Την ώρα που τα σχέδια εξυγίανσης των Κλωστηρίων Θράκης φέρεται να χωλαίνουν, ο άλλοτε ισχυρός επιχειρηματίας της κλωστοϋφαντουργίας Γιάννης Ακκάς έρχεται αντιμέτωπος και με τον πλειστηριασμό του εργοστασίου της Κομοτηνής.

Η επιχείρηση της οικογένειας Ακκά ήταν ακόμα μία περίπτωση που δεν κατάφερε να ανέβει στο άρμα της ανάκαμψης, όπως άλλα κραταία ονόματα του κλάδου, για παράδειγμα η Μουζάκης, η Πειραϊκή Πατραϊκή και η Αιγαίον. Η πορεία της διέψευσε, μάλιστα, τον Γιάννη Ακκά – σύζυγο της παρουσιάστριας Βίκυς Χατζηβασιλείου με την οποία έχει αποκτήσει δύο γιους –, που πριν από μία δεκαετία δήλωνε πεπεισμένος ότι το βαμβάκι θα επιζήσει. Αντ’ αυτού, το εργοστάσιο των Κλωστηρίων Θράκης βγαίνει στο σφυρί στις αρχές του χρόνου, συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου, με την επισπεύδουσα Alpha Bank να ζητά από τους υποψήφιους επενδυτές τουλάχιστον το ποσό των 5,47 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό, περί τα 2 εκατ. ευρώ αφορούν στις κινητές αξίες του εργοστασίου, τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή, που στεγάζονται σε οικόπεδο 44,8 στρεμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ..

1

Γεγονός είναι ότι ο Γιάννης Ακκάς δεν άφησε στην τύχη της την εταιρεία, παρά τη φθίνουσα πορεία της. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που παρείχε στους μετόχους η διοίκηση, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης που έληξε τον Ιούνιο του 2020, το Πρωτοδικείο έχει εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης, ωστόσο αυτή έχει καταγγελθεί από μία από τις τράπεζες και από το δημόσιο. Η διοίκηση παραδέχτηκε ότι «η αδυναμία πλήρους παραγωγικότητας και λειτουργίας του εργοστασίου σε καθημερινή βάση για όλο το 24ωρο οδήγησε σε περαιτέρω ζημίες και σε σημαντικά κόστη υποαπασχόλησης λόγω παύσης της παραγωγικής δραστηριότητας για αρκετό διάστημα» εν μέσω πανδημίας, αλλά και πρωτύτερα.

Οι καθυστερήσεις, η αβεβαιότητα και τα σχέδια για το αύριο

Η μεγάλη καθυστέρηση στην είσπραξη απαιτήσεων από τον ΟΑΕΔ δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της κλωστοϋφαντουργίας τα τελευταία έτη και σημαντική επιβάρυνση στον ταμειακό προγραμματισμό, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για περιορισμό των δαπανών. Η εταιρεία κατέφυγε μεν σε εξωτερικό τραπεζικό δανεισμό, αλλά η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα υψηλή επιβάρυνση από τόκους και πρόσθετα προβλήματα στις ταμειακές ροές της από την ανάγκη αποπληρωμής τους.

Η αδυναμία της εταιρείας να λειτουργεί σε συνεχή βάση οδήγησε στην επιβολή ποινικών ρητρών από πελάτες λόγω μη εξυπηρέτησης συμβολαίων πωλήσεων, αλλά «χτυπήθηκε» και από προμηθευτές, εξαιτίας της μη εκπλήρωσης συμβολαίων αγοράς πρώτης ύλης. Εξελίξεις που με τη σειρά τους στέρησαν στα Κλωστήρια Θράκης τη διαπραγματευτική ικανότητα να πετύχει ικανοποιητικές τιμές αγοράς πρώτης ύλης. Ύστερα ήρθαν πρόστιμα και προσαυξήσεις από ρυθμίσεις για καταβολή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών και τέλος, οι τράπεζες έκλεισαν την πόρτα στην εταιρεία.

Η συμφωνία εξυγίανσης, που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο 2018 και διέγραφε υποχρεώσεις 4,5 εκατομμυρίων, καίτοι το business plan δεν υλοποιήθηκε από το 2019 κι έπειτα, ενώ μία από τις συμβαλλόμενες τράπεζες αλλά και το δημόσιο την κατήγγειλαν, όπως και ανεξόφλητα δάνεια 27 εκατομμυρίων. Επίσης εκδόθηκε διαταγή πληρωμής κατά της εταιρείας για 3,4 εκατ. και κατά μέλους της διοίκησης για 9,8 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας με αριθμούς, εκείνη την τελευταία χρήση για την οποία δημοσιεύτηκαν οικονομικά στοιχεία τον φετινό Ιούλιο, τα Κλωστήρια Θράκης είχαν ζημιές 3 εκατομμυρίων και τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 33,9 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, το 2020 – 2021 η εταιρεία ανέκαμψε από άποψη τζίρου κι έχει λάβει προκαταβολές για να εξασφαλίσει διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης για αγορές, ενώ ενισχύθηκε από τα δάνεια της κυβέρνησης για την πανδημία, με τη διοίκηση να δηλώνει αισιόδοξη για το σήμερα, αλλά το αύριο να παραμένει αβέβαιο.

Διαβάστε επίσης

Brown: Διπλασιάζουν τα ξενοδοχεία τους στην Ελλάδα οι Ισραηλινοί επενδυτές

Ζημιές 36,6 εκατ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο Σαββίδη από την εδώ και 4,5 χρόνια επενδυτική παρουσία στον ΟΛΘ