ή το ΣΥΠΟΘΑ ή το Διοικητικό Εφετείο έχουν τελικά κάνει λάθος, έπρεπε πρώτα να μας αποζημιώσουν και ύστερα να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου.
Όμως, μιλάμε για μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, για αποζημιώσεις με χρήματα των φορολογουμένων και για παραγωγή πηχυαίων τίτλων, αντί για μια σοβαρή και χωρίς κραυγές αναζήτηση λύσης που θα προστατεύει τον διοικούμενο και την κοινωνία».
«Ο επιχειρηματίας είναι de facto απατεών»
Ρωτήθηκε πώς βλέπει μέσα από το πρίσμα αυτής της υπόθεσης το επιχειρείν στην Ελλάδα.
«Το μεγαλύτερο ταλέντο που πρέπει να έχει ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι αυτό της αντοχής. Όσα αντέχουμε εμείς, δε θα άντεχε κανείς Ελβετός ή Γερμανός ή ο οποιοσδήποτε ξένος επενδυτής.
Στη χώρα μας, οι επιχειρηματίες πρέπει συνεχώς να αυτοσχεδιάζουμε, γιατί οι κανόνες αίφνης αλλάζουν, χωρίς στοιχειώδη μέριμνα ή προστασία. Συνεχίζουμε δυστυχώς ως κοινωνία να είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας και ο επιχειρηματίας να είναι de facto απατεών».
Η εκμετάλλευση του ξενοδοχείου φέρει στη Μπλε Κέδρος το 37,3% των συνολικών ετησιοποιημένων εσόδων της.
Στο τέλος του 2021, η εύλογη αξία του ανερχόταν σε 25 εκατομμύρια ευρώ – αντίστοιχη με το 1/4 της συνολικής εμπορικής αξίας της ΑΕΕΑΠ – έχοντας όμως απομοιωθεί κατά 13% λόγω των πολεοδομικών προβλημάτων.
«Η εταιρεία μας έρχεται αντιμέτωπη με ένα μόνιμο βάρος και βρίσκεται διαρκώς απολογούμενη. Ανεχόμαστε σχόλια που αναφέρονται με τέτοιο τρόπο στο ξενοδοχείο, σαν να μιλούν για κάποιο αποτρόπαιο έγκλημα, ενώ εμείς φτιάξαμε απολύτως νόμιμα και με εξαιρετικές προδιαγραφές, με έναν εξαιρετικό κατασκευαστή, την ΤΕΡΝΑ, ένα ξενοδοχείο που αναβαθμίζει την περιοχή, κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς.
Συνηγόρησε σε αυτό μεταξύ άλλων και η Αρχιτεκτονική Επιτροπή που έλεγξε την μελέτη του φημισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου elastic architects και την ενέκρινε ομόφωνα.
Συνηγόρησε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού που ενέκρινε και υπέγραψε την οικοδομική άδεια και με την οποία ήμασταν σε καθημερινή συνεργασία για τον χώρο ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο ισόγειο του κτιρίου, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Κυρίως, δεν το βρίσκουν “έκτρωμα” ούτε οι επισκέπτες του, που του δίνουν την καλύτερη βαθμολογία μεταξύ των πεντάστερων της Αθήνας, ούτε πάρα πολλοί συμπολίτες μας που το επισκέφτηκαν και το ψήφισαν για την αρχιτεκτονική του στον διαγωνισμό Open House, ούτε διάφορα έγκριτα διεθνή έντυπα του χώρου που έχουν κάνει ειδικά αφιερώματα σε αυτό», καταλήγει.
Επίσης, η Μπλε Κέδρος βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ σχετικών με δύο αιτήσεις της, με τις οποίες επιδιώκεται η ακύρωση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού περί μη έγκρισης της μελέτης του κτιρίου ως προς το ύψος.
Οι αιτήσεις συζητήθηκαν την 1η Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως διαβίβασε την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στις 07/02/23, καταλήγοντας πως την ευθύνη για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών φέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Ως προς τα πρόστιμα, η διοίκηση της εταιρείας μας ενημερώνει ότι ακυρώθηκαν από το ΣΥΠΟΘΑ, μετά από προσφυγή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, είχαν υπολογιστεί εσφαλμένα. Η Μπλε Κέδρος αναμένει τις επόμενες ενέργειες της Πολεοδομίας.
«Το δίκαιο δεν εφαρμόζεται α λα καρτ»
Ο κ. Ευμορφίδης εξηγεί ότι «η εταιρεία μας είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κι εμείς προφυλάσσουμε τα συμφέροντα των μετόχων μας.
Το κτίριο του ξενοδοχείου δεν ανεγέρθηκε εν κρυπτώ, σε μία νύχτα. Χτιζόταν επί 2 και πλέον χρόνια με νόμιμη άδεια εγκεκριμένη από την δικαιοσύνη. Δεν προβληματίστηκε καμία υπηρεσία, κατά την διάρκεια κάποιου από τους πάμπολλους ελέγχους που έκαναν.
Υπάρχει τέτοιο πλήθος διεφθαρμένων και επίορκων ή πολύ απλά, όλα έγιναν νόμιμα και σωστά;
Και σας διαβεβαιώ ότι θα αποδοθούν ευθύνες, σε όποιον βλάψει την εταιρεία και τους 800 μετόχους της. Σε όσους δε, χαίρονται και επικροτούν αυτήν την απροκάλυπτη αυθαιρεσία του κράτους, θέλω να πω ότι έρχεται η σειρά τους και θα υποστούν και εκείνοι τις συνέπειες αυτής της αυθαιρεσίας».
Αναφέρει τα παραπάνω καταλήγοντας ότι «το δίκαιο δεν εφαρμόζεται α λα καρτ.
Το δίκαιο είναι ένα και είναι το ίδιο και για εκείνον που χτίζει ένα σπίτι με κόπους και στερήσεις ετών και για μια εταιρεία που λογοδοτεί στους 800 μετόχους της και στους 100 σχεδόν εργαζομένους που απασχολούνται στο ξενοδοχείο αυτό, το οποίο χτίστηκε νομίμως και επίσης με τους κόπους ετών».