Στα deals των 170 εκατομμυρίων για γραφεία που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο μισό του 2022 έρχεται να προστεθεί η νέα κίνηση της Noval να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας της Helleniq Energy (όπως είναι η νέα επωνυμία των ΕΛΠΕ).

Η κίνηση της δεύτερης μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ δεν προκαλεί έκπληξη, αφού η αγορά του real estate – επενδυτές και μεσίτες – έχουν κατατάξει τη λεωφόρο Κηφισίας στον άξονα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, όσον αφορά τις αγοραπωλησίες γραφειακών ακινήτων, ενώ σε Eldorado γραφείων έχει εξελιχθεί η οδός Χειμάρρας, σε απόσταση 700 μέτρων από την Κηφισίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Cushman & Wakefield Proprius, το β΄τρίμηνο του 2022, η λεωφόρος Κηφισίας προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών με επενδυτές που επικεντρώθηκαν σε εγνωσμένης αξίας περιουσιακά στοιχεία.

1

Στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στα οποία η μεσιτική εταιρεία περιλαμβάνει την Κηφισίας, την Αττική Οδό και τη λεωφόρο Μεσογείων, εκτελείται το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο για γραφεία της Αθήνας, αφού βρίσκονται υπό ανέγερση κτίρια 73.000 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι τα μέσα της χρονιάς είχαν εκμισθωθεί 19.000 τ.μ. (η δεύτερη μεγαλύτερη επιφάνεια μετά το κέντρο της Αθήνας), ενώ στο επενδυτικό πλάνο των εταιρειών βρίσκονται 12.228 τ.μ. προς κατασκευή. Το μηνιαίο ενοίκιο υπολογίζεται σε 25 ευρώ ανά τετραγωνικό και η απόδοση των ακινήτων σε 6%.

Η συναλλαγή για το κτίριο γραφείων, επιφάνειας 6.636 τ.μ., επί της Κηφισίας 199 έχει αξία σχεδόν 11 εκατομμυρίων. Στα σχέδια είναι η μετατροπή του σε βιοκλιματικό και έξυπνο κτίριο γραφείων που θα ενσωματώνει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και στοχεύει στην πιστοποίηση κατά LEED και σχεδιάζεται από την Diversity Architects. Σημειωτέον ότι της πώλησης του συγκεκριμένου asset, είχε προηγηθεί η αγορά της έδρας της Helleniq Energy στο Δαχτυλίδι, ακινήτου χαρτοφυλακίου της υπό ειδική διαχείριση Ektasis.

Στο πρόγραμμα 350 εκατομμυρίων της Noval συμπεριλαμβάνεται μία νέα επένδυση σε 20.000 τ.μ. και άλλα δύο συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι, με τις εργασίες για τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου της Kodak στη Χειμάρρας να ξεκινούν στο τέλος του χρόνου, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της Prodexpo η Τζένη Μουρούσια, Investment Management Director & Asset Management Director Non – Retail της εταιρείας. Noval και Brooklane έχουν προϋπολογίσει επένδυση 78 εκατ. ευρώ για τη μεταμόρφωση του ακινήτου που προήλθε από την Ektasis του Παναγιώτη Ευθυμίου, σε σχέδια του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου Foster & Partners. Σε πράσινο θα μετατραπεί και το κτίριο γραφείων, που στεγάζει γραφεία και έκθεση της Steelmet του ομίλου Στασινόπουλου στη Χειμάρρας. Στο ακίνητο θα προστεθεί νέο τριώροφο κτίριο γραφείων με ηλιακό αίθριο, φυτεμένα δώματα και τέσσερα υπόγεια συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ..

Γραφεία και στο τελευταίο κενό οικόπεδο της λεωφόρου

Το τελευταίο διαθέσιμο οικόπεδο της λεωφόρου, πάντως, το αγόρασε η Dimand, όπως είπε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος στην παρουσίαση της νέας έδρας της PwC, την οποία αυτό θα φιλοξενήσει. Η επένδυση θα φτάσει τα 55 εκατομμύρια για την αξιοποίηση του οικοπέδου της καλτσοβιομηχανίας Berkshire που ανήκε στην οικογένεια Αντωνίου, το οποίο η Dimand βολιδοσκοπούσε από το 2007.

Έχοντας συμφωνήσει την εκμίσθωση για 10 συν 10 χρόνια στην ελεγκτική εταιρεία, η Dimand αναπτύσσει συγκρότημα ανωδομής 11.000 τ.μ., που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 1.200 θέσεις εργασίας και θα περιλαμβάνει ένα experience center. Πλησίον της Κηφισίας, στο Δαχτυλίδι ανεγείρεται και βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, το Kaizen Campus, συγκρότημα γραφείων που θα φιλοξενήσει τα γραφεία της Kaizen Gaming σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα.

Οι κινήσεις της Prodea & η νέα ευκαιρία στο Δαχτυλίδι

Πολυετής ήταν και η προσπάθεια της Prodea να αποκτήσει το ακίνητο 10 στρεμμάτων που στέγαζε την Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Κηφισίας, η οποία τελικά ευοδώθηκε και θα οδηγήσει την ΑΕΕΑΠ σε επένδυση 35 εκατομμυρίων για την κατεδάφιση των κτιρίων και την ανέγερση πράσινου campus, συνολικής επιφάνειας 17.000 τ.μ.. Προηγουμένως η εισηγμένη είχε αγοράσει το ένα από τα τρία κτίρια του συγκροτήματος Έλληνα στο Δαχτυλίδι, επί των οδών Χειμάρρας 8 και Γραβιάς, μισθωμένο στην ΕΥ, προσφέροντας 35 εκατομμύρια.

Επόμενη κίνηση της Prodea στον άξονα είναι η αναβάθμιση του lida Business Center στη Χειμάρρας, το οποίο αρχικά ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου – είχε, μάλιστα, στεγάσει τον Ελεύθερο Τύπο – κι έπειτα πέρασε στη Lamda Development, από όπου κατέληξε έναντι 40 εκατομμυρίων στην ΑΕΕΑΠ. Το ακίνητο ανωδομής 11.750 τ.μ. θα μετατραπεί σε πιστοποιημένο κτίριο γραφείων, ενώ η Prodea βρίσκεται σε αναζήτηση μισθωτών για ορισμένους από τους χώρους του.

Θέση στη Χειμάρρας παίρνει και η Trastor, που έχει αγοράσει τα γραφεία που φιλοξενούνται ως σήμερα Bayer και Φουρλής – και ανήκαν επίσης στο portfolio της Ektasis και πωλήθηκαν από τη DoValue –, έναντι 27 εκατομμυρίων. Υπό ανέγερση θα βρίσκονται οσονούπω νέα γραφεία 5.000 τ.μ. ανωδομής σε δύο οικόπεδα που αγόρασε πρόσφατα η Trastor και στα οποία δρομολογεί επένδυση 16,5 εκατομμυρίων.

Επενδυτή, τέλος, αναζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για την αξιοποίηση οικοπέδου 9 στρεμμάτων στο Δαχτυλίδι, μέσω αντιπαροχής. Ο developer/επενδυτής θα κατασκευάσει κτίριο, δαπανώντας τουλάχιστον 20 εκατομμύρια, παραχωρώντας ποσοστό 35% στο ΤΕΕ για γραφεία δικής του χρήσης. Το ακίνητο, νοτιοδυτικά του παραδρόμου που εξυπηρετεί την έξοδο από την Αττική Οδό βρίσκεται πολύ κοντά στο Ιατρικό Αθηνών, που θα είχε τη δυνατότητα επέκτασης των εγκαταστάσεών του στο οικόπεδο του Επιμελητηρίου.