ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό εξελίσσεται η διαδικασία της δήλωσης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών στο πλαίσιο της κατάρτισης του Κτηματολογίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών έχει δηλωθεί, κατά μέσο όρο, μόνον το 1,49% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων σε ακίνητη περιουσία.
Υπενθυμίζεται ότι αν κάποιος πολίτης δεν δηλώσει το ακίνητό του σε καμιά από τις φάσεις της διαδικασίας μπορεί ακόμα και να το χάσει αφού αν παραμείνει «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα μεταβιβαστεί αμετάκλητα στο δημόσιο.
Στα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης, εκεί δηλαδή που έχει ολοκληρωθεί η περίοδος της δήλωσης ιδιοκτησίας, η τελική συμμετοχή των πολιτών έφτασε από 35,31% έως 130,50% με μέση συμμετοχή 71,61%.
Η σε εξέλιξη κτηματογράφηση περιλαμβάνει κυρίως οικισμούς και αγροτικές περιοχές, ενώ η πλειοψηφία των ακινήτων (δικαιωμάτων) αφορούν σε εκτάσεις
χαμηλής αξίας και ελάχιστα σε μικρά αστικά κέντρα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες, έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να εμφανίζονται απρόθυμοι να δηλώσουν την περιουσία τους. Το φαινόμενο επιδεινώνεται από την μη ύπαρξη τίτλων στις περιοχές αυτές (πολλά ακίνητα έχουν δοθεί «δια λόγου») και την αυστηρή αντιμετώπιση της έκτακτης χρησικτησίας από την Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Συνοψίζοντας τους λόγους της χαμηλής συμμετοχής ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Καλογιαννάκης αναφέρει την οικονομική συγκυρία, την χαμηλή αξία των δηλούμενων ακινήτων, την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, την δυσκολία επίκλησης της έκτακτης περιουσίας, τη μη ύπαρξη κεντρικής διαφημιστικής καμπάνιας (ο διαγωνισμός του αρμόδιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ανάθεσή της ακυρώθηκε) την καθυστέρηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων κτηματολογίου και τη μη λειτουργία των κεντρικών γραφείων συλλογής δηλώσεων στην Αθήνα (στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πρόσφατα).
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου «το Κτηματολόγιο είναι το μοναδικό έργο που αν οι πολίτες δεν το αγκαλιάσουν με την συμμετοχή τους δεν μπορεί να υπάρχει. Στην περίπτωση που η συμμετοχή των πολιτών δεν θα πλησιάσει το 50%, δεν θα «υπάρχει» κτηματολόγιο».
Στα θετικά της υπόθεσης Κτηματολόγιο συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι παρά την καθυστέρηση στη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων κτηματολογίου η χρήση της είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη (μόνον το 2,75% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, έγινε με την χρήση της παλιάς εφαρμογής). Στα νέα προγράμματα κτηματογράφησης τα ποσοστά φτάνουν από 0,72% μέχρι 20,34%. Το μέσο ποσοστό είναι 6,52%. Η νέα εφαρμογή είναι λειτουργική από την αρχή της βδομάδας, ήδη οι δηλώσεις που γίνονται μέσω αυτής αυξάνονται διαρκώς και εκτιμάται ότι το ποσοστό 6,52% θα είναι μικρό σε σχέση με το τελικό.
Σύμφωνα επίσης με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τοπογράφων κατά την δήλωση, ο εντοπισμός του ακινήτου, χωρίς την σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, συνίσταται μόνο για τα ακίνητα χαμηλής αξίας που δεν μας απασχολεί η ακρίβεια της δήλωσης των χωρικών στοιχείων. Δηλαδή, μόνο σε περιπτώσεις, όπου το σφάλμα ακόμα και μερικών μέτρων και η αλλαγή/μετατόπιση των ορίων δεν αλλάζει την αξία του ακινήτου.
Για ακίνητα εντός οικισμού ή σχεδίου ή που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα, είναι μονόδρομος η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος από το ΕΓΣΑ ’87 (Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ορθή δήλωση της περιουσίας και αποφεύγονται μελλοντικές διορθώσεις (χωρικές μεταβολές ή ενστάσεις κτηματολογίου) κατά τη διάρκεια μεταβίβασης ή έκδοσης οικοδομικής άδειας. Το κόστος των διορθώσεων είναι πολλαπλάσιο από την, εξαρχής, ορθή δήλωση στο κτηματολόγιο με την προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος.
Ξεκινά η δεύτερη φάση κτηματογράφησης στην Αθήνα
Σε επιφυλακή θα πρέπει να είναι περί τους 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στο Δήμο Αθηναίων που έχουν δηλώσει 1.250.000 δικαιώματα σε ακίνητα το 2008. Έπειτα από καθυστέρηση ετών ξεκινά η δεύτερη φάση της κτηματογράφησης στην Αθήνα και με βάση τον σχεδιασμό της Ελληνικό Κτηματολόγιο έως τον Απρίλιο θα λάβουν τις σχετικές ενημερώσεις προκειμένου να βεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δηλώσεών τους.
Τελευταία ευκαιρία
Μόνο για το Δήμο της Αθήνας, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δήλωσαν την περιουσία τους έχουν μια τελευταία ευκαιρία να την σώσουν. Θα πρέπει να απευθυνθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθήνας (28η Οκτωβρίου – Πατησίων 48) προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κτηματολόγιο: Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές υποβολές – Βήμα βήμα η διαδικασία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμπλοκές με το Κτηματολόγιο: Προβλήματα και καθυστερήσεις με τις ενστάσεις του Δημοσίου
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιβράβευση της Ελλάδας με 85,3 εκατ. ευρώ για το Κτηματολόγιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηδάκης στο TikTok για προμήθειες τραπεζών: Για όσoυς μας κατηγορούν πως δεν δίνουμε «ούτε τ’ αγγέλου μας νερό»
- Παύλος Βασιλειάδης: Πέθανε ο εικαστικός που φιλοτέχνησε το φεγγάρι του Θερμαϊκού
- Παύλος Μαρινάκης: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης – Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και τα έκανε χειρότερα
- Ανδρουλάκης: Ούτε ακροδεξιοί ούτε δραχμιστές στο δικό μου υπουργικό συμβούλιο