ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επενδύσεις ρεκόρ σηματοδότησε η αλλαγή του επενδυτικού ορίου για την απόκτηση Golden Visa αλλά και το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της Κίνας το 2022, οπότε τα αιτήματα των επενδυτών υπερδιπλασιάστηκαν.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, 3.638 επενδυτές περιμένουν… στην ουρά για αρχική χορήγηση χρυσής βίζας. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει αιτήσεις των μελών των οικογενειών των επενδυτών, ούτε αιτήσεις ανανέωσης, αλλά αφορά στα αιτήματα που κατατέθηκαν από το 2018 έως το 2022 και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί. Μάλιστα, την περσινή χρονιά η ζήτηση χτύπησε κόκκινο, αφού τα αιτήματα έφτασαν τα 5.547, χτυπώντας υψηλό τετραετίας, αλλά και ξεπερνώντας το «χρυσό» για το πρόγραμμα 2019.
Μέχρι σήμερα είναι σε ισχύ 9.802 χρυσές βίζες, εκ των οποίων το 62,8% ανήκει σε Κινέζους επενδυτές. Συνολικά, το υπουργείο έχει δεχτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια 16.411 αιτήσεις, εκ των οποίων το 1/3 το τελευταίο δωδεκάμηνο. Τα στοιχεία φανερώνουν πως η ζήτηση μεταφράστηκε το 2022 σε εν δυνάμει επενδύσεις 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα αιτήματα που υποβλήθηκαν ήταν 125% περισσότερα σε σχέση με το 2021, όταν είχαν φτάσει τα 2.463.
Επενδύσεις 690 εκατομμυρίων
Αποτέλεσμα της ζήτησης ήταν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις τουλάχιστον 691,7 εκατομμυρίων ευρώ σε έναν χρόνο, με δεδομένο ότι εκδόθηκαν 2.767 άδειες μόνιμου επενδυτή που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αγοραπωλησίες ακινήτων, με κατώτατο ποσό ανά συναλλαγή τα 250.000 ευρώ. Επιπλέον, οι περισσότερες από 3.500 εκκρεμείς αιτήσεις φανερώνουν πως ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. περιμένει να εισρεύσει στην κτηματαγορά. Η αγορά της Κίνας παραμένει κυρίαρχη, αλλά σημαντικό είναι ότι οι Ρώσοι επενδυτές δεν υπαναχωρούν, με τα στατιστικά για τις ανανεώσεις των golden visa να δείχνουν πως το 30% προέρχεται από Κινέζους και το 23% από Ρώσους.
Οι επενδύσεις από τη χρυσή βίζα αντιστοιχούν σε πάνω από το μισό των κεφαλαίων του εξωτερικού που πέφτουν στο ελληνικό real estate, καθώς οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις για αγορά ακινήτων έφτασαν μέχρι τον Σεπτέμβριο τα 1,27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο.
Να σημειωθεί επίσης ότι από τις 5.891 αιτήσεις αδειών διαμονής μόνιμου επενδυτή (αρχικής χορήγησης και ανανέωσης) που κατατέθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον προηγούμενο Δεκέμβριο έχει εκδοθεί το 40% που αντιστοιχεί σε 2.353 συνολικές golden visa. Οι περισσότερες εκκρεμότητες αφορούν σε αιτήσεις από τους επενδυτές από Κίνα (69,1%), ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από Τουρκία (5,9%) και Λίβανο (3,4%).
Πάνω από 1.100 αιτήματα σε ένα μήνα
Μένει να φανεί αν ο διπλασιασμός του ορίου στα 500.000 ευρώ θα συνεχίζει να τονώνει τις επενδύσεις σε ακίνητα, που τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο – όταν εξαγγέλθηκε η αύξηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – εκτοξεύτηκε. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εκπνοή του χρόνου, μόνο τον Δεκέμβριο κατατέθηκαν περισσότερα από 1.100 αιτήματα χορήγησης golden visa.
Θυμίζουμε πως τον ίδιο μήνα κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία δίνει περιθώριο στους αγοραστές να καταβάλουν το 10% του τιμήματος έως τις 30 Απριλίου, προκειμένου να προλάβουν να πάρουν άδεια παραμονής με επένδυση 250.000 ευρώ για την αγορά ενός ακινήτου. Προϋπόθεση η συναλλαγή να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023, ενώ ως γνωστό, το όριο αυξάνεται μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης. Τροπολογία, που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς real estate και δικηγορικές εταιρείες με ειδικότητα στην επενδυτική μετανάστευση, βάζουν στο παιχνίδι περιοχές όπως τα δυτικά προάστια της Αθήνας, τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου το όριο παραμένει στα 250.000 ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα παύει να αποτελεί «φθηνή» επιλογή κι ανταγωνίζεται τον ευρωπαϊκό νότο – σε Ισπανία και Ιταλία το όριο επένδυσης είναι επίσης 500.000 ευρώ. Έρευνα των Kristin Surak και Yusuke Tsuzuki, που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Έτερον δείχνει πως από το 2014 (χρονιά εκκίνησης του προγράμματος στην Ελλάδα) έως το 2019, από τη χώρα μας προήλθε το 20% των εγκεκριμένων golden visas της Ε.Ε., αποφέροντας των 10% των εσόδων του προγράμματος, σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Intracom Properties: Τα επόμενα βήματα, το Χρηματιστήριο και η παράπλευρη είσοδος στα μωρουδιακά
Αντώνης Σταύρου (Καστελόριζο): Με 1.000 ευρώ δεν βρίσκουμε ούτε λαντζιέρη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί