Ανάκαμψη έδειξε η στεγαστική αγορά στην Ευρωζώνη και τον Ιούλιο, καθώς η πτώση των επιτοκίων των τραπεζών, στήριξε την αγορά κατοικίας, αυξάνοντας παράλληλα τις αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια.

Ειδικότερα, οι τράπεζες χορήγησαν δάνεια 71 δισ. ευρώ για αγορές κατοικιών τον Ιούλιο, ένα υψηλό που καταγράφηκε ξανά τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

1

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια καλή εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, πολλές από τις οποίες στηρίζουν τα κέρδη τους στον στεγαστικό κλάδο.

Οι οικονομικοί διευθυντές των Deutsche Bank (James von Moltke) και ING Groep (Tanate Phutrakul), δηλώνουν αισιόδοξοι, ενώ “βλέπουν” ανάκαμψη στην αγορά, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες ξεκινούν να χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτική.

Ο «ούριος άνεμος» αναμένεται να παραμείνει, καθώς η ΕΚΤ σκοπεύει την προσεχή Πέμπτη να μειώσει κατά 25 μονάδες τα βασικά επιτόκια στην ευρωζώνη, για δεύτερη φορά μετά το πρώτο βήμα του Ιουνίου.

Μια εβδομάδα αργότερα, θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), επίσης με την ίδια μείωση.

Σε υψηλό 7ετίας η ζήτηση

Σημειώνεται ότι οι αγορές κατοικιών βοήθησαν στην αλλαγή πορείας της πτώσης στις αξίες των ακινήτων.

Μάλιστα, οι τιμές των γερμανικών κατοικιών αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια το β’  τρίμηνο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα ακινήτων ImmoScout 24, η ζήτηση για αγορές στις πόλεις έχει φτάσει σε νέο υψηλό που είχε να σημειωθεί από το 2017, ενώ παρατηρήθηκε απότομη αύξηση στις αιτήσεις χρηματοδότησης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

«Η αγορά ακινήτων συνεχίζει το ανοδικό momentum. Η περίοδος της αναμονής έχει τελειώσει για αγοραστή και πωλητή», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ImmoScout24, Gesa Crockford.

Ο κόσμος «επιθυμεί να αγοράσει ξανά», συμπληρώνει.

Το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στις οκτώ κορυφαίες πόλεις της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα έντονο.

Έχει μάλιστα αυξηθεί κατά 47% από έτος σε έτος σε Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Μόναχο, Λειψία, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία και Στουτγάρδη, σύμφωνα με το ImmoScout 24, όμως έχει επίσης αυξηθεί και στα περίχωρα των πόλεων.

Αποκλείεται  η «έκρηξη»

Σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και η ανάλυση της Commerzbank στα τέλη Αυγούστου.

Ωστόσο, η τράπεζα απέκλεισε κάθε είδους «έκρηξη» στον τομέα των ακινήτων, ενώ πιστεύει ότι είναι πλέον πιθανό οι τιμές να συνεχίσουν να αυξάνονται μετρίως για το υπόλοιπο του έτους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξελίξεις με τα επιτόκια είναι απίθανο να δώσουν μεγάλη ώθηση στις τιμές.

Παράλληλα, το υψηλό κόστος κατασκευής των ακινήτων, ενδέχεται να απομακρύνει τους αγοραστές από τα νεόδμητα σπίτια ή διαμερίσματα.

Άνοιξε η «στρόφιγγα» και στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο στην Ελλάδα, οι τράπεζες χρηματοδότησαν με 3,3 δισ. ευρώ επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, νοικοκυριά και αγρότες.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 6,1% από 4,8% τον Μάιο.

Η μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, οδήγησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 3,75%, από το ύψος ρεκόρ του 4% που βρισκόταν επί εννέα μήνες.

Αυτή η κίνηση της ΕΚΤ, ώθησε τη ζήτηση για δάνεια στη χώρα μας, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς εκτιμάται πως θα προχωρήσει και σε δεύτερη μείωση την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα,  αυξήθηκαν κατά 10,3% το α’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, αν και η αύξηση αυτή είναι χαμηλότερη από το ποσοστό 17,39% που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος.

Το β’ τρίμηνο του 2024, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σύγκριση με το 2023. Ο Πειραιάς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση αυτό το τρίμηνο, με ποσοστό 28,9% σε σχέση με πέρσι.

Από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα αυξήθηκε κατά 13%, την ώρα που οι τιμές των οικοδομικών υλικών κινούνται ανοδικά.

Διαβάστε επίσης: