Έσοδα 190 εκατομμυρίων αναμένει η Lamda Development από την πώληση των οικοπέδων όπου θα αναπτυχθούν οι 27 πολυτελείς βίλες του Ελληνικού, για το 90% των οποίων έχουν υπογραφεί προσύμφωνα, ενώ γνωστά έχουν γίνει και ονόματα του ελληνικού επιχειρείν που θα «παραθερίσουν» στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Ο σχεδιασμός της κάθε βίλας προκύπτει από τη συνεργασία του εκάστοτε ιδιοκτήτη με έναν εκ των πέντε αρχιτεκτονικών γραφείων (τα τρία με έδρα στην Ελλάδα). Αυτό είναι το σχέδιο της Lamda για ομοιογένεια στη συγκεκριμένη περιοχή οικιστικής ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου, μετά την αλλαγή πλεύσης: το αρχικό business plan ήθελε την παραχωρησιούχο να αναπτύσσει και να βγάζει στην αγορά έτοιμο οικιστικό προϊόν, σχέδιο που στην πορεία άλλαξε, κυρίως για λόγους ρευστότητας. Με αυτόν τον τρόπο, η Lamda θα έχει αμεσότερα έσοδα από την πώληση των οικοπέδων, χωρίς να δαπανά ίδια κεφάλαια για την κατασκευή των πολυτελών κατοικιών, απόφαση που ελήφθη πριν ακόμη ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και εκτοξευτεί το κατασκευαστικό κόστος.

1

Σχέδια της K-Studio για τις βίλες στο Ελληνικό

Ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια αγοραπωλησίας με Έλληνες επιχειρηματίες, αφού γνωστά έχουν γίνει τα ονόματα των Αχιλλέα και Κωστή Κωνσταντακόπουλου, επικεφαλής των ΤΕΜΕΣ και Costamare, αντίστοιχα, του Τρύφωνα Νάτση, μετόχου της Brevan Howard με παρουσία στο real estate – να σημειωθεί ότι η Brevan Howard είναι μέτοχος της Lamda με 6,4% – και του Πίτερ Σταυρόπουλου, fund manager με παρουσία εκτός συνόρων.

Σχέδια της K-Studio για τις βίλες στο Ελληνικό

Σύμφωνα με στοιχεία της Lamda Development, η κάλυψη φτάνει το 40% κάθε οικοπέδου, ποσοστό που ισχύει για το σύνολο των αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο. Το μικρότερο οικόπεδο έχε επιφάνεια 1.400 τ.μ., που σημαίνει ότι η δομήσιμη έκταση φτάνει τα 857 τετραγωνικά και το μεγαλύτερο εκτείνεται σε 3.743 τ.μ. και η δομήσιμη έκταση σε 2.150 τετραγωνικά μέτρα.

Σχέδια του γραφείου Τομπάζη για τις βίλες στο Ελληνικό

Στους συνεργάτες που επέλεξε η Lamda Development ανήκει το γραφείο της KStudio των αδελφών Καραμπατάκη, οι οποίοι εμπνέονται από τα υλικά και την παράδοση, με στόχο «να δημιουργήσουν ισχυρές ταυτότητες και αρχιτεκτονικές αφηγήσεις που ισορροπούν το τοπικό στοιχείο με τις σύγχρονες φιλοδοξίες».

Η δεύτερη ελληνική εταιρεία που επιλέχθηκε από τη Lamda να σχεδιάσει το εσωτερικό κι εξωτερικό των βιλών είναι το γραφείο Τομπάζη, που συνεργάζεται και με την Foster+Partners για τον ουρανοξύστη κατοικιών. Σημειωτέον ότι το γραφείο ήταν το πρώτο που σχεδίασε «ηλιακές» κατοικίες στην Ελλάδα.

Σχέδια του γραφείου Τομπάζη για τις βίλες στο Ελληνικό

Έδρα στην Αθήνα και το Λονδίνο έχει και η ISV Architects, «γνωστή για την απλή και συγκρατημένη σύγχρονη άποψη με επίκεντρο την ευημερία των κατοίκων».

Σχέδια της ISV Architects για τις βίλες στο Ελληνικό
Σχέδια της ISV Architects για τις βίλες στο Ελληνικό

Την υπογραφή της στις βίλες βάζει η αμερικανική Oppenheim Architecture, με έδρα το Μαϊάμι και τη Βασιλεία. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα σχέδια των βιλών στο Ελληνικό «αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις, όπου το καθαρό μεσογειακό φως αντανακλάται από τις “λευκές” επιφάνειες».

Σχέδια της Oppenheim Architects για τις βίλες στο Ελληνικό
Σχέδια της Oppenheim Architects για τις βίλες στο Ελληνικό

Τέλος, «πόδι» στο Ελληνικό βάζει το γραφείο Saota με έδρα τη νότια Αφρική. «Οι κατοικίες τους αντικατοπτρίζουν ένα πνεύμα περιέργειας και αναζήτησης».

Σχέδια της SAOTA για τις βίλες στο Ελληνικό

Οι υπόλοιπες οικιστικές αναπτύξεις

Τις πωλήσεις των βιλών ακολουθούν τα προσύμφωνα για τα condos, τις πολυτελείς κατοικίες δύο ή τριών ορόφων, που αναμένεται να αρχίζουν να αλλάζουν χέρια την άνοιξη, ούτως ώστε να φέρουν στα ταμεία της εισηγμένης 270 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, γνωστές δεν έχουν γίνει ακόμα λεπτομέρειες για τις πιο προσιτές κατοικίες, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Αθανασίου έχει τονίσει πως σε τουλάχιστον δύο γειτονιές του Ελληνικού, οι τιμές θα ξεκινούν δηλαδή από το κατώτατο όριο των 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ και ο Σπύρος Λάτσης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων οικιστικό πρόγραμμα με «υβριδικές» πολυκατοικίες. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα διατίθενται διαμερίσματα, τα οποία θα χρηματοδοτούνται μέσω πριμοδότησης από τη Lamda και μακροχρόνιων συμβάσεων με το τραπεζικό σύστημα.

Σχέδια της SAOTA για τις βίλες στο Ελληνικό

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό: Ποιοι εφοπλιστές θα χρηματοδοτήσουν το νέο Κολλέγιο Αθηνών στα Νότια Προάστια