ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Ήδη τον επόμενο χρόνο η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων συνολικής έκτασης 22.000 τετραγωνικών μέτρων και ακαθάριστης αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είπε σε ενημέρωση ο επικεφαλής της Hellenic Properties.
Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ξενοδοχείου τριών αστέρων και δυναμικότητας 33 δωματίων στο κέντρο του Πειραιά, στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Καραολή & Δημητρίου. Σύντομα θα ανακοινωθεί η μίσθωσή του από ελληνική ξενοδοχειακή εταιρεία που έχει παρουσία στην περιοχή και η λειτουργία του αναμένεται την άνοιξη του 2024. Το 2024 η εταιρεία ολοκληρώνει το πρώτο τουριστικό έργο που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ως ιδιοκτήτρια και αφορά βίλα στην Αντίπαρο.
Σημαντικό έργο που παραδίδει η Hellenic Propertes το πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι το οικιστικό project στο Στροφύλι Κηφισιάς, στη θέση της θερινής βασιλικής κατοικίας της Ασπασίας Μάνου, γόνου αριστοκρατών, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου, δευτερότοκου γιου του Κωνσταντίνου Α’. Πρόκειται για μία επένδυση 11 εκατομμυρίων που περιλαμβάνει επτά σουίτες διαμερισμάτων και αρχοντικών σε σχέδια του Δημήτρη Αγιοστρατίτη και την 14Architects. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ήδη για την εξαγορά ολόκληρου του ακινήτου από επενδυτική εταιρεία.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει να μελετά την αξιοποίηση κτιρίου 10.000 τ.μ. στη λεωφόρο Συγγρού, γειτονικού των γραφείων της Generali και του Grand Hyatt, έχοντας εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια. Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει μεικτές χρήσεις, καθώς θα ανεγερθούν εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και εμπορικά καταστήματα. Σήμερα η Hellenic Properties βρίσκεται στη φάση ανάθεσης των αρχιτεκτονικών μελετών, ενώ προχωρά με την αγορά και όμορων ιδιοκτησιών στην περιοχή.
Επίσης υπό σχεδιασμό είναι η ανάπτυξη δύο κτιρίων γραφείων επιφάνειας 2.500 τ.μ. και 5.500 τ.μ. στο Μαρούσι, επί της οδού Καραμανλή. Θυμίζουμε πως η Hellenic Properties έχει ήδη αναπτύξει και μεταβιβάσει στην Everty (θυγατρική της ισραηλινής ΥNV) κτίρια γραφείων στην ίδια περιοχή. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η σύναψη τριών προσυμφώνων αγοράς υφιστάμενων κτιρίων γραφείων.
Έρχεται στρατηγική συνεργασία με επενδυτή
Σύμφωνα με τον κ. Αρώνες, στόχευση της Hellenic Properties είναι οι συνέργειες με μεγάλα family offices με διαθέσιμα μεγαλύτερα των 100 εκατομμυρίων και μικρά funds, που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια μικρότερα των 1 δισ.. Στρατηγική της εταιρείας είναι να διατηρεί ίδια συμμετοχή έως 25% σε κάθε έργο, με τη μόχλευση φτάνει έως και το 60%. Οι επενδύσεις των 70 εκατομμυρίων αναμένεται να αποπερατωθούν έως τα μέσα του 2025, ενώ «πρόθεση μας είναι στο τέλος του 2024 να ανοίξουμε τον κύκλο των επενδυτών και να μεγαλώσουμε το μέγεθος της εταιρείας», είπε. Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο χρόνο να ανακοινωθεί στρατηγική συνεργασία με έναν από τους επενδυτές που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια σε projects της Hellenic Properties.
Όταν ολοκληρώσει τον κύκλο επενδύσεων σε γραφειακά ακίνητα, ο Ερρίκος Αρώνες σχεδιάζει την επέκταση στον τομέα των οικιστικών και συγκεκριμένα των build to rent κατοικιών και των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και το Νέο Ηράκλειο. Αυτό, καθώς ο ίδιος βλέπει άνοδο των μισθωμάτων στο συγκεκριμένο τομέα. «Πιστεύουμε ότι το κοινό που ενδιαφέρεται για νεόδμητη κατοικία, θα στραφεί προς τη μίσθωση. Πρόκειται για μία λειτουργική και πράσινη τάση».
Κατά τα λοιπά, ο ίδιος διαβάζει χαλάρωση της ζήτησης σε όλους τους τομείς ακινήτων, ως συνέπεια της ανόδου των επιτοκίων. «Ωστόσο, ακόμα η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Στα γραφεία υπάρχει αυξημένη ταχύτητα των πράσινων κτιρίων, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν σε αυτά». Όπως τόνισε, συνέπεια της ανόδου του κατασκευαστικού κόστους (οι ρυθμοί της οποίας έχουν μειωθεί) είναι η αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου συνίσταται στη μειωμένη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού, στην επίλυση του οποίου θα πρέπει να στραφεί ο δημόσιος διάλογος.