ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη μεγαλύτερη επένδυση σε ελληνική εταιρεία real estate η οποία σωρευτικά ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ (2013 και 2019) πραγματοποιεί η Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).
Η σε εξέλιξη διαδικασία για την απόκτηση του ποσοστού του 33%, που κατέχει σήμερα η Εθνική Τράπεζα στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, είχε προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία των δύο μετόχων (Εθνικής Τράπεζας και Invel) το 2013, όταν η Invel (private equity fund), με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, είχε εξαγοράσει το 66% της Πανγαία, έναντι τιμήματος 650 εκατ. ευρώ.
Για το 33%, όπως είχε συμφωνηθεί, η τιμή ανά μετοχή είναι η μέση χρηματιστηριακή τιμή του τελευταίου τριμήνου του 2018, με το συνολικό ποσό που θα εισπράξει η Εθνική Τράπεζα, έπειτα από δύο μήνες, να ανέρχεται σε 390,8 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των 390,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί από την Invel με ίδια κεφάλαια (άνω των 220 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο με τραπεζικό δανεισμό (από κοινοπραξία τραπεζών). Σημαντική θα είναι η συμβολή των επενδυτικών κεφαλαίων Castlelake και Coller Capital, τα οποία εισήλθαν πέρσι στην Invel.
Στο τιμόνι της Πανγαία βρίσκεται ο Άρης Καρυτινός (διευθύνων σύμβουλος) έχοντας δίπλα του καταξιωμένα στελέχη, όπως η Τερέζα Μεσσάρη, γενική διευθύντρια Οικονομικών και Εργασιών, υπεύθυνη Εξυπηρέτησης Μετόχων και Δημοσίων Σχέσεων, ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, διευθυντής Επενδύσεων, και η Άννα Χαλκιαδάκη, αναπληρώτρια οικονομική διευθύντρια.
Σημειώνεται ότι το 2013 όταν εισήλθε η Invel στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία, η αξία της ακίνητης περιουσίας της ΑΕΕΑΠ ήταν 930,8 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2018, είχε διαμορφωθεί σε 1,640 δισ., ενώ με τις νέες επενδύσεις που έχει ανακοινώσει και αυτές που εξετάζει εκτιμάται ότι στο τέλος του 2019 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία εξαγοράς του 33% θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες και θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση της Invel για την εξαγορά του πολύ μικρού ποσοστού που απομένει σε άλλους μετόχους (περίπου 3%). Η διαδικασία αυτή έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα παρά ουσιαστικό.
Ο επόμενος σημαντικός σταθμός για την ΑΕΕΑΠ θα είναι, όπως εκτιμάται, στις αρχές του 2020 όταν θα επιχειρηθεί αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της και για να αποκτήσει ικανή διασπορά στη μετοχή της (free float) κάτι που είναι αναγκαίο βάσει του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.
Σημειώνεται ότι η Invel άσκησε τη περασμένη Παρασκευή το δικαίωμα προαίρεσης (call option) για την απόκτηση του ποσοστού της Εθνικής στην Πανγαία και το έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της. Η επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής αναμένεται τη Δευτέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανγαία: Ενεργοποιήθηκε το call option από την Invel για το μερίδιο της Εθνικής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς οι τέσσερις τραπεζίτες «κέρδισαν» καταθέσεις 29,6 δισ. ευρώ – Ποιοι οι νικητές
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: John Elkann: Ο κληρονόμος της δυναστείας των Agnelli ξέρει πώς να επιβιώνει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας