Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Οι 4 μεγάλες επενδύσεις που θα «απογειώσουν» την οδό Σταδίου

Οδός Σταδίου

Οδός Σταδίου

Την αφύπνιση του ιστορικού δρόμου που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα της οικονομικής κρίσης επιχειρούν οι επενδυτές ακινήτων που αποφάσισαν να τοποθετήσουν κεφάλαια στη Σταδίου, κυρίως για τουριστικά έργα.

Ένα από αυτά ολοκληρώθηκε πρόσφατα, δίνοντας ζωή σε ένα ξενοδοχείο που λειτουργούσε ήδη στο κέντρο της Αθήνας κι έβαλε λουκέτο λόγω της ύφεσης.

Το NYX Esperia Palace Hotel Athens, δυναμικότητας 212 δωματίων, έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούλιο, παίρνοντας τη θέση του παλιού Εσπέρια.

Εκτός από τα δωμάτια, διαθέτει τρεις συνεδριακές αίθουσες, εστιατόριο, bistrot, rooftop lounge bar & pool εστιατόριο, executive business lounge, business station, spa, γυμναστήριο, μία εσωτερική και μία εξωτερική πισίνα με θέα στην Ακρόπολη, το λόφο του Λυκαβηττού και την πόλη της Αθήνας.

«Το Esperia Palace αποτέλεσε μεγάλη επενδυτική πρόκληση αλλά και τιμή για την εταιρεία μας, δεδομένης της τεράστιας ιστορία του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Μετατρέψαμε το ακίνητο σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο 5 αστέρων, σεβόμενοι την ιστορική σημασία αφενός του κτιρίου και αφετέρου του ονόματός του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου NYX Esperia Palace Hotel Athens θα συμβάλλει στην ανάδειξη μίας νέας εποχής στον ξενοδοχειακό κλάδο», είχε πει κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο Roni Aloni, επικεφαλής της ισραηλινής Fattal, που έχει ήδη επενδύσει 80 εκατ. ευρώ στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.

Η επένδυση Καλλιτσάντση

Σε ξενοδοχείο θα μετατραπεί και το κτίριο στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Μπενάκη, που αγοράστηκε από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν Blend Development των Δημήτρη  και Πάρις  Καλλιτσάντση και η Sirec Energy.

Πρόκειται για τον αποκλειστικό διαχειριστή του European Sustainable Investments Fund (EuSIF), που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2021, έχει ενεργητικό 70 εκατομμυρίων και επενδύει αποκλειστικά σε έργα περιβαλλοντικής αειφορίας στην Ελλάδα.

Το κτίριο εννέα ορόφων και συνολικής επιφάνειας 5.000 τετραγωνικών μέτρων του 1959 στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Μπενάκη, θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, με στόχο να πιστοποιηθεί ως πράσινο κατά το πρότυπο LEED, μέσω επένδυσης 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ιστορικοί κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων

Με μία συμφωνία του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία και του επιχειρηματία Γιάννη Περρωτή φαίνεται φως στο τούνελ για την ανακατασκευή του ιστορικού συγκροτήματος των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων.

Παρόλο που το εσωτερικό τους δεν επηρεάστηκε, έπαψαν να λειτουργούν το Φεβρουάριο του 2012, όταν ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, την ημέρα που στη Βουλή ψηφιζόταν το δεύτερο μνημόνιο.

Η ανακατασκευή τους καθυστέρησε κυρίως εξαιτίας των δύο ιδρυμάτων που διαχειρίζονταν το ακίνητο. Το Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, στο οποίο ανήκουν οι δύο αίθουσες, και το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες.

Πάντως, μέχρι σήμερα έχει συσταθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία μισθώθηκε η συγκεκριμένη έκταση που περιβάλει τους ιστορικούς κινηματογράφους.

Οι επενδυτές θα προχωρήσουν σε μελέτη στην οποία θα βασιστεί η επαναλειτουργία του συγκροτήματος, ενώ στο κάδρο είναι η μετατροπή του σε ξενοδοχείο, και σε αυτή την περίπτωση.

Η Στοά Αρσακείου

Τη διαφορά θα κάνει η Στοά Αρσακείου, που αναμένεται να έχει μετατραπεί σε food hall με έως πέντε εμπορικά καταστήματα μόδας, έως το φθινόπωρο του 2024.

Το ακίνητο με πρόσοψη 90 μέτρων επί της Σταδίου, επί της Αρσάκη, επί της Πανεπιστημίου και επί της Πεσμαζόγλου. ανήκει στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία που διαχειρίζεται τα Αρσάκεια Σχολεία και το Αρσάκειο Μέγαρο και φιλοξενεί μεταξύ άλλων το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Σε διαγωνισμό που έγινε το 2019, το ακίνητο μισθώθηκε για 35 χρόνια στη Legendary Foods στην οποία βασικός μέτοχος είναι η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου, ενώ συμμετέχουν ο Πίτερ Οικονομίδης, ο Ευάγγελος Κοντζιάς και ο Πάνος Τριανταφυλλόπουλος, πρώην τραπεζικοί.

Η Legendary Foods έχει μισθώσει τα 12.000 τ.μ. από τη συνολική έκταση των 25.000 τ.μ., δηλαδή τη Στοά Βιβλίου, τη Στοά Ορφέως και το εσωτερικό Αίθριο του Αρσακείου.

Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ, εκτός των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν από τους μισθωτές που θα φιλοξενηθούν στη στοά, ενώ το ετήσιο μίσθωμα έχει οριστεί σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Η νέα έδρα της Eurobank

Στη Σταδίου μετακόμισε και η Eurobank, στο νέο πράσινο κτίριο της συμβολής με την οδό Ομήρου. Μετά τη μίσθωση του Μεγάρου Μποδοσάκη στη Βουλή, τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας μεταφέρθηκαν στο ακίνητο συνολικής επιφάνειας 4.650 τ.μ., το οποίο διαθέτει θέα στην παλιά Βουλή.

Το κτίριο αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας, ενώ στην ταράτσα του, το δώμα αποτελεί χώρο πρασίνου και αναψυχής των χρηστών.

Σχεδιασμένο αρχικά από τον Ιωάννη Βικέλα, το κτίριο αποτελούσε στο παρελθόν την έδρα της ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνιξ.

To απέκτησε η τράπεζα από τη Groupama το 2018 κι επένδυσε σχεδόν 15 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Αυτό είναι από σήμερα το νέο «στρατηγείο» της τράπεζας

Αλλαγές στο σχέδιο για την αναγέννηση της Στοάς Αρσακείου

Aegean: Στις 2 Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο η επιστροφή των warrants του Δημοσίου