Καθοριστική για την προσέλκυση επενδυτών μέσω της Golden Visa αποδείχθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιαστεί το όριο απόκτησης, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, που αφορούν στο διάστημα ανάμεσα στην εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο κατατέθηκαν 256 αιτήματα χορήγησης άδειας μόνιμου επενδυτή. Το ίδιο διάστημα εκδόθηκαν 808 άδειες (αρχικές αλλά και ανανεώσεις), με τον Οκτώβριο να σημειώνει τον υψηλότερο αριθμό εκδόσεων Golden Visa, καθώς εκείνο το μήνα έφτασαν τις 328. Οι αριθμοί δείχνουν πως οι επενδυτές έσπευσαν να προλάβουν το όριο των 250.000 ευρώ, προτού αυτό διπλασιαστεί.

1

Σημειωτέον ότι ακόμα δεν είχε γνωστή η ρύθμιση του υπουργείου βάσει της οποίας αν οι αγοραστές καταβάλουν το 10% του τιμήματος έως τις 30 Απριλίου, θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους με ελάχιστη αξία επένδυσης 250.000 ευρώ. Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι, βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η συναλλαγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου, ενώ ως γνωστό, το όριο αυξάνεται μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης.

Όπως αναφέρει στο mononews ο δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας Ρισβάς και Συνεργάτες, με ειδικότητα στον τομέα των προγραμμάτων επενδυτικής μετανάστευσης, Αλέξανδρος Ρισβάς, πρόκειται για μία τάση η οποία θα συνεχιστεί σίγουρα έως τον Απρίλιο του 2023, ενώ έπειτα οι ρυθμοί θα επιβραδυνθούν μεν, έχοντας όμως καταστήσει το ελληνικό πρόγραμμα της χρυσής βίζας ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

«Υπάρχει ήδη έξαρση της ζήτησης σε περιοχές όπου το ελάχιστο πόσο επένδυσης αυξάνεται, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, από επενδυτές που θέλουν να εκμεταλλευτούν την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο». Ο ίδιος εκτιμά αφενός ότι η αυξημένη ζήτηση θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του 2023, αφετέρου ότι περιοχές όπως ο Πειραιάς θα προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών που θα θελήσουν να κινηθούν εντός των ορίων Αττικής. Επίσης, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και οι Σποράδες φέρεται να μπαίνουν στο κάδρο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρισβά, ενώ η νομοθετική πρωτοβουλία για αύξηση του ορίου είναι στη σωστή κατεύθυνση, η παροχή επιπλέον κινήτρων θα ήταν ακόμη πιο ωφέλιμη για την αγορά ακινήτων. Ως παράδειγμα φέρνει τη θέσπιση ενδιάμεσου ορίου επένδυσης σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, με προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου ως υποχρέωση του επενδυτή.

Επενδύσεις 490 εκατ. σε ένα χρόνο

Σε ετήσια βάση, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022 κατατέθηκαν 4.887 αιτήσεις. Από αυτές, το 42% έχει εκδοθεί και αντιστοιχεί σε 2.075 άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή. Σημαντικό είναι πως περίπου 1.975 άδειες αφορούν σε αρχική άδεια μόνιμου επενδυτή, που σημαίνει ότι εισέρρευσαν στην ελληνική αγορά ακινήτων κεφάλαια τουλάχιστον 490 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση Golden Visa φτάνουν τις 8.918, εκ των οποίων το 73% αφορά σε αρχική χορήγηση και το 27% σε ανανέωση, με τα περισσότερα αιτήματα – συγκεκριμένα το 71% αυτώ – να προέρχονται από Κινέζους επενδυτές και ακολουθούν πολίτες της Τουρκίας (5%) και του Λίβανου (3,4%). Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων που αγοράζονται ελέω χορήγησης χρυσής βίζας βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής (το 75,7% αυτών), με τις αμέσως επόμενες συναλλαγές να πραγματοποιούνται σε Κρήτη και στην περιοχή της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Υπερδιπλάσια ζήτηση

Συγκρίνοντας το διάστημα του ενδεκαμήνου, φαίνεται πως τα αιτήματα των μόνιμων επενδυτών έφτασαν τα 2.119 το 2021 και τα 4.309 το 2022, δηλαδή η ζήτηση αυξήθηκε κατά 103%. Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2021 εκδόθηκαν 1.380 Golden Visa, αριθμός που αυξήθηκε κατά 64% το αντίστοιχο φετινό διάστημα, φτάνοντας τις 2.261. Οι 15.180 αιτήσεις άδειας που κατατέθηκαν το 2018 – 2022 αναλύονται σε 11.238 εκδοθείσες, 111 απορρίψεις, 62 ανακλήσεις και 3.769 εκκρεμότητες. Έως τον φετινό Νοέμβριο, οι Κινέζοι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 6.036 άδειες σε ισχύ ή το 63,6% των ισχυουσών Golden Visa, αφήνοντας σε μεγάλη απόσταση τους Τούρκους πολίτες, κατόχους 598 αδειών διαμονής επενδυτή.