ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προορισμό επενδυτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται η Ελλάδα, καθώς τερματίζονται τα προγράμματα Golden Visa του ευρωπαϊκού νότου, μία δεκαετία μετά την εκκίνησή τους.
Η ζήτηση αυξάνεται την ώρα που οι φορολογικές αρχές αναζητούν «τρύπες» στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το mononews, ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος έχει εντοπίσει «τρωτά» σημεία στο πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων, που ενδέχεται να εκμεταλλευτούν «επενδυτές», για παράνομες δραστηριότητες.
Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για το το ελληνικό πρόγραμμα βαίνει αμείωτη, σχεδόν τρεις μήνες προτού εφαρμοστεί στην πράξη ο διπλασιασμός του ορίου για την απόκτηση ακινήτου. Στις αρχές Απριλίου – ένα μήνα προτού λήξει η ρύθμιση βάσει της οποίας αν οι αγοραστές καταβάλουν το 10% του τιμήματος, θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους με ελάχιστη αξία επένδυσης 250.000 ευρώ και να γίνουν κάτοχοι ευρωπαϊκού διαβατηρίου – οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν τρίμηνη παράταση αυτής της ρύθμισης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τέλος Ιουλίου, οι αγοραστές έχουν την ευκαιρία να λάβουν άδεια διαμονής με επένδυση 250.000 ευρώ και στoυς 36 δήμους (Αθήνας, νοτίων προαστίων, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης), στους οποίους το όριο από την 1η Αυγούστου (αν δε δοθεί επιπλέον παράταση) φτάνει στα 500.000 ευρώ.
Όπως διευκρινίζει στο mononews ο Αλέξανδρος Ρισβάς, δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας Ρισβάς και Συνεργάτες, με ειδικότητα στον τομέα των προγραμμάτων επενδυτικής μετανάστευσης, η παράταση αυτή όχι μόνο δεν μείωσε τη ζήτηση, αλλά αυτή εξακολουθεί να είναι αυξημένη. Ο λόγος είναι και ο τερματισμός του προγράμματος στην Πορτογαλία, ενώ έπεται η Ισπανία, με αποτέλεσμα πλήθος επενδυτών να συρρέει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο η ζήτηση για απόκτηση ακινήτου κινείται πλέον ανοδικά και σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, ο Γέρακας, η Παιανία, τα Γλυκά Νερά και η Παλλήνη, που συγκαταλέγονται σε αυτές όπου το επενδυτικό όριο για την απόκτηση ακινήτου δεν αυξάνεται, αλλά παραμένει στα 250.000 ευρώ.
Καθ’ οδόν 263 εκατ. ευρώ
Αυτό δείχνουν και τα πιο πρόσφατα στατιστικά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, βάσει των οποίων τα αιτήματα μόνιμου επενδυτή υπερτριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν στα 2.367 από 923, δηλαδή κατά 156% σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2022. Από το 2018 έως και τα τέλη του Μαρτίου, τα συνολικά αιτήματα έχουν φτάσει τα 18.833, με το 69% αυτών να έχει μετατραπεί σε εκδοθείσες άδειες, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το 1/3 των αιτημάτων. Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εκδόθηκαν 1.052 άδειες (μεταφράζονται σε επενδύσεις τουλάχιστον 263 εκατομμυρίων ευρώ, βάσει του σημερινού κατώτατου ορίου), από 436 (που αντιστοιχούν σε αγορές ακινήτων συνολικής αξίας 109 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι Κινέζοι αγοραστές επιμένουν, καθώς κορυφαίες εθνικότητες με ανανεώσεις αδειών διαμονής μόνιμου επενδυτή ήταν το Μάρτιο η Κίνα (34%) και η Ρωσία (20%). Σε ετήσια βάση, το διάστημα Μαρτίου 2022 – 2023 οι αιτήσεις άδειας μόνιμου επενδυτή (αρχικής χορήγησης και ανανέωσης) που κατατέθηκαν έφτασαν τις 7.609, εκ των οποίων 2.275 εκδόθηκαν (το 36%) και 4.813 παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι περισσότερες εκκρεμότητες ως προς την άδεια μόνιμου επενδυτή είναι για τους επενδυτές από Κίνα (69%), ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από Τουρκία (5,7%) και Ιράν (3,7%).
Επόμενη «έφοδος» θα γίνει από Αμερικανούς αγοραστές, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής Aston, που διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αιτημάτων για το πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας από πλούσιους υπηκόους των ΗΠΑ αυξήθηκε συνολικά κατά 740% το 2021.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ