Το ποσό του μισού δισεκατομμυρίου θα προσεγγίσουν τα έσοδα της Lamda Development από την πώληση κατοικιών στα τέλη του 2023, όταν τα διαμερίσματα του πρώτου ελληνικού ουρανοξύστη θα αλλάζουν χέρια και οι ξένοι αγοραστές θα σκανάρουν για επενδύσεις την περιοχή του πρώην αεροδρομίου.

Μέχρι σήμερα, έχει προπωληθεί σχεδόν το 100% των προϊόντων που διατέθηκαν στην αγορά, δηλαδή τα διαμερίσματα του ουρανοξύστη, τα 28 οικόπεδα για την ανέγερση βιλών και τα condos του παράκτιου μετώπου. «Είναι πέρα από κάθε προσδοκία, έχει συμβεί μόνο στο Ντουμπάι και αφού είχαν ξεκινήσει οι αναπτύξεις», τόνισε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, μιλώντας για «οικοδομικό οργασμό» στο Ελληνικό τη διετία 2024 – 2025.

Παρότι, η αύξηση του κατασκευαστικού κόστος έχει φτάσει στο 10% έως 15% εν συγκρίσει με τον αρχικό προϋπολογισμό, οι πωλήσεις των condos στο παράκτιο μέτωπο δείχνουν πως οι αγοραστές απορρόφησαν την αύξηση του κόστους. Βέβαια, τα πρώτα πολυτελή projects απευθύνονται σε αγοραστές υψηλού εισοδήματος, επομένως τα επόμενα έργα είναι το πραγματικό τεστ για το πόσο απορροφά το μέσο κοινωνικο-οικονομικό στρώμα τις ανατιμήσεις.

Τα οικιστικά έργα σε δύο από τις οικιστικές περιοχές του Ελληνικού, στα σύνορα με τον Άλιμο και στη γειτονιά της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, θα τιμολογούνται όσο οι κατοικίες των νοτίων προαστίων, θα ξεκινούν δηλαδή από το κατώτατο όριο των 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή ενός διαμερίσματος 70 τ.μ. θα κοστολογείται σε 350.000 ευρώ. «Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που αγοράζουν τέτοια διαμερίσματα κι ελπίζουμε να τους έχουμε κοντά μας», πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου.

Σε εκτέλεση είναι η είσπραξη του 20% του ποσού που υπολογιζόταν ότι θα έβαζε στο ταμείο η Lamda από την πώληση των κατοικιών. Στα τέλη Οκτωβρίου ξεκινά η είσπραξη, με προοπτική το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Με δεδομένο ότι έχουν κλειστεί συμφωνίες που αντιστοιχούν σε έσοδα 350 εκατομμυρίων, οι εισπράξεις από τις προκρατήσεις ανέρχονται σε σε 90 εκατ. ευρώ.

Η μετακόμιση στον πύργο κατοικιών & το ταμείο 450 εκατ.

Αφού η οικοδομική άδεια του Riviera Tower εκδόθηκε στις αρχές Αυγούστου, στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πέσουν τα πρώτα συμβόλαια για τα 169 διαμερίσματα του πύργου κι έπειτα είναι θέμα ημερών να υπογράφονται «το ένα μετά το άλλο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου. Αγοραστές έχουν βρεθεί και για τα ρετιρέ του πύργου, με τους υποψήφιους ιδιοκτήτες να «κονταροχτυπιούνται». Βάσει του χρονοδιαγράμματος, έως τις 30 Μαρτίου του 2026, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του πρώτου και μοναδικού πύργου της αθηναϊκής ριβιέρας θα μετακομίσουν στον Riviera Tower, η κατασκευή του οποίου μελετάται από τις Bouygues και Intrakat

Σε ό,τι σχετίζεται με τις διώροφες και τριώροφες κατοικίες κοντά στη θάλασσα (condos), οι προπωλήσεις έχουν προχωρήσει για το 85% των ιδιοκτησιών (έναντι του στόχου για 60%), ενώ σε ένα χρόνο θα υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια. Από τα προσύμφωνα, η Lamda λαμβάνει τίμημα 10% επί της τιμής του οικοπέδου. Συνολικά, η Lamda θα φτάσει το στόχο της για έσοδα 200 εκατομμυρίων στο τέλος του 2022 και 450 εκατ. ευρώ το 2023 από τα condos, τα οικόπεδα των βιλών και τα διαμερίσματα του πρώτου πράσινου οικιστικού ουρανοξύστη.

Ο CEO της παραχωρησιούχου του πρώην αεροδρομίου κλήθηκε να απαντήσει στο αν και πότε το Ελληνικό θα γίνει πόλος έλξης ξένων αγοραστών κι εκτίμησε ότι βάσει της καμπάνιας που λανσάρει η εταιρεία, από το 2024 θα είναι πραγματικότητα η προσέλκυση του διεθνούς jet set.

Τα σχέδια για επιπλέον κατοικίες και τα επώνυμα ξενοδοχεία

Εκτός από τα 28 οικόπεδα που είναι sold out και στα οποία θα αναπτυχθούν οι πολυτελείς βίλες, η Lamda σχεδιάζει σε 24 στρέμματα την ανέγερση τριώροφων κτιρίων κατοικιών, που θα περιλαμβάνουν 115 διαμερίσματα 2 έως 4 υπνοδωματίων, με την αρχιτεκτονική υπογραφή μεγάλων ελληνικών γραφείων, όπως είναι το γραφείο Τομπάζη, το K-Studio και η ISV. Οι άδειες για τα συγκεκριμένα διαμερίσματα θα αρχίσουν να εκδίδονται στα τέλη του χρόνου, ώστε να έχουν κατασκευαστεί έως τις αρχές του 2026.

Παράλληλα, στην περιοχή υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός διαφοροποιημένων τυπολογιών οικιστικών έργων. Στο πλάνο είναι πολυκατοικίες 15 ορόφων ή 50 μέτρων (από 32 μέτρα ύψους που συνηθίζεται στην Αθήνα).Αναφορικά με τις επόμενες αναπτύξεις, προσεχώς ακολουθεί ένας πύργος 50 μέτρων και οι παραθαλάσσιες κατοικίες πλησίον της λεωφόρου Αλίμου, που θα είναι διαθέσιμες προς πώληση το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά projects στο παλιό αεροδρόμιο, στα τέλη Νοεμβρίου ανακοινώνεται ο operator του ενός από τα δύο ξενοδοχεία που θα αναπτύξει η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με τη Lamda, όπως και το όνομα του αρχιτεκτονικού γραφείου που θα επιμεληθεί το σχεδιασμό του ξενοδοχείου δυτικά της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Θυμίζουμε ότι οι δύο όμιλοι έχουν συμφωνήσει σε κοινή επένδυση 300 εκατομμυρίων για δύο επώνυμα ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες, μέσω SPVs των οποίων το 70% θα ελέγχει η ΤΕΜΕΣ.