• Real Estate

    Κλείνει η συναλλαγή για το Skyline – Αλλάζουν χέρια ακίνητα 400 εκατ. ευρώ

    Ο CEO της Alpha Αστικά Ακίνητα, Γιάννης Γκάνος

    Ο CEO της Alpha Αστικά Ακίνητα, Γιάννης Γκάνος


    Νωρίτερα από το τέλος του έτους αναμένεται να κλείσει η συναλλαγή για το πακέτο Skyline.

    Οι υπογραφές της συμφωνίας για τη μεταβίβαση σχεδόν 570 ιδιοκτησιών, το 65% του οποίου έχει αγοραστεί από τις Dimand (55%), Premia Properties (25%) και EBRD (20%) έναντι περίπου 400 εκατ. ευρώ έχουν μπει από το 2022 και το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται προσεχώς. Όπως αναφέρθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Alpha Real Estate Services, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ακινήτων για λογαριασμό των επενδυτών, κάποια ακίνητα ήταν στο ιστορικό τρίγωνο και για τη μεταβίβασή τους απαιτούταν έγκριση από το ΚΕΣΑ, που μπορεί να άναβε το πράσινο φως ακόμα και 9 μήνες μετά.

    Παρομοίως, μετά τη συμφωνία θεσμοθετήθηκε η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που καθυστέρησε τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Γιάννης Γκάνος εξήγησε επίσης πως απαιτούμενη είναι η μετεγγραφή κάθε ακινήτου στο Κτηματολόγιο, για να μπορέσουν να υποθηκευτούν τα ακίνητα και να κλείσει η συναλλαγή. Στον ισολογισμό της Alpha Real Estate Services υπήρχαν 24 ακίνητα προς μεταβίβαση στο χαρτοφυλάκιο της Skyline, μεταβιβάστηκαν 17 και απομένουν άλλα επτά.

    Θυμίζουμε πως, όπως έχει γίνει γνωστό, στους επενδυτές θα μείνουν 50 έως 60 ιδιοκτησίες, ενώ θα δαπανηθούν κεφάλαια 45 – 60 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή τους σε ακίνητα εισοδήματος. Ορίζοντας εξόδου από την επένδυση είναι τα επτά χρόνια, με το σχήμα των Dimand – Premia – EBRD να στοχεύει σε αποδόσεις 25%. Να σημειωθεί εδώ πως από το χαρτοφυλάκιο εξαιρέθηκαν τα γραφεία της Alpha Bank στη Σταδίου, τα οποία τελικά θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της τράπεζας και το κτίριο θα αναβαθμιστεί.

    Προς λήψη αποφάσεων για το μέλλον της Alpha Real Estate Services στο Χρηματιστήριο η διοίκηση

    Σε ό,τι αφορά την Alpha Real Estate Services, αποφάσεις για την παραμονή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο αναμένεται να ληφθούν οσονούπω, δεδομένου ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει κρούσει το καμπανάκι στις εταιρείες με ποσοστό ελεύθερης διασποράς μετοχών μικρότερη του 10% (η εταιρεία έχει free float 7,5%). Η διοίκηση απέφυγε να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχεδιασμό της, αλλά αρκέστηκε να σχολιάσει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο.

    Το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας ήταν ο μετασχηματισμός της σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών, κάτι που επιτεύχθηκε το 2023. Από τα κέρδη της περσινής χρήσης θα διανεμηθεί το 75% στους μετόχους, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 30,8 εκατομμυρίων ευρώ. «Το 2024 θα είναι εξίσου καλή χρονιά και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι και το 2025 δεδομένων των προοπτικών της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Αναμένουμε το ενδιαφέρον για τον κλάδο να ενταθεί χάρη στην επενδυτική βαθμίδα και στην προσδοκώμενη μείωση του κόστους κεφαλαίου», πρόσθεσε ο κ. Γκάνος ενώπιον των μετόχων. Να σημειωθεί πως στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Real Estate Services περιλαμβάνονται αρκετά projects τρίτων (εκτός των ακίνητων της τράπεζας), όπως ακίνητα γραφείων προς διαχείριση, καθώς επίσης και μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων τρίτων προς ωρίμανση και πώληση, τα οποία προέρχονται από πλειστηριασμούς.

    Διαβάστε επίσης

    Μόνο για jet-setters τα εξοχικά στις Κυκλάδες: Έως 38.000 ευρώ το τετραγωνικό στη Μύκονο

    Ποιοι «παίκτες» του real estate επενδύουν στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες

    Orilina Properties: Έλαβε προκαταβολή για δύο μεζονέτες στο Marina Residences by Kengo Kuma



    ΣΧΟΛΙΑ