Λιγοστεύουν οι μήνες για την χωρίς συνέπειες εκπρόθεσμη δήλωση της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα τεθούν σε εφαρμογή τα πρόστιμα που μελετώνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο σκοπεύει να καθιερώσει πρόστιμα με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης ακίνητης περιουσίας σε σχέση με την προθεσμία.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών πριν την εφαρμογή τους. Σημειώνεται ότι βάσει της νομοθεσίας (Ν.2308/1995) και σήμερα προβλέπονται πρόστιμα για όσους προσέρχονται εκπρόθεσμα, ωστόσο, με απόφαση της κυβέρνησης, δεν ενεργοποιούνται.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες που δεν έχουν κάνει δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο ενώ έχει περάσει η σχετική προθεσμία έχουν ακόμα λίγους μήνες να το πράξουν χωρίς οικονομική συνέπεια.

Ψηφιοποιούνται τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων

Την προκήρυξη έργου μετατροπής όλων των αρχείων των υποθηκοφυλακείων σε ψηφιακή μορφή δρομολογεί η Ελληνικό Κτηματολόγιο και για το σκοπό αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται η συγγραφή των προδιαγραφών σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα (σύμβουλο του φορέα του Κτηματολογίου).

Πρόκειται για 1 δις. σελίδες που θα γίνουν ψηφιακές και ο στόχος είναι το αρχείο που θα δημιουργηθεί να ενσωματώσει λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να είναι απολύτως εύχρηστο. Εκτιμάται ότι το εν λόγω έργο θα έχει προϋπολογισμό περί τα 80 εκατ. ευρώ και θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά θα προκηρυχθεί το 10 με 15% του αντικειμένου και στη συνέχεια το υπόλοιπο. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανο Κοτσώλη ο διαγωνισμός θα έχει προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους και θα ζητηθεί η χρηματοδότησή του από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ.

Στο μεταξύ μεγάλο πονοκέφαλο για τον φορέα του Κτηματολογίου αποτελούν οι ενστάσεις οι οποίες δύναται να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του έργου. Ειδικά στις σε εξέλιξη κτηματογραφίσεις που αφορούν δυνητικά περί τα 16 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας, από τα οποία εκτιμάται ότι θα συλλεγούν περί τα 12 εκατ., οι ενστάσεις, καθώς πρόκειται για ιδιοκτησίες στην Περιφέρεια και όχι στα αστικά κέντρα μπορεί να φθάσουν και το 10% (από το σύνηθες 7%).

Για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη βουλή περί τα μέσα Φεβρουαρίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στις επιτροπές που αποφασίζουν να συμμετέχουν και πολιτικοί μηχανικοί (σήμερα συμμετέχουν μόνον τοπογράφοι) αλλά και να αυξηθεί η αμοιβή τους, όπως και των νομικών ως ένα επιπλέον κίνητρο, με δεδομένο ότι σήμερα είναι πολύ χαμηλή.

Τα παραπάνω που αφορούν τις ενστάσεις και η εξέλιξη της κτηματογράφισης οδηγούν στην εκτίμηση ότι το νωρίτερα που θα ολοκληρωθεί το έργο του Κτηματολογίου (με εξαίρεση ορισμένες λίγες περιοχές) είναι το 2023. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της κτηματογράφισης που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει συλλεγεί (μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού) περίπου το 66,6% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων (περί τα 16 εκατ.).

Η μετάπτωση από τα υποθηκοφυλακεία στα 92 κτηματολογικά γραφεία που προβλέπεται να δημιουργηθούν (σήμερα λειτουργούν 6, σε Βέροια, Καρδίτσα, Πολύγυρο, Σερβίων – Κοζάνης, Λευκάδα, Φιλιππιάδα και Πρέβεζα και Ιερισσό) εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, το 2022 (βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας έπρεπε να έχει γίνει ήδη) και γι΄ αυτό δημιουργείται ομάδα στελεχών του Κτηματολογίου που θα αναλάβουν τη συγκεκριμένη ενέργεια. Αρχικά φέτος προβλέπεται η δημιουργία των πρώτων 30 – 35 Κτηματολογικών Γραφείων και η λογική είναι να προχωρούν αυτά που είναι ωριμότερα να λειτουργήσουν από άποψη στελεχιακού δυναμικού. Για τη μετάπτωση από τα υποθηκοφυλακεία στα Κτηματολογικά Γραφεία επίσης θα γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις.