Μορφή νομοθετήματος παίρνουν τα μέτρα για την κοινωνική στέγαση που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σήμερα παρουσιάζεται η δέσμη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ στο υπουργικό συμβούλιο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος από το βήμα της 23ης Prodexpo.

«Η στρατηγική που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση είναι πολυεπίπεδη, αφορά πολλές ομάδες πολιτών με διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά, αφορά και ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», εξήγησε, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα διαχρονικά χάρη και στην πολιτική της αντιπαροχής υπάρχει υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (φτάνει στο 74% με φθίνουσα, ωστόσο, πορεία), ενώ υπάρχουν πολλά παλαιά ακίνητα (το 85% ή 5,8 εκατ. ακίνητα είναι ηλικίας άνω των 20 ετών), περίπου 770.000 ακίνητα δηλώνονται στη φορολογική δηλωση ως κλειστά ή κενά.

1

»Υπάρχει, επομένως, μεγάλο απόθεμα κλειστών και παλαιών κατοικιών, για την αξιοποίηση των οποίων πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία στους ιδιοκτήτες να τα διαθέσουν ξανά στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η προσφορά κατοικίας και θα πιεστούν προς τα κάτω οι τιμές».

Πώς θα «διανεμηθούν» 1,8 δισ. ευρώ

Η δέσμη μέτρων θα εφαρμοστεί με εισοδηματικά κριτήρια που, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, καλύπτουν το 90% των φορολογούμενων. Το σημαντικότερο αυτών είναι ένα πακέτο στεγαστικών δανείων, όπου το ελληνικό δημόσιο μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΕΑΔ) θα συγχρηματοδοτήσει κατά 75% τη λήψη στεγαστικών δανείων απο νέους 25 έως 39 ετών για την απόκτηση παλαιότερων κατοικιών.

Τοιουτοτρόπως μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων κατά 3/4, «άρα κάποιος θα πληρώσει κάποιος το 1/4 του επιτοκίου που θα πλήρωνε». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Δίκα Αγαπητίδου, ιδρύτρια και επικεφαλής της JLL – Αθηναϊκή Οικονομική, μόλις το 30% των νέων ηλικίας 25 έως 35 έτων έχει σήμερα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για την αγορά κατοικίας.

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτάται σήμερα το πρόγραμμα Εξοικονομώ & Ανακαινίζω για νέους, ύψους 350 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από κοινοτικούς πόρους. Σκοπός είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην τελική δημοσίευση έως το τέλος του έτους. «Είναι ένα υβριδικό πρόγραμμα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών που έχουν στην κυριότητά τους οι νέοι και οι γονείς τους. Αφορά σε επιδότηση 20.000 ευρώ για εργασίες ενεργειακής εξοικονόμησης και επιπλέον 10.000 ευρώ για ανακαίνιση, μέσω της λήψης φθηνότερου τραπεζικού δανείου, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Στις δράσεις ανήκει επίσης το Ανακαινίζω & Ενοικιάζω, που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ανεξαρτήτου ηλικίας που έχουν παλαιά και κλειστά ακίνητα στην ιδιοκτησία τους. Σε αυτή την περίπτωση θα επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 25% του προϋπολογισμού των εργασιών ανακαίνισης, ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Προϋπόθεση είναι το ακίνητο να διατίθεται προς μακροχρόνια μίσθωση για διάστημα τριών έως πέντε ετών.

Παράλληλα, βασισμένο στο γνωστό μοντέλο της αντιπαροχής, της ανταλλαγής γης με διαμερίσματα, θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της κοινωνικής αντιπαροχής στη δημόσια ακίνητη περιουσία, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αναξιοποίητη. «Μέσω της κοινωνικής αντιπαροχής, αν ένας νέος μπορέσει να διαθέσει ένα ακίνητο που έχει στην κυριότητά του, ώστε να εκμισθωθεί το 50% για εμπορικούς σκοπούς και το υπόλοιπο 50% να διατίθεται με εύλογο ενοίκιο, μέσα από μία ρυθμισμένη μίσθωση, είναι επίσης κάτι που εξετάζουμε», ανέφερε ο υπουργός.

Κάλεσμα σε επενδυτές με εμπειρία στο οικιστικό real estate

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προσιτής στέγης, όχι «γκέτο» κατοικιών ή συμπλεγμάτων κτιρίων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. «Επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν τέτοιες κατασκευές που θα δίνουν τη δυνατότητα συνύπαρξης της εμπορικής μίσθωσης (εκμίσθωση σε τιμές αγοράς) με την προσιτή, η οποία θα είναι πλέον ρυθμισμένη είτε από τον εκάστοτε δήμο, είτε από το αρμόδιο υπουργείο ή την ΔΥΠΑ».

Αναφορικά με την εμπλοκή των ιδιωτών στην πρωτοβουλία της κοινωνικής στέγασης, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως δημιουργείται μία νέα αγορά. «Καλούμε θεσμικούς επενδυτές και επενδυτές του εξωτερικού που έχουν εμπειρία σε αυτόν τον τομέα του real estate να έρθουν και να αξιοποιήσουν αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο». Γεγονός είναι ότι εγχώριοι επενδυτές, μεγάλοι παίκτες του real estate έχουν ήδη στραφεί στην αγορά κατοικίας. Παράδειγμα είναι η Prodea, που δρομολογεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων κάνοντας την αρχή με ανάπτυξη προϊόντων για ενοικίαση και πώληση σε Νέα Ερυθραία, Πολιτεία, Αγία Παρασκευή και

Χαλάνδρι, καθώς και οι Dimand και Premia, που έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται σε οικιστικά αλλά επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι οι φοιτητικές κατοικίες και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και κάποια πρόσθετα κίνητρα πολεοδόμησης για τη δημιουργία γης, ενώ βασική επιδίωξη είναι η επανακατοίκηση του κέντρου της Αθήνας. «Δε μπορούμε να έχουμε μία τουριστική ενδοχώρα που θα αποτελείται μόνο από κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, χρειαζόμαστε “ζωντανές” χρήσεις, που θα συνδυάζουν μόνιμη κατοικία, εμπορικές και τουριστικές χρήσεις».

Διαβάστε επίσης

Grivalia Hospitality: Με τρία νέα έργα σε λειτουργία τη σεζόν του 2023

Ακίνητα: Αγορά δύο ταχυτήτων φέρνει η αύξηση των επιτοκίων