ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θετικά προσκείμενη στην εισαγωγή της Grivalia Hospitality σε οργανωμένη αγορά είναι η διοίκηση της εταιρείας, ωστόσο η στήριξη από τον Πρεμ Γουάτσα δεν καθιστά το listing αναγκαίο.
Αυτό διευκρίνισε εν ολίγοις ο διευθύνων σύμβουλος της ξενοδοχειακής – η οποία πρόσφατα μετέφερε την έδρα της από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα – στο περιθώριο της παρουσίασης του Avant Mar, του θερέτρου που αναπτύχθηκε στη θέση του Piperi στη Νάουσα της Πάρου. «Η εταιρεία εξετάζει τις ευκαιρίες, μία από αυτές θα μπορούσε να είναι μια αρχική δημόσια προσφορά ως ξενοδοχειακή εταιρεία ακινήτων. Αν η χώρα συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θα ήταν καλή επιλογή για εμάς αλλά όχι προϋπόθεση, καθώς έχουμε ένα βασικό μέτοχο (σ.σ. Fairfax) που μας στηρίζει κεφαλαιακά και ψυχολογικά», τόνισε ο Γιώργος Χρυσικός.
Στην αγορά πέφτει σύντομα από τη Grivalia Hospitality το ξενοδοχείο στην Πάρο, το οποίο ανοίγει δοκιμαστικά τον Ιούνιο, μια επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το ξενοδοχείο στη θέση του Avant Mar διέθετε 55 δωμάτια κι ένα αδόμητο οικόπεδο, ενώ για να επανασχεδιαστεί ως ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, δημιουργήθηκε ένα κατάλυμα με 38 δωμάτια μεγαλύτερης επιφάνειας.
Δοκιμαστικά θα λειτουργήσει από την 1η Αυγούστου και το θέρετρο στα Αστέρια Γλυφάδας, το One an Only Aesthesis, συνολική επένδυση 300 εκατομμυρίων και δυναμικότητας 120 δωματίων, πλέον των βιλών, όπου θα εργάζονται περισσότερα από 400 άτομα. Στόχος είναι να ανοίξει την 1η Οκτωβρίου, αν, ωστόσο, η δοκιμαστική περίοδος αποδείξει ότι το μοντέλο λειτουργίας μπορεί να υποστηριχθεί κατάλληλα, οι κρατήσεις δύναται να ξεκινήσουν νωρίτερα. Σκοπός της εταιρείας είναι να δημιουργήσει το καλύτερο αστικό θέρετρο στη Μεσόγειο, αν όχι στον κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 80 εκατομμυρίων αυξήθηκε στα 170 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας και της ανόδου του κόστους του χρήματος. Το κόστος κατασκευής ανά κλειδί φτάνει στο συγκεκριμένο θέρετρο τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, το ακριβότερο στην Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου.
Το πολυτελές camping στη Βούλα, μια επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2024. Στο glamping θα φιλοξενεί 70 έως 80 άτομα, ενώ στα πρότυπα του Tatoi Club των βορείων προαστίων θα λειτουργήσει μια λέσχη.
Μιλώντας για το Project Blue, επένδυση που πάγωσε προς ώρας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Χρυσικός σημείωσε ότι «στη Μύκονο όποιος πάει αυθαίρετα έχει χτίσει μέσα σε ένα χρόνο αυτό που θέλει, θα δούμε αν τελικά αυτά που ήρθαν στην επιφάνεια θα ολοκληρωθούν. Το να χτίσεις κάτι χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα δημιουργήσει ένα τερατούργημα. Έχουμε αποκτήσει έκταση στο Καλό Λιβάδι, το έργο αυτό επιλέξαμε να ολοκληρωθεί με τη μέθοδο των στρατηγικών επενδύσεων, σχεδιάστηκε από έμπειρους αρχιτέκτονες, το ΣτΕ καλώς σήκωσε κίτρινη κάρτα».
Αυτή τη στιγμή γίνεται επανασχεδιασμός του έργου, ώστε η δυναμικότητα να είναι μικρότερη. Στο επίκεντρο τίθεται και η προσβασιμότητα στο σημείο για την οποία έχει βρεθεί λύση. Ωστόσο, αναμένεται ακόμα το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Κυκλάδων, «θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αναλάβει την επίλυση του η επόμενη κυβέρνηση. Εκκρεμεί η διαβούλευση και τουριστικές επενδύσεις δε μπορούν να γίνουν. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, ούτε ευθύνη να εκδώσουμε νομοσχέδιο. Είναι κάτι που επείγει για να προχωρήσει το σχέδιο της Μυκόνου. Ο σχεδιασμός δένει με το περιβάλλον, το θέρετρο έχει μηδενική κατανάλωση και πιστοποιημένο κατά τα διεθνή πρότυπα».
Από 150 κλίνες, θα δημιουργηθούν 80 κλίνες, εκ των οποίων 20 σε βίλες. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν μικρότερος. Δεδομένου του αυξημένου κατασκευαστικού κόστος, η επένδυση θα ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ, υψηλότερη κατά 40 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, το οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τρία χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών. Αναφερόμενος παρεμπιπτόντως στο νέο θέρετρο της Πάρου, είπε με νόημα ότι «είμαστε οι μοναδικοί που κατεδαφίσαμε κτίσμα τακτοποιημένο πολεοδομικά επάνω στον αιγιαλό, είναι θέμα νοοτροπίας».
Το deal με αμερικανικό όμιλο
Όσον αφορά το project στους Πεταλιούς, «θέλαμε να ελπίζουμε ότι εντός τριμήνου από την κατάθεση του φακέλου στον Enterprise Greece. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και σε αυτήν την περίπτωση η ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι, πάντως, ένα έργο το οποίο σχεδιάζεται: το καλό είναι ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας, είμαστε έτοιμοι όταν ωριμάσει η αδειοδότηση, να ξεκινήσουμε τα έργα», είπε, τονίζοντας και τη συνεργασία με τη διεθνή αλυσίδα Six Senses. Να σημειωθεί ότι, εφόσον η πρόσβαση στους Πεταλιούς δεν εξυπηρετείται από ακτοπλοϊκή εταιρεία, αυτή θα πραγματοποιείται μέσω ακτοπλοϊκών μέσων και υπηρεσίες αερομεταφορών που θα παρέχει στους επισκέπτες το ξενοδοχείο.
Τέλος, σε ξενοδοχειακό όμιλο της Αμερικής φέρεται να καταλήγει η πρώτη φάση του έργου Pearl Island στον Παναμά, από το οποίο η εταιρεία έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην ελληνική αγορά. Η Grivalia Hospitality βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής που αφορά έργο σε 14 εκατ. τ.μ., όπου έχουν δημιουργηθεί όλα τα έργα υποδομής. Τμήμα της έκτασης, μια χερσόνησος, έχει ήδη μεταβιβαστεί και ολόκληρο το έργο είναι ώριμο προς πώληση. Το κόστος αυτής της επένδυσης έχει ανέλθει σε 35 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί