Το στόχο να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο της Trastor, της οποίας τον έλεγχο έχει αποκτήσει προ διμήνου, έθεσε η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του business plan για το 2022 – 2025.

Η αρχή έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε τη διεύρυνση του ποσοστού 52% που κατείχε η Varde Partners μέσω της WRED στην ΑΕΕΑΠ, η οποία φέτος θα τρέξει επενδυτικό τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων, όπως επιβεβαίωσαν κύκλοι προσκείμενη στην Trastor, στο mononews.

Στο στόχαστρο τα logistics

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι βάσει αυτού του τετραετούς πλάνου – βάσει του οποίου η αξία χαρτοφυλακίου θα σκαρφαλώσει από τα 300 εκατ. στα 600 εκατομμύρια ευρώ – έμφαση δίνεται από την ΑΕΕΑΠ σε logistics και γραφεία.

Εξάλλου, αυτές οι κατηγορίες είναι και τώρα στο ραντάρ της Trastor, ενώ κατ’ επέκταση η εταιρεία θα κοιτάξει και ενεργειακά κτίρια. Σκοπός είναι οι αποθηκευτικοί χώροι να αποτελέσουν τον δεύτερο μεγαλύτερο πυλώνα του χαρτοφυλακίου της Trastor, στο πλαίσιο αποεπένδυσης από το retail.

Με ένα σκανάρισμα στο χαρτοφυλάκιο της Trastor προκύπτει ότι το 58,6% αποτελείται από γραφεία, το 16,4% από καταστήματα και το 11,6% από αποθήκες. Μιλώντας επίσης με αριθμούς, για την ώρα η Trastor έχει στην κατοχή της 59 ακίνητα 220.000 τ.μ. και αξίας 325 εκατομμυρίων ευρώ, μετρά έσοδα από μισθώματα 18 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη 29 εκατομμυρίων και καθαρή κερδοφορία 23 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είχε ήδη αναφέρει, με αφορμή τη συναλλαγή πως το deal θα φέρει άμεση ενίσχυση των πηγών εσόδων από προμήθειες, με προοπτικές περαιτέρω αύξησης, αξιοποίηση της ευνοϊκής δυναμικής που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στην ελληνική αγορά ακινήτων και ισχυροποίηση της επενδυτικής πρότασης της Πειραιώς με την πλατφόρμα διαχείρισης real estate.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που στεγάζουν την Πειραιώς αποτελούν για την Trastor το πετράδι του στέμματος, αφού η τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος μισθωτής της (κατά 22,4%) και ακολουθούν οι Άβαξ (η οποία πούλησε την έδρα της στην ΑΕΕΑΠ το 2020 έναντι 26,8 εκατ. ευρώ), Seagull (6,8%), Synergy (4,2%), Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (4%) και Inditex, η μητρική των Zara, Bershka, Massimo Dutti και Pull & Bear (3,2%).

Οι τελευταίες εξαγορές

Το σχέδιο της Trastor προβλέπει την είσοδό της στην κατασκευή γραφείων και logistics βιώσιμης ανάπτυξης, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με καταξιωμένους developers. Το πρώτο βήμα έχει γίνει με το ιστορικό κτίριο της Ελευθεροτυπίας στην Ηλία Ηλιού, που στεγάζει την έδρα της εταιρείας τεχνολογίας Webhelp και έχει πιστοποιηθεί ήδη κατά LEED.

Το επόμενο πράσινο κτίριο γραφείων θα αναπτυχθεί στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στο ακίνητο που απέκτησε η Trastor μέσω πλειστηριασμού, ενώ στο pipeline είναι ψυχόμενα logistics 22 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, στο οικόπεδο της Πηλέας Κτηματικής την οποία εξαγόρασε.

Στα σκαριά είναι επίσης η ανάπτυξη κέντρου διανομής σε τεμάχιο όμορο της Δωρίδας Κτηματικής στον Ασπρόπυργο – την οποία εξαγόρασε τον Αύγουστο του 2020 έναντι 9,5 εκατομμυρίων. Η αποθήκη έχει έκταση 25.000 τ.μ. και η επέκταση αφορά σε επιπλέον 7.000 τ.μ., μέρος των οποίων θα αφορά σε κέντρο αποθήκευσης ψυχόμενων προϊόντων και έχει ήδη συμφωνηθεί να μισθωθεί.

Πειραιώς: Τα projects σε Ελληνικό & Βοτανικό και η αύξηση μισθωμάτων

Επιδίωξη της τράπεζας είναι να μετασχηματίσει τον τομέα διαχείρισης ακινήτων, «εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού του από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν ακόμη αποτελεσματικότερα και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές». Αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά 1 δισ. ευρώ, από 3,2 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα και η μείωση των REOs από 2,1 δισ. σε 1,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τα έσοδα από μισθώματα θα αυξηθούν κατά 25% έως το 2025, από 34 εκατ. σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι σε εξέλιξη είναι και το project Terra, η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ακινήτων 800 εκατομμυρίων, για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές κατατίθενται εντός Απριλίου.

To 2025 είναι και ο ορίζοντας «μετακόμισης» της έδρας της Τράπεζας Πειραιώς στο Ελληνικό, στο επιχειρηματικό κέντρο που θα δημιουργηθεί επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Η τράπεζα έχει ήδη υπογράψει MoU με τη Lamda Development για την επένδυση των 147 εκατομμυρίων, που αφορά στην απόκτηση γραφείων 40.000 τετραγωνικών και στην έξοδο από 18 κτίρια που χρησιμοποιεί σήμερα.

Ακόμα ένα έργο που ξεπαγώνει είναι η αξιοποίηση της ΑΕΠ Ελαιώνα, στην οποία η Πειραιώς συμμετέχει με την Alpha Bank. Πρόκειται για το ακίνητο του Βοτανικού προηγούμενης ιδιοκτησίας της Διεθνής Τεχνική, της κατασκευαστικής εταιρείας του Μπάμπη Βωβού, που έχει περιέλθει στις τράπεζες και θα συμπεριληφθεί στα έργα της Διπλής Ανάπλασης.

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 βασικά «κλειδιά» στο business plan της Πειραιώς και τι μερίσματα μπορούν να προσδοκούν οι μέτοχοι

Χρήστος Μεγάλου -Τράπεζα Πειραιώς: Το παρασκήνιο για τη νέα μονάδα asset management και την ψηφιακή τράπεζα