ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ναι, ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας μπορεί να κτίσει την πολυτελή έπαυλή του στις Σπέτσες.
Όχι, όμως με τα αρχικά σχέδια, που προέβλεπαν την οικοδόμηση 800 τ.μ. στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του αλλά με αυστηρές περικοπές σε όγκο και έκταση ώστε να εναρμονίζεται με την ιστορικότητα του τόπου, το περιβάλλον και φυσικά τους νόμους καθώς βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή.
Αυτή ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, συμφωνώντας επί της ουσίας με προηγούμενη γνωμοδότηση και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και ανοίγοντας έτσι το δρόμο, τουλάχιστον όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού, στην ανέγερση του κτηρίου.
Σημειώνεται εξάλλου, ότι και τα δύο γνωμοδοτικά όργανα είχαν πραγματοποιήσει αυτοψίες στο νησί σε διαφορετικούς χρόνους – το καλοκαίρι το πρώτο και τον Νοέμβριο του ’23 το δεύτερο- ώστε να σχηματίσουν σαφή εικόνα για την δυνατότητα οικοδόμησης του οικοπέδου Κούστα στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών δεδομένης της γειτνίασής του με το εκκλησάκι της Παναγίας Αρμάτας του 1822, το οποίο προστατεύεται ως μνημείο από τον Αρχαιολογικό Νόμο.
Παρ’ ότι ωστόσο, το οικόπεδο βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας των 150 μέτρων από την εκκλησία δεν υφίσταται απαγόρευση οικοδόμησης -πάντα όσον αφορά το ΥΠΠΟ- άλλωστε στην ίδια περιοχή είναι κτισμένες και άλλες κατοικίες.
Η αντίθετη άποψη
Εκ διαμέτρου αντίθετη όμως, είναι η άποψη του δήμου Σπετσών, που πραγματοποίησε παράσταση στην συνεδρίαση του ΚΑΣ αναπτύσσοντας νομικά και μη επιχειρήματα και παρουσιάζοντας τις ενέργειές του για τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Σπετσών στην περιοχή της Παναγίας Αρμάτας και συγκεκριμένα στα οικοδομικά τετράγωνα ΟΤ442, ΟΤ443, ΟΤ444, ΟΤ445 και ΟΤ446, τα δύο τελευταία εκ των οποίων ανήκουν στον εφοπλιστή. Ειδικότερα, η βίλα Κούστα σχεδιάζεται να ανεγερθεί στο ΟΤ445, που έχει έκταση περίπου 1666 τ.μ.
Σύμφωνα με τον δήμο και όπως κατατέθηκε στο ΚΑΣ, πρόθεσή του είναι, να σταματήσει η οικοδόμηση της περιοχής ώστε να προχωρήσει στην ανάπλασή της, στο πλαίσιο ενός master plan, προκειμένου να αποκτήσει κοινόχρηστο χαρακτήρα. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, στα σχέδια του δήμου είναι και απαλλοτριώσεις περιοχών, ώστε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Από την άλλη ωστόσο, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δεν αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού και τα όργανά του, όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς αρμόδιες να αποφανθούν επ΄ αυτών είναι άλλες δημόσιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Πολεοδομία.
Η διαμάχη
Τι θα πράξει όμως, ο Γιάννης Κούστας κατόπιν αυτών, είναι ένα ερώτημα. Θα επιχειρήσει την ανέγερση της έπαυλης, ακολουθώντας τις οδηγίες και τους όρους του ΚΣΝΜ και του ΚΑΣ για περικοπή των σχεδίων, παρ΄ότι θα έχει ως αντίπαλό του τον δήμο Σπετσών; Ή θα εγκαταλείψει το εγχείρημα, κάτι που κανείς θα μπορούσε να θεωρηθεί πιθανό, μετά την όλη εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί; Εδώ προστίθεται και η διαμάχη που ξέσπασε πριν από μήνες με τον επίσης εφοπλιστή Δ. Προκοπίου, ο οποίος διατηρεί οικία στο Παλιό Λιμάνι και έχει συμπαραταχθεί με τον δήμο Σπετσών.
Ήδη ωστόσο, από πλευράς του κ. Κούστα έχει δηλωθεί, ότι υπήρξαν τροποποιήσεις στα αρχικά σχέδια, με μείωση της κάλυψης του οικοπέδου και της δόμησης ώστε να εναρμονίζεται καλύτερα με το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες η νέα αρχιτεκτονική μελέτη αφορά σε οίκημα με σπετσιώτικα χαρακτηριστικά και με κάλυψη 492,07 τ.μ. ενώ η επιτρεπόμενη ανέρχεται στα 842,76 τ.μ. Όπως επισημαίνεται εξάλλου, η ανέγερση του οικήματος είναι απολύτως σύμφωνη με τους ισχύοντες κανονισμούς και απολύτως νόμιμη, χωρίς να υπάρχουν θολά σημεία.
Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο και το διπλανό του, που του ανήκουν, είναι περιουσιακά στοιχεία, τα οποία προφανώς και δεν θα ήθελε να χάσει.
Το ιστορικό της ιδιοκτησίας
Τον Μάρτιο του 2004 πέρασε στην ιδιοκτησία του Γιάννη Κούστα μέσω της εταιρείας «ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» το οικόπεδο, για το οποίο είχε δοθεί άδεια οικοδόμησης ήδη από το 1988.
Προϋπήρξε όμως, ένα ιστορικό διεκδικήσεων, καθώς το 1990 και μετά την έκδοση της πρώτης άδειας οικοδόμησης, η οποία δεν αξιοποιήθηκε, ο δήμος Σπετσών είχε καταθέσει αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς ζητώντας την αναγνώριση κυριότητας στο συγκεκριμένο οικόπεδο -αλλά καις το διπλανό του-, λόγω χρησικτησίας.
Ήταν μία αντιδικία, αρχικά με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια με τον κ. Κούστα, που διήρκησε 30 χρόνια, ώσπου το 2020 ο Άρειος Πάγος έδωσε την λύση δικαιώνοντας οριστικά και αμετάκλητα τον εφοπλιστή.
Τέλος, αναφορικά με το καθεστώς προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής σημειώνεται, ότι με υπουργική απόφαση (Υ.Α. 10977/14-5-1967, ΦΕΚ 352/Β/31-5-1967) έχει χαρακτηρισθεί ολόκληρο το νησί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ενώ ειδικά ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αρμάτας έχει χαρακτηρισθεί από το 1988 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ζώνη προστασίας των 150 μέτρων (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ26/26790/688, ΦΕΚ673/Β/1988-09-13) που όπως προειπώθηκε επιτρέπει την δόμηση υπό όρους.
Διαβάστε επίσης
Μείωση του όγκου της οικίας Κούστα στις Σπέτσες ζήτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων
Με master plan απέναντι στα σχέδια του Γιάννη Κούστα κατέβηκε στην Αρμάτα ο Δήμος Σπετσών
O Γιάννης και η Δήμητρα Κούστα, η Μαντόνα και το κοσμοπολίτικο Saint Barth’s ως πόλος έλξης της ελίτ