ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν θα υπάρξει πληθωρισμός ακινήτων στην αγορά real estate, τα οικιστικά ακίνητα εκτός κέντρου θα έχουν ζήτηση, ενώ οι χώροι γραφείων α’ ποιότητας θα αποτελέσουν επίκεντρο της αγοράς.
Αισιόδοξος για την πορεία του real estate εμφανίστηκε ο κ. Γεώργιος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής του τομέα real estate, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο της Prodexpo.
Aναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων ο κ. Κορμάς δεν διέγνωσε διαφορές στη χώρα μας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Πυλώνας ανάπτυξης η αγορά ακινήτων
Σημείωσε πως η αγορά ακινήτων αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και θα συνεχίσει να αποτελεί.
Η μέχρι σήμερα πορεία της συγκεκριμένης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ΑΕΠ. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 ακολούθησε την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ από τον Μάρτιο υπήρξε παύση λόγω Covid, αλλά επέδειξε τη σταθερότητα που λίγα assets κατάφεραν να διατηρήσουν. Έτσι θα ακολουθήσει εκ νέου ανοδική πορεία, σημείωσε ο κ. Κορμάς.
Σήμερα πλέον υπάρχει το εξής φαινόμενο: Πορεία προς την πράσινη ανάπτυξη και ψηφιοποίηση της οικονομίας, είπε ο κ. Κορμάς, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι αποδέκτης αυτού του σωτήριου προγράμματος, ως μέλος της ΕΕ.
Αυτό έχει γίνει αποδεκτό και από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία έχει λάβει τα σωστά μέτρα.
Έτσι, σημείωσε, δεν μιλάμε μόνον για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου. Υπάρχει και το financing, κομμάτι πολύ σημαντικό για τις τράπεζες. Αναμένονται, λοιπόν, τεράστιες επενδύσεις σε πρώτο και δεύτερο χρόνο.
Υπάρχουν, λοιπόν, κεφάλαια και θέληση και θεσμικό πλαίσιο.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και να μας βρει η νέα μέρα ως τμήμα της νέας πραγματικότητας. Να μην είμαστε πάλι ουραγοί, επισήμανε ο κ. Κορμάς.
Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημαντικό κομμάτι για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του real estate, ο κ. Κορμάς σημείωσε πως η ελληνική οικονομία είναι μια «basic» οικονομία.
Παλαιότερα, όπως είπε, στην Ελλάδα το ακίνητο ήταν το απαραίτητο collateral για τη λήψη δανείου. Το μεγαλύτερο τμήμα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών υπήρξε από αυτήν την άποψη εξασφαλισμένο.
Η λαίλαπα των δανείων, όμως, έδωσε ακίνητα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Και υπάρχει πρόβλεψη πως τα NPLs θα παρουσιάσουν άνοδο λόγω πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά, όμως, την Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία μίλησε συγκεκριμένα ο κ. Κορμάς, τόνισε: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην Τράπεζα Πειραιώς για ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής, ώστε να έχουμε μονοψήφιο ποσοστό NPLs μέσα στον επόμενο χρόνο (σ.σ. 2021) και σε δύο χρόνια να το κατεβάσουμε πολύ χαμηλά».
Ανέφερε επίσης πως οι τράπεζες περνάνε απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος στην επόμενη δεκαετία τους.
Δεν θα υπάρχει πληθωρισμός ακινήτων, γιατί τα πολλά ακίνητα έχουν περάσει στους servicers, οι οποίοι και δεν θέλουν να δουν την αξία των ακινήτων να μηδενίζεται. Επομένως θα πραγματοποιήσουν προσεκτική διαχείριση.
Υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης της αγοράς στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτό που σήμερα βιώνουμε είναι ενώ υπάρχει αρκετή ζήτηση για real estate στην αγορά, δεν υπάρχει προσφορά ιδιαίτερα σε τιμές ώστε να έχουμε συναλλαγές.
Κατοικία και επιλογές ιδιωτών
Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει: Πόσο θα επηρεάσει την αγορά γραφείων
Η πανδημία σε εξέλιξη. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε το εξής, αναφέρει ο κ. Κορμάς:
* Οι ιδιώτες έχουν την τάση να προχωρούν σε αγορά ή ενοικίαση ακινήτων για κατοικία μεγαλύτερη των 100 τ.μ. που ήταν μέχρι τώρα το πρότυπο. Γι’ αυτό βλέπουμε κινητικότητα σε άλλες περιοχές, λίγο πιο έξω από το κέντρο και τα γραφεία, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές.
* Η επόμενη μέρα της πανδημίας δεν θα μας βρει εντελώς χωρίς τηλεργασία.
* Οι χώροι γραφείων εξαιρετικής ποιότητας θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.
* Θα απαξιωθούν χώροι γραφείων σε δεύτερες και τρίτες περιοχές.
Διαβάστε επίσης:
Στην «αναμονή» 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια
Reds: Σε τελική ευθεία για την υλοποίηση του το Cambas Project
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση