ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακόμα μία επενδυτική κίνηση στο real estate έχουν στα σκαριά Δημήτρης και Πάρις Καλλιτσάντσης, που επιστρέφουν στο επιχειρείν μέσω της Blend Development.
Η τελευταία και σημαντικότερη επένδυση της Blend Development είναι η απόκτηση ενός κτιρίου εννέα ορόφων του 1959 στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Μπενάκη, επιφάνειας 5.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, με στόχο να πιστοποιηθεί ως πράσινο κατά το πρότυπο LEED.
Πρόκειται για κοινή επένδυση με τη Sirec Energy, αποκλειστικό διαχειριστή του European Sustainable Investments Fund (EuSIF), που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2021, έχει ενεργητικό 70 εκατομμυρίων και επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα σε έργα περιβαλλοντικής αειφορίας.
Το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 25 εκατομμύρια και σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντάσσεται στην κυκλική οικονομία και στην ενεργειακή αναβάθμιση και καλύπτει έναν από τους σημαντικότερους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αυτόν της ενεργειακής αναβάθμισης του υφιστάμενου αποθέματος κτιρίων που είναι υπεύθυνο για το 40% της εθνικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Η Blend Development, εταιρεία ανάπτυξης, διαχείρισης έργων και συμβουλευτικών υπηρεσιών που σχεδιάζει και εκτελεί έργα real estate και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστάθηκε στα τέλη του 2020, την περίοδο κατά την οποία ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης αποχωρούσε από τον Ελλάκτωρα.
Ο ίδιος είναι πρόεδρος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, με αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο το γιο του, Πάρι, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχει και ο Μιχάλης Κατούνας, στέλεχος, μεταξύ άλλων, του Ελλάκτωρα μέχρι το τέλος του 2020.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο Πάρις Καλλιτσάντσης συμμετείχε επίσης στο Blend Hotel επί των οδών Αιόλου και Βύσσης στο Μοναστηράκι, ένα ξενοδοχείο που ανεγέρθηκε στο ακίνητο το οποίο παλιότερα ήταν γνωστό ως Μέγαρον Παυλίδη.
«Δεν αναλαμβάνουμε τη διαχείριση των ξενοδοχείων – επομένως και τη διαχείριση της νέας μονάδας θα την αναλάβει εξωτερικός συνεργάτης – ούτε και τη διακράτηση των περιουσιακών στοιχείων», λέει στο mononews o Πάρις Καλλιτσάντσης. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται και η έξοδος του Πάρι Καλλιτσάντση από το Blend.
Στο κάδρο είναι οι επενδύσεις σε τουριστικά και οικιστικά ακίνητα, καθώς και assets άλλων κλάδων, δευτερευόντως.
Οι επενδύσεις που προγραμματίζει για φέτος η Blend Development υπολογίζονται στα 50 εκατομμύρια, καθώς μέχρι τέλος του 2023 επίκειται η είσοδος και σε ένα ακόμη ακίνητο, το οποίο θα αποκτήσει τουριστικές χρήσεις.
Οι περιοχές που εξετάζει είναι πρωτίστως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθεί η Κρήτη.
«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι προϊόντα που δεν είναι έτοιμα, αλλά κτίρια που χρήζουν σημαντικής ανακαίνισης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί υπεραξία», λέει ο κ. Καλλιτσάντσης και διευκρινίζει ότι στρατηγική της Blend είναι να δημιουργεί κοινά σχήματα με άλλους επενδυτές, διακρατώντας όμως σημαντικό διψήφιο ποσοστό.
Η χρηματοδότηση των επενδύσεων προέρχεται, όπως εξηγεί, από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό και προτεραιότητα δίνεται στα περιβαλλοντικά κριτήρια.
Η διαδρομή στον Ελλάκτωρα
Ήταν η επιχειρηματική κίνηση στην οποία προχώρησε ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης – που είχε αναλάβει τα κατασκευαστικά έργα του εξωτερικού στην Ελλάκτωρ – μετά την αιφνιδιαστική του αποχώρηση από τον όμιλο.
Ο Αναστάσιος και ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης είχαν περίπου το 12% του κατασκευαστικού ομίλου, ποσοστό που έφτασε στο 27,8% (βασικοί μέτοχοι ήταν και οι Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας) με δάνειο 50 εκατομμυρίων από το fund Farallon.
H είσοδος της ολλανδικής Reggeborgh σήμανε και τον «εμφύλιο» ανάμεσα στα αδέλφια Καλλιτσάντση, με τον Δημήτρη Καλλιτσάντση να τοποθετείται δημόσια περί της αποπομπής του έπειτα από 40 χρόνια, μιλώντας για ουσιαστική απόκλιση από τους στόχους και τους σκοπούς της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor.
Το 2018, πριν ο πόλεμος κηρυχθεί ανάμεσά τους, τα δύο αδέρφια είχαν συστρατευθεί για να εκτοπίσουν τους Μπόμπολα και Κούτρα, ωστόσο η διοίκηση Καλλιτσάντση ήταν βραχύβια.
Αφότου ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης «εκδιώχθηκε», οι αστοχίες στη διοίκηση και κυρίως στο άνοιγμα στο εξωτερικό και οι γκρίνιες των μικρομετόχων για κακοδιαχείριση άνοιξαν την πόρτα στη Reggeborgh που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου τον Ιανουάριο του 2021, με τη στήριξη του 61% των μετόχων.
Διαβάστε επίσης:
Αττική οδός: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση
Λεωνίδας Μπόμπολας: Η πίκρα, τα χαμένα όνειρα και το παρασκήνιο της αποχώρησής από την Ελλάκτωρ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί