Παράταση για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών έως τις 14 Δεκεμβρίου του 2023 έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Orilina Properties, ΑΕΕΑΠ συμφερόντων του hedge fund manager, Alan Howard και του Τρύφωνα Νάτση, ανεβάζοντας τον αριθμό των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων που θα χτυπήσουν την πόρτα του Χ.Α. το 2023, σε τέσσερις.

Αυτή είναι η τελευταία παράταση για την ΙΡΟ της Orilina, η οποία ως ΑΕΕΑΠ είναι υποχρεωμένη να διαπραγματεύεται σε οργανωμένη αγορά.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάσταση επενδύσεων, του εξαμήνου του 2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της ανερχόταν σε 114 εκατομμύρια, εκ των οποίων ακίνητα αξίας 73 εκατ. ευρώ. Η Orilina ανακοίνωσε φέτος δύο επενδύσεις σε συνεργασία με τη Lamda, ένα έργο της ΑΕΕΑΠ 70 εκατομμυρίων στο Ελληνικό, που περιλαμβάνει ένα ιδιωτικό yacht club με εκτεταμένες εμπορικές εγκαταστάσεις και state of the art εστιατόρια, μία κάβα και ένα μπαρ με θέα στη μαρίνα και διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα, τα οποία θα είναι επώνυμα και θα εξυπηρετούνται από το club.

Επίσης, από κοινού με τον όμιλο Λάτση σχεδιάζει επένδυση 25 εκατ. σε όμορα στο Mediterranean Cosmos οικόπεδα 72 στρεμμάτων, με σκοπό να ανεγείρει κτίριο υψηλής ποιότητας. Το σχέδιο, αφορά συγκεκριμένα στην επέκταση του mall της Πυλαίας με ένα έργο μεικτής χρήσης, που σημαίνει ότι εκτός από εμπορικούς χώρους, στα 61,4 στρέμματα θα αναπτυχθούν και γραφεία.

Να σημειωθεί ότι ιδιοκτησίας της Orilina είναι το καταστημα Σκλαβενίτη στο κτήμα Θων και τα γραφεία του Ελλακτωρα στην Κηφισιά, ενώ πρόσφατα απέκτησε έκταση για την ανάπτυξη logistics center  στη Θεσσαλονίκη.

Πλησιέστερα η ΙΡΟ της Trade Estates

«Ωριμότερη» είναι η διαδικασία για τη δημόσια προσφορά της Trade Estates, η οποία έχει καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό της δελτίο, χωρίς ακόμα να γνωστοποιήσει το ύψος των προς άντληση κεφαλαίων από την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτε τον αριθμό και την τιμή των μετοχών που θα διατεθούν.

Κατά πληροφορίες, το ύψος της ΑΜΚ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια, ενώ η έγκριση από την Κεφαλαιαγορά εκτιμάται στα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η διοίκηση, στόχος είναι η διαδικασία της προετοιμασίας για την ΙΡΟ να ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, παρόλο που η προθεσμία εκπνέει το καλοκαίρι του 2023.

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι ανακοινώθηκε η είσοδος της Autohellas του ομίλου Βασιλάκη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ που ίδρυσε ο όμιλος Φουρλή, με ποσοστό 12%. Το σχέδιο της Trade Estates περιλαμβάνει επενδύσεις 250 εκατομμυρίων σε ορίζοντα πενταετίας, έχοντας χτίσει ήδη χαρτοφυλάκιο αξίας 288 εκατ. ευρώ , με αιχμή logistics, big boxes και εμπορικά πάρκα. Στις επενδύσεις που προχωρούν ανήκει και η ανάπτυξη retail park στο Ελληνικό, επένδυση 55 εκατομμυρίων, που θα στεγάσει καταστήματα των ΙΚΕΑ, Intersport και Leroy Merlin.

Το στοίχημα του ομίλου Viohalco

Παράταση ενός χρόνου για την εισαγωγή στο Χ.Α. έως την 15η Οκτωβρίου του 2023 έχει λάβει και η Noval Property του ομίλου Viohalco, λόγω των δυσμενών και αβέβαιων συνθηκών της αγοράς οι οποίες συνεχίζουν να επικρατούν και επηρεάζουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές, κατά τη διοίκηση. Η Noval θα αναζητήσει μέσω της λεωφόρου Αθηνών κοινωνούς του επενδυτικού προγράμματος των τουλάχιστον 320 εκατ. ευρώ, που εν μέρει χρηματοδοτούνται από το πράσινο ομόλογο των 120 εκατομμυρίων που εξέδωσε η ΑΕΕΑΠ το 2021.

Στα σημαντικότερα projects της περιλαμβάνεται το συγκρότημα γραφείων στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι, σε κοινοπραξία με τη Brook Lane, επένδυση η οποία έως το 2025 θα φτάσει τα 77,3 εκατομμύρια μαζί με το τίμημα της αγοράς του οικοπέδου που χτύπησαν μέσω πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων της Ektasis, η μετατροπή της πρώτης παραγωγικής μονάδας της Viohalco 73.000 τ.μ. στην Πειραιώς σε city resort, μέσω στρατηγικής επένδυσης 150 εκατομμυρίων, η ανακατασκευή του κτιρίου 3.480 τ.μ. στο Μετς σε κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων και έργα logistics, έκτασης τουλάχιστον 22.200 τ.μ..

Lamda Malls: Η θυγατρική με assets 1,3 δισ.

Για το 2023, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, δρομολογείται και η πολυαναμενόμενη από τους μετόχους εισαγωγή της Lamda Malls, βραχίονα των εμπορικών της εισηγμένης, στο Χρηματιστήριο, ως ξεχωριστό επενδυτικό όχημα. Αρχικός στόχος της παραχωρησιούχου του Ελληνικού είναι η Lamda Malls να προχωρήσει σε ΑΜΚ το φθινόπωρο του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις αγορές εν μέσω εκλογικής περιόδου, το επιτρέψει.

Προς το παρόν, η Lamda Malls έχει στην ομπρέλα της τις θυγατρικές που ελέγχουν το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης. Στην εταιρεία θα ενοποιηθεί αρχικά το The Mall Athens και το McArthurGlen και στη συνέχεια τα δύο εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, Riviera Galleria και Vouliagmenis Mall – για τα οποία έχει συσταθεί νέα θυγατρική με κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ –, έτσι ώστε να χτιστεί ένας όμιλος με περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων και EBITDA 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα υπό ανάπτυξη malls του Ελληνικού, η Lamda έχει ήδη στην ιδιοκτησία της 262.000 τ.μ. χώρους λιανεμπορίου, όταν οι ανταγωνιστές της έχουν 188.000 τ.μ., συνολικά.

Ήδη, η αξία των The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos υπολογίζεται σε 893 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις των τριών εμπορικών που είχε στην κατοχή της το πρώτο εξάμηνο του 2022, για τα οποία έχουν δημοσιευθεί οικονομικά στοιχεία, πρέπει να σημειωθεί ότι το EBITDA έφτασε τα 31,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 93% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ο συνολικός τζίρος τους βέβαια μειώθηκε κατά 7% , ενώ η επισκεψιμότητα κατά 28%.

Οι εταιρείες αυτές θα προστεθούν στις ΑΕΕΑΠ που διαπραγματεύονται ήδη στο Χ.Α., δηλαδή την Prodea, με κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ., την Trastor με κεφαλαιοποίηση 172,7 εκατομμυρίων, την Premia Properties (95,8 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση), τη Μπλε Κέδρος (92 εκατ.), τη Briq Properties (67,4 εκατ.) και την Intercontinental International (67,2 εκατ. ευρώ).