Την κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας που ισχύουν σήμερα (750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και 2.000 τ.μ.) στα εκτός σχεδίου ακίνητα, έπειτα από μεταβατική περίοδο δύο ετών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την πολεοδομία που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή πιθανότατα σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, κατ΄ επιταγή και σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία το προηγούμενο διάστημα ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις με το υπουργείο να υποχωρεί μόνον σε ό,τι αφορά το πότε εμπίπτει κάποιος στην παρέκκλιση. Αντί της αρχικής διατύπωσης που ήθελε την έκδοση άδειας εντός του μεταβατικού διαστήματος των δύο ετών, στο τελικό σχέδιο νόμου ορίζεται ότι αρκεί να έχει υποβάλει αίτημα για οικοδομική άδεια, ακόμη και αν δεν έχει συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά.

Όσοι αντιδρούν στη ρύθμιση προέβαλαν το επιχείρημα ότι οι αρχαιολογικές και δασικές υπηρεσίες αργούν τόσο να ανταποκριθούν στα αιτήματα για έκδοση πιστοποιητικών που είναι αδύνατη η έκδοση της οικοδομικής άδειας εντός διετίας.

Ως προς τον σχεδιασμό και χαρακτηρισμό δημοτικών οδών που προβλεπόταν στην αρχική εκδοχή του σχεδίου νόμου και συγκέντρωσε επίσης μεγάλο αριθμό αρνητικών σχολίων στη δημόσια διαβούλευση, η σχετική διάταξη αποσύρθηκε γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχίσει αν ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς.

Όπως προβλέπεται το κόστος των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, επιβαρύνεται με τέλος ύψους 5%, το οποίο και θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτός σχεδίου δόμησης.

Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές ανέρχεται σε 0,18 (από 0,20), με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 10% και ο μέγιστος αριθμός ορόφων σε 2.

Για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, στα οποία όμως υπάρχουν καθορισμένες χρήσης γης (υπάρχει δηλαδή πρώτου επιπέδου πολεοδομικός σχεδιασμός), ο συντελεστής δόμησης μπορεί ευνοϊκότερος κατά το μέγιστο 10%. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι όροι δεν θα είναι ευνοϊκότεροι σε σχέση με εκείνους που ισχύουν στις εντός σχεδίου περιοχές.

Έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), το οποίο αφορά την κάλυψη του 100% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας με χρήσεις γης και όρους δόμησης. Το πρόγραμμα τώρα προωθείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πολλοστή φορά που έχει εξαγγελθεί.

Η εκπόνηση των ΤΠΣ σημαίνει ότι όποιος εμπίπτει σήμερα σε κάποια από τις παρεκκλίσεις αρτιότητας και εντός της διετίας ως την κατάργησή τους δεν κινηθεί προς την απόκτηση οικοδομικής άδειας, θα μπορεί κατόπιν να οικοδομήσει βάσει όσων θα προβλεφθούν από τα ΤΠΣ που θα εγκριθούν.

Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την ενεργοποίηση του εργαλείου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) και την Ψηφιακή Τράπεζα Γης.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση