Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Ποιοι «παίκτες» του real estate επενδύουν στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες

Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand), Κωνσταντίνος Μαρκάζος (Premia Properties), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat)

Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand), Κωνσταντίνος Μαρκάζος (Premia Properties), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat)

Σε επενδυτικό πόλο έλξης μετατρέπονται οι… all inclusive φοιτητικές εστίες, όσο τα ενοίκια για μία μέση μικρή κατοικία εκτοξεύονται και το απόθεμα μειώνεται.

Τα συγκροτήματα εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων έχουν γίνει το πιο πρόσφατο επενδυτικό καταφύγιο, με όλο και περισσότερους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές να τοποθετούν κεφάλαια σε αυτόν τον κλάδο της κτηματαγοράς, που στην Ευρώπη ανθίζει ήδη. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ζήτηση των επενδυτών για φοιτητική στέγαση σε όλη την Ευρώπη έγραψε ρεκόρ, με 15,3 δισ. ευρώ να έχουν κατανεμηθεί σε περίπου 270 συναλλαγές.

Στην Ελλάδα, οι κινήσεις αυτές γίνονται ακόμα δειλά, εξ’ου και οι αποδόσεις αυτής της κατηγορίας των επενδυτικών ακινήτων διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, που μπορεί να ξεπερνούν και το 7%, όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται χαμηλότερα, ακόμα σε επίπεδα του 4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων του real estate.

Η νέα τάση που διαμορφώνεται θέλει τα διαμερίσματα στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες να ενοικιάζονται με την παροχή υπηρεσιών, θυμίζοντας all inclusive ξενοδοχεία. Βέβαια, οι χρήστες καταβάλλουν υψηλότερα ενοίκια, με την αύξηση να κυμαίνεται μεταξύ 20% και 40% σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα, ανάλογα με την πόλη, σύμφωνα με έρευνα της εκτιμητικής Geoaxis.

Την ίδια ώρα, οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε όλη την επικράτεια έχουν αυξηθεί κατά 10%, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων (Ιουνίου) του Spitogatos. Οι τιμές αυξήθηκε παρότι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 5% στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά συνολικά σε όλη τη χώρα, με τις διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες φέτος να είναι, ωστόσο, λιγότερες σε φοιτητουπόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, στα 10,8 ευρώ/τ.μ. ενοικιάζονται οι φοιτητικές κατοικίες στην Αθήνα, ενώ κατά 9,4% αυξήθηκαν οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη.

Οι επενδυτές

Η πρώτη που διέβλεψε την ευκαιρία στις φοιτητικές εστίες ήταν η Premia Properties, η οποία έχει βάλει στόχο τη δημιουργία 1.000 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων έως το 2026, η πλειονότητα των οποίων προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως φοιτητικές κατοικίες, με στρατηγικό συνεργάτη την Hamlet Student Flats του. Η ΑΕΕΑΠ έχει ήδη επενδύσει σε τρία φοιτητικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και στην αρχή της σχολικής σεζόν γυρνά το κλειδί στο ακίνητο των φοιτητικών κατοικιών στην Ξάνθη, ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά, μαζί με το ακίνητο της Ξάνθης, η Premia θα ελέγχει χαρτοφυλάκιο 13.000 τ.μ..

Την αρχή στο εκπαιδευτικό real estate κάνει και η Dimand, καθώς ερευνά την ανάπτυξη διαμερισμάτων στο πρώην εργοστάσιο της Softex στο Βοτανικό. Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί. Όπως έχει επισημάνει ο επικεφαλής της εισηγμένης, Δημήτρης Ανδριόπουλος, το ακίνητο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την εκμίσθωση στους φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Κλουκίνας Λάππας, εξετάζει την επέκταση στις φοιτητικές κατοικίες η Intracom, που έχει εξαγοράσει κτίρια της εισηγμένης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδέχεται να μετατραπεί σε φοιτητικές κατοικίες το κτίριο αποθηκών της Mothercare στον Ταύρο, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 9.000 τ.μ.. Εφόσον μετατραπεί σε εστίες, θα δημιουργηθεί συγκρότημα με 64 διαμερίσματα, ενώ στο ίδιο ακίνητο θα αναπτυχθούν και γραφειακοί χώροι. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Στο παιχνίδι έχει μπει και το δημόσιο, μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ, ρίχνοντας κεφάλαια στην κατασκευαστική αγορά. Παρά τις καθυστερήσεις, τα έργα των φοιτητικών εστιών σε Κρήτη και Θεσσαλία θα συμβασιοποιηθούν σύντομα. Η Intrakat θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, θα αναλάβει την αστική ανάπλαση και η αξιοποίηση του βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και η δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου στη Λαμία.