Τρέχουν να προλάβουν το όριο των 250 χιλιάδων ευρώ για την απόκτηση χρυσής βίζας οι επενδυτές τρίτων χωρών, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για τα αιτήματα και τις άδειες που έχουν εκδοθεί.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα αιτήματα μόνιμου επενδυτή αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 252%, δηλαδή ανήλθαν σε 1.446 το πρώτο δίμηνο του 2023, όταν τον περσινό Ιανουάριο – Φεβρουάριο είχαν αιτηθεί τη χορήγηση golden visa 411 αγοραστές ακινήτων. Με δεδομένο ότι η απόκτηση διαβατηρίου είναι εφικτή μέσω συναλλαγής ύψους 250.000 ευρώ έως τέλη του τρέχοντος μήνα, αρκεί να έχει υπογραφεί προσύμφωνο αγοράς του ακινήτου. Με βάση αυτό το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης, υπολογίζεται πως τα 1.446 αιτήματα αντιστοιχούν σε δυνητικές επενδύσεις 361,5 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκονται σε αναμονή.

1

Συνολικά, έχουν υποβληθεί 17.916 αιτήματα για χορήγηση άδειας παραμονής σε μόνιμους επενδυτές. Το 69% αυτών έχει θετική κατάληξη, καθώς έχουν εκδοθεί άδειες, το 30% αφορά εκκρεμείς αιτήσεις, ενώ το 1% των αιτημάτων για χορήγηση golden visa έχει απορριφθεί.

Υπερδιπλάσιες οι άδειες που εκδόθηκαν

Πάντως, τα αντανακλαστικά του υπουργείου φέρεται να προσαρμόζονται στη ζήτηση, καθώς οι εκδοθείσες άδειες μόνιμου επενδυτή οριακά υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο δίμηνο. Τον φετινό Ιανουάριο και Φεβρουάριο εκδόθηκαν 574 golden visas, αυξημένες κατά 101% σε σύγκριση με όσες εκδόθηκαν το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν είχαν εκδοθεί 286.

Οι επιδράσεις του ρωσο-ουκρανικού ζητήματος στο ελληνικό πρόγραμμα φέρεται να αμβλύνονται, καθώς το 1/5 των επενδυτών εξακολουθεί να προέρχεται από τη ρωσική αγορά. Συγκεκριμένα, το 32% των αγοραστών ακινήτων που ανανέωσαν την άδεια παραμονής προέρχεται από την Κίνα, το 21% από τη Ρωσία και το 10% από την Τουρκία. Ωστόσο, οι περισσότερες εκκρεμότητες ως προς τη χορήγηση είναι για τους Κινέζους (67,3%) που κρατούν διαχρονικά τα σκήπτρα των επενδυτών του προγράμματος. Ακολουθούν Τούρκοι επενδυτές (6,2%) και Λιβανέζοι (3,8%).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως από τις 6.922 αιτήσεις αδειών διαμονής (τόσο αρχικής χορήγησης όσο και ανανέωσης της golden visa) που κατατέθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022, έως τον περασμένο Φεβρουάριο έχει εκδοθεί το 37%, που αντιστοιχεί σε 2.530 συνολικές golden visas.

Η στρατηγική να αυξηθεί το όριο επένδυση στα 500.000 ευρώ – την οποία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ – φέρεται να αποδίδει, ενώ μένει να φανεί αν η ζήτηση παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και μετά την 30η Απριλίου, όταν το όριο συναλλαγής διπλασιαστεί στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης.

Πάντως, το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για το ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον σε βάρος τετραετίας, αφού τα αιτήματα έφτασαν τα 5.547, αριθμός που μπορεί να μεταφραστεί σε δυνάμει επενδύσεις 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις τουλάχιστον 691,7 εκατομμυρίων, καθώς εκδόθηκαν 2.767 άδειες μόνιμου επενδυτή που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αγοραπωλησίες ακινήτων.

Διαβάστε επίσης

Τζέην Όστεν: Πωλείται το σπίτι που γεννήθηκε. Βγαλμένο σαν από μυθιστόρημά της

διαΝΕΟσις: Έχουμε την πιο ακριβή συγκριτικά με το εισόδημα στέγαση στην Ευρώπη