• Real Estate

    Lamda Development: Πώς προχωρούν η κατασκευή των πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό

    • NewsRoom
    O Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου


    Σε 419 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Lamda Development για κτίρια και έργα υποδομών στο Ελληνικό, δεδομένου ότι επιταχύνθηκαν οι εργασίες και η ωρίμανση των projects κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, οπότε δαπανήθηκαν 104 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της χρήσης, ο Riviera Tower είναι ορατός από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής των δύο κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και τον 8ο όροφο ενώ προχωρούν και οι σκυροδετήσεις των πλακών του 4ου ορόφου. Σε ό,τι αφορά τα Cove Residences: στα οικόπεδα 5-6, που περιλαμβάνουν συνολικά 7 κτίρια, ολοκληρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου οι εργασίες του φέροντος οργανισμού. Στα οικόπεδα 7-8, που περιλαμβάνουν 14 κτίρια, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκυροδέτησης της θεμελίωσης. Επίσης, τον Απρίλιο εγκαταστάθηκε στο Park Rise (BIG), τον 50μετρο πύργο κατοικιών, ο ανάδοχος της πρώτης φάσης, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των αρχαιολογικών ανασκαφών και του συνόλου των εκσκαφών. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η κατασκευή της θεμελίωσης του κτιρίου.

    Εξελίξεις υπάρχουν και στην ανάπτυξη Little Athens, καθώς στα έργα Promenade Heights και Atrium Gardens / Trinity Gardens έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές ενώ στο έργο Promenade Heights έχουν προχωρήσει και οι εργασίες θεμελίωσης, ενώ στο έργο Pavilion Terraces έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εκσκαφών. Τέλος, έχει ολοκληρωθεί το 83% των εκσκαφών και 71% των σκυροδετήσεων της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

    Εισπράξεις 800 εκατ. από τα οικιστικά

    Στο τέλος Ιουλίου 2024 υπεγράφησαν οριστικά συμβόλαια και προσύμφωνα αγοραπωλησίας για την πώληση πέντε διαφορετικών οικοπέδων (πλησίον του The Ellinikon Mall), συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51.000 τ.μ. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 106 εκατ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο τίμημα περίπου 2.100 ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας. Από το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, ποσό περίπου 32 εκατ. εισπράχθηκε τον Ιούλιο ενώ μέχρι το τέλος 2024 αναμένεται να έχουν εισπραχθεί συνολικά 86 εκατομμύρια. Μετά την ολοκλήρωση όλων των επιμέρους συναλλαγών, η Lamda υπολογίζεται ότι θα αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου 76 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό τίμημα αυτής της συναλλαγής, το υπόλοιπο περίπου 20 εκατ. θα εισπραχθεί εντός του 2025.

    Όπως τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Έργο Ελληνικού προσεγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ από την έναρξη του έργου έως το τέλος του Αυγούστου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι οι συνολικές εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ. Στις εν λόγω συνολικές εισπράξεις περιλαμβάνεται ποσό περίπου 32 εκατ. αναφορικά με τις πωλήσεις οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις που εισπράχθηκε τον Ιούλιο 2024.

    Το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα της Lamda από το Ελληνικό έφτασαν τα 161,7 εκατ., ενώ το EBITDA του έργου ξεπέρασε τα 7 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο 2023, σε διάστημα 2,5 ετών από την έναρξη του έργου.



    ΣΧΟΛΙΑ