Την οριστική λύση σε μια χρονίζουσα υπόθεση, αυτή της διεκδίκησης των μισθωμάτων που έχει καταβάλει η Lamda Development στο δημόσιο για το Golden Hall, έδωσε πρόσφατα δικαστική απόφαση.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ασκήσει αγωγή κατά της ΕΤΑΔ, με την οποία ζητούσε την απόδοση της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της έκτασης εντός της οποίας έχει ανεγερθεί το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, γνωστό ως IBC στο Μαρούσι.

Το IBC είχε κατασκευαστεί το 2004, ώστε από εκεί να πραγματοποιηθούν οι μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, με ένα τμήμα του να μετατρέπεται στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, ύστερα από διαγωνισμό που ανέδειξε ανάδοχο τη Lamda.

Η τελευταία επένδυση της εταιρείας στο ακίνητο ήταν η επέκταση του εμπορικού κέντρου των 52 στρεμμάτων, με δαπάνη 25 εκατομμυρίων. Η επέκταση συμπεριέλαβε το Xplore, ένα ενυδρείο με χώρους ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια και το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.

Στην αγωγή της, η Ολυμπιακή Επιτροπή υποστήριζε πως είναι κύρια της έκτασης στο Μαρούσι, ζητώντας τα μισθώματα που έχει καταβάλει στο δημόσιο η Lamda από τον Απρίλιο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2019, ήτοι ποσό μεγαλύτερο των 90 εκατομμυρίων.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως το άρθρο του Συντάγματος βάσει του οποίου η αξιοποίηση των ολυμπιακών συγκροτημάτων – μεταξύ των οποίων και αυτό στο Μαρούσι – ανατέθηκαν στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. (προκάτοχο της ΕΤΑΔ) έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 17 του Συντάγματος.

Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει πως η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Ισχυρισμός της Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν πως στερείται το δικαίωμα της να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, που ανήκει στην ιδιοκτησία της.

Παρότι η κόντρα είχε ξεσπάσει ανάμεσα στην Ολυμπιακή Επιτροπή και την ΕΤΑΔ, η Lamda, μέσω θυγατρικής που ελέγχει το Golden Hall, άσκησε προς υποστήριξη της δεύτερης πρόσθετη παρέμβαση, ύστερα από προσεπίκληση της ΕΤΑΔ. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Μάιο, με το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας να απορρίπτει τελικά με απόφασή του την αγωγή της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα δικανικά σίριαλ με τα malls

Πάντως, δεν είναι το Golden Hall το μόνο εμπορικό κέντρο της Lamda που έχει συζητηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αφού συνέχεια φέρεται να δίνεται και στην υπόθεση νομιμότητας του The Mall of Athens, παρότι το ΣτΕ έχει δικαιώσει την εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι το εμπορικό θεωρούταν «αυθαίρετο», ωστόσο από το 2020 είχε εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που άνοιξε το δρόμο για την άδεια του mall ένα χρόνο μετά, η οποία πλέον διασφάλισε την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία του.

Εκτός αυτού, η Lamda είχε υποχρεωθεί το 2006 να καταβάλει φόρο μεταβίβασης 13,7 εκατομμυρίων, άσκησε όμως προσφυγή που έγινε δεκτή και μάλιστα της επιστράφηκαν 9,5 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο δεν έμεινε άπραγο, προσέφυγε ξανά και εν τέλει η Lamda κλήθηκε ξανά να καταβάλει 16,3 εκατομμύρια.

Τελευταία εξέλιξη είναι η εταιρεία να προσφύγει και πάλι στο ΣτΕ, ασκώντας αίτηση αναίρεσης που θεωρείται από τη Lamda ότι θα έχει θετική έκβαση, κυρίως χάρη στον υπολογισμό του φόρου με βάση την αγοραία αξία, κατά το μέρος που αυτή υπερβαίνει την αντικειμενική του αξία.

Στο ιστορικό της Lamda είχε συμπεριληφθεί και η διαμάχη με τη Μηχανική του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η τεχνική εταιρεία που κατασκεύασε το ακίνητο αξίωνε από τη Lamda αποζημιώσεις περί των 60 εκατ. ευρώ κυρίως για υπέρβαση του κατασκευαστικού κόστους, ενώ η τελευταία με τη σειρά της ζητούσε περί τα 25 εκατομμύρια για κακοτεχνίες και για την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.