Η διάθεση υπαναχώρησης από τις δύο πλευρές, Hines και δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ήρθε να αντικαταστήσει το μέχρι πρότινος πολωμένο κλίμα – που μεταφράστηκε σε τριπλή δικαστική προσφυγή – και να δώσει λύση στην αξιοποίηση των κτημάτων Κόνιαρη, ένα κληροδότημα που πέρασε από τα χέρια του Μουσείου Μπενάκη και του εφοπλιστή Τίγκα, για να καταλήξει σε Αμερικανούς επενδυτές.

Ήταν Αύγουστος του 2020 όταν η αμερικανική Hines και ο ευρωπαϊκός επενδυτικός όμιλος ακινήτων Henderson Park ανακοίνωσαν την απόκτηση έκτασης 71 στρεμμάτων στην περιοχή της Βούλας από το Μουσείο Μπενάκη, σχεδιάζοντας την ανάπτυξη ενός οργανωμένου συγκροτήματος κατοικιών. Επρόκειτο για ένα σχέδιο που δεν προχωρούσε ανέφελα, αφού οι δημοτικές αρχές προσέφυγαν τρις στη δικαιοσύνη, για να μπλοκάρουν μία επένδυση η οποία χαρακτηρίστηκε μεν στρατηγική από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά δεν έφερε τέτοια χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δήμο.

1

Το ιστορικό της διαμάχης: Οι τρεις προσφυγές…

Το έργο φαινόταν ότι θα περνούσε δια πυρός και σιδήρου των ένδικων μέσων τα οποία έχει αποφασίσει να ασκήσει ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, για να μπλοκάρει την επένδυση. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021, ο δήμος προχώρησε σε μήνυση και αποστολή εξωδίκων τόσο εναντίον της Enterprise Greece – φορέα του υπουργείου Εξωτερικών – όσο και των Hines & Henderson Park, επικαλούμενος πως στο επενδυτικό σχέδιο «αναφέρεται αναληθώς και κατά παράβαση ότι η επιτρεπόμενη χρήση είναι δήθεν αμιγούς κατοικίας», ενώ «μοναδική επιτρεπόμενη χρήση στην περιοχή είναι αυτή της αποκλειστικής κατοικίας» με απόφαση του ΣτΕ και επίσης «αναληθώς» αναφέρεται ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Βούλας.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή των 3Β, προσέφυγε ξανά στο ΣτΕ, αφότου το project πήρε το πράσινο φως από τη Διϋπουργική Επιτροπή για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις, τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ο δήμος ετοίμαζε τα χαρτιά του ακόμα και για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είχε, μάλιστα, προηγουμένως αιτηθεί την αναστολή των οικοδομικών αδειών και την αναστολή εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών.

«Οι σχεδιαζόμενες χρήσεις δεν προβλέπονται ευθέως από το υφιστάμενο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής» και «το προτεινόμενο επενδυτικό έργο είναι αντίθετο με τον ισχύοντα κατά τον ρυμοτομικό σχεδιασμό χαρακτήρα της περιοχής, ως αποκλειστικά κατοικίας», ανέφερε το εν λόγω εξώδικο, ενώ βασικό επιχείρημα του δήμου ήταν πως το project δεν θα παράξει τοπικές υπεραξίες μέσω άλλων χρήσεων που θα ωφελήσουν τους δημότες, αλλά θα κατασκευαστεί με δανειακά κεφάλαια και τα κέρδη θα εξαχθούν στο εξωτερικό.

…και ο επικείμενος λευκός καπνός

Διαφωνίες που καθιστούσαν το ενδεχόμενο να βγει λευκός καπνός από την έκταση των 70 στρεμμάτων, μέχρι πρότινος, μακρινό. Η τελευταία εξέλιξη θέλει τις δύο πλευρές να έχουν έρθει σε εξωδικαστική συμφωνία, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, υπάρχει πλέον «κλίμα συνεννόησης» και έχει βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσει το έργο. Συγκεκριμένα, «απομένει ένας μήνας δουλειάς» για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και δήμος και επενδυτές να δώσουν τα χέρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος αιτήθηκε να παραμείνει τμήμα περίπου 10 στρεμμάτων της υπό ανάπτυξη έκτασης αδόμητο και να μετατραπεί σε άλση και δευτερευόντως σε αθλητικούς χώρους. Οι δημοτικές αρχές δεν έχουν, πάντως, αποσύρει τις προσφυγές, απλώς «δεν έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες», αναμένοντας να υπογραφούν οι δεσμεύσεις και να λήξει η διαμάχη με την VHPH, όπως λέγεται η κοινοπραξία που τρέχει το οικιστικό έργο στην αθηναϊκή ριβιέρα.

Εκκρεμότητα παρέμενε η έγκριση των τοπογραφικών σχεδιαγραμμάτων για τις ρυμοτομικές γραμμές του έργου από την πλευρά του δήμου, που πλέον έγινε πραγματικότητα ενόψει της συμφωνίας με τους επενδυτές. Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε επίσης από την πλευρά του την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών με υπόγεια και υπόγειο χώρο στάθμευσης στη Βούλα.

Αξιοποίηση 14 χρόνια μετά τον πρώτο διαγωνισμό του Μουσείου Μπενάκη

Σύμφωνα με το σχέδιο των Hines – Henderson, το έργο θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις. Συνολικά θα περιλαμβάνει 250-350 διαμερίσματα και κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια και υπόγειους χώρους στάθμευσης στα Κτήματα Κόνιαρη, έκταση που αγόρασαν οι επενδυτές από το Μουσείο Μπενάκη, σε μία συναλλαγή εκτός αγοράς (off-market). Έχει προϋπολογισμό περί τα 136 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 50 νέες ετήσιες θέσεις εργασίας.

Πριν περάσει στα χέρια των Hines και Henderson Park, το κληροδότημα Κόνιαρη είχε βγει σε διαγωνισμό από το Μουσείο το 2008. Η έκταση κατέληξε στον Ευγένιο Τίγκα έναντι περίπου 100 εκατομμυρίων, με τον ίδιο να καταβάλει ως αποζημίωση σχεδόν το 1/3 του ποσού έναντι του οποίου κατακυρώθηκε. Μεσούσης της κρίσης, ο εφοπλιστής έκανε πίσω στην αξιοποίηση της έκτασης διεκδικώντας την προκαταβολή, την οποία κέρδισε έπειτα από 10 χρόνια δικαστικού αγώνα, με το Μουσείο να αναζητά νέους αγοραστές.

Τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν θα απευθύνονται σε εγχώριους και ξένους αγοραστές, καθώς η η τοποθεσία του οικοπέδου θεωρείται από τη Hines ως μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές της Αττικής, χάρη και στην εγγύτητά της με τη θάλασσα. Ο Πολ Γομόπουλος, επικεφαλής της Hines για την Ελλάδα, αναφέρθηκε πρόσφατα στο συγκεκριμένο προϊόν real estate, στο πλαίσιο της έκθεσης του ομίλου για τις προοπτικές του 2022, τονίζοντας πως «στις κατοικίες, βλέπουμε την Αθήνα ως μία πόλη με υπέροχη ακτογραμμή και υπέροχο καιρό. Την τελευταία δεκαετία δεν έχει χτιστεί τίποτα στην Αθήνα εξαιτίας της κρίσης. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία για οικιστικά ακίνητα».